1. Home
  2. Prezentacije
  3. Subaru Forester nove generacije stiže u Evropu i to samo kao MHEV
Subaru Forester nove generacije stiže u Evropu i to samo kao MHEV
4

Subaru Forester nove generacije stiže u Evropu i to samo kao MHEV

144
4
Podelite sa prijateljima:

Krosover Subaru Forester šeste generacije je debitovao pre skoro godinu dana, ali do sada se proizvodio samo za Severnu Ameriku u odgovarajućim verzijama sa 2,5-litarskim atmosferskim benzinskim motorom. Na svim ostalim tržištima prethodni Forester se sve ovo vreme prodavao, iako se automobili i dalje proizvode u istoj fabrici u Japanu. I tek sada Subaru počinje da širi područje prodaje novog modela: Forester je predstavljen za Evropu, gde će biti isključivo hibrid.

Ranije obećani punopravni hibrid sposoban da se kreće samo na električni pogon još uvek nije spreman. Biće predstavljen tek sledećeg proleća. U međuvremenu, Evropljanima se nudi „blagi“ hibrid Subaru Forester e-Boxer, koji je dobio pogonski agregat svog prethodnika, koji je čak dodatno oslabljen zarad ekoloških standarda.

Dvolitarski atmosferski bokser motor prešao je sa distribuiranog na direktno ubrizgavanje, ali je njegova snaga smanjena sa 150 KS i 194 Nm na 136 KS i 182 Nm. Varijator klinastog remena Lineartronic sa ugrađenim elektromotorom (17 KS, 66 Nm) je isti. Pogon na sva četiri točka sa spojnicom na zadnjoj osovini je standardni.

Trakciona baterija kapaciteta samo 4,8 Ah (0,6 kWh) takođe nije promenjena.

Povećan (4.670 mm dužine) i teži (1.693 kg u stanju za vožnju) krosover je predvidljivo izgubio u dinamici: ubrzanje do stotke traje 12,2 s naspram 11,8 s za MHEV prethodne generacije. Maksimalna brzina se nije promenila (188 km/h).

Osim po pogonskom sistemu, evropski Forester se od američke verzije razlikuje samo po nijansama. Kompanija namerava da privuče kupce ne samo terenskim mogućnostima (klirens od 220 mm, „off-road“ režimi vozačke elektronike), već i poboljšanom bezbednošću: novi Forester ima devet vazdušnih jastuka i novu verziju sistema EyeSight kao standardne.

Zapremina prtljažnika je od 508 do 1.720 litara.

U Evropi će prodaja novog modela početi do kraja godine. Prethodni Forester ovde sada košta od 38 hiljada evra. Ali ovo tržište i dalje nije prioritet za Forester: za 27 godina proizvodnje u Evropi je prodato samo 369 hiljada automobila u pet generacija, dok je ukupan tiraž premašio pet miliona jedinica, a više od polovine prodato je u SAD.

AutoRepublika

(144)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

4 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
MRN

Samo 136 KS na SUV od 1.693 kg kada je prazan ???.
Nije ni čudo da je izgubio u dinamici ( ubrzanje 12,2 ).

Koliko na nekom forumu povremeno pogledam „temu“ jednog svežeg primerka ( iz 2024. ) prethodne generacije ( takodje sa MHEV motorom ), uopšte nisam stekao utisak da je i prethodnik bio ekonomičan. Naprotiv. Čak mu ni WLTP deklracija nija sjajna i iznosi čak 8,1 za mešoviti režim, što je veoma, veoma loše za tu klasu ( poredjenja radi, znatno jači novi BMW X3 2,0 MHEV benzin xDrive ima jedan litar manju WLTP deklaraciju ).

S mile

Jeste, BMW manje trosi na pumpi, ali Subi manje trosi na odrzavanju 😏… Pa su egal 🙄

Cudo jedno su trendovi, u USA 2 500 000kom, u evropi 10% od toga…

MRN

Vidi, ja samo hoću da kažem da ne vidim neku „tehničku perfekciju“ u onome što Suabru nudi ni u sadašnjem – starom Foresteru ( koji može da košta i preko 45 hiljada u boljoj opremi ). Ovo su ti deklaracije za taj stari ( koji je blagi hibrid ), sa sajta uvoznika: Forester 2.0i-Sport EyeSight SUBARU e-BOXER, Lineartronic €45,550 Maks. brzina (km/h) 188 Ubrzanje 0-100 km/h (sec.) 11,8 Potrošnja goriva, kombinovana (lit./100 km) 8,1 Emisija CO₂, kombinovana (g/km) 185. „Sunce ti poljubim“, pa moj već stari CRV sa AWD, koji nije blagi hibrid, ima bolju WLTP deklaraciju za CO2 i… Pročitaj više »

S mile

Mrn razumemo se potpuno. Cenim da emotikoni govore sve.