1. Home
  2. Vesti
  3. EU krajem nedelje odlučuje o eventualnom uvođenju dodatnih carina na EV sklopljena u Kini
EU krajem nedelje odlučuje o eventualnom uvođenju dodatnih carina na EV sklopljena u Kini
0

EU krajem nedelje odlučuje o eventualnom uvođenju dodatnih carina na EV sklopljena u Kini

47
0
Podelite sa prijateljima:

Nadležni organi Evropske unije će 4. oktobra glasati o tome da li će ovaj, očigledno veoma zatvoreni ekonomsko-politički savez uvesti dodatne carine od 45% na uvoz električnih vozila (EV) proizvedenih u Narodnoj Republici Kini, rekli su izvori novinara Bloomberga, ali pod uslovom da ostanu anonimni.

Zemlje članice EU dobile su nacrt uredbe za predložene mere. Glasanje među državama članicama EU je malo odloženo usred, u poslednjem trenutku pokretnutih pregovora s kolegama iz Pekinga, a sve s ciljem da se pronađe rešenje za izbegavanje nametanja novih drakonskih carina. Novi podaci bi i dalje mogli biti modifikovani, tvrde izvori Bloomberga, u članku koji citira rumunski Agerpres, gde smo i pročitali izveštaj.

Razgovori između dve strane se mogu nastaviti, čak i ako zemlje članice EU usvoje nove namete, ranije je objavila američka agencija Bloomberg.

Glasanje dolazi nakon što je istragom Evropske komisije otkriveno da Kina nepravedno subvencioniše svoju industriju razvoja i proizvodnje električnih vozila, pa je procenjeno da bi uvođenje carina bilo neophodno kako bi se osiguralo da evropski proizvođači automobila nisu u nepovoljnom položaju. Očigledno je pretpostavka da Evropska unija „pravedno“ subvencioniše automobilsku industriju na svom tlu.

Neke zemlje članice EU, uključujući Nemačku i Španiju, upozorile su na opasnosti koje donosi uvođenje carinskih teretaa, najpre jer bi carine mogle da dovedu do pokretanja trgovinskog rata širokih razmera. Kina je drugi najveći trgovinski partner Evrope, sa trgovinom između dve strane koja je prošle godine dostigla 739 milijardi evra.

EU i Kina razgovaraju o pregovaračkom rešenju, koje bi podrazumevalo mehanizam kontrole izvoznih cena i obima, umesto dodatnih carina.

AutoRepublika

(47)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments