1. Home
  2. Prezentacije
  3. Huawei i GAC predstavili prvi zajednički koncept
Huawei i GAC predstavili prvi zajednički koncept
0

Huawei i GAC predstavili prvi zajednički koncept

49
0
Podelite sa prijateljima:

Kineska kompanija Huawei nastavlja prodor na automobilsko tržište. Elektronski gigant je već uključen u kreiranje električnih vozila Stelato zajedno sa koncernom BAIC, brend Aito (u Rusiji Seres) je kreiran zajedno sa kompanijom Sokon, brend Avatr je osnovan zajedno sa kompanijama Changan i CATL, a Luxeed pojavio u savezu sa Cheryjem.

Međutim, pored kreiranja novih podbrendova, Huawei takođe aktivno promoviše svoj softver i razvoj elektronike za automobile postojećih brendova. A sada je najavljeno da će sledeći partner u ovoj oblasti biti kompanija GAC.

U stvari, dve kompanije su počele da sarađuju pre četiri godine, ali tek sada se prvi zajednički model pojavio na horizontu. Ovo je sedan pune veličine, koji je trenutno skriven pod maskom konceptnog automobila Trumpchi 1. Napravljen je u novom lakonskom stilu brenda sa uskom, ali obimnom optikom i LED trakama koje se protežu daleko na bočne strane karoserije.

Zdepasta silueta i aerodinamični oblici koncepta obećavaju nizak koeficijent otpora vazduha, iako njegova vrednost još nije otkrivena. Ali ukupne dimenzije koncepta su poznate: dužina 5.128 mm, širina prelazi dva metra, a međuosovinsko rastojanje je tačno 3.000 mm. Spektakularne felne su prečnika od 21 cola.

Serijsko oličenje koncepta Trumpchi 1 imaće autopilot Huawei ADS 3.0 sa naprednim sistemom samoparkiranja. Naravno, medijski sistem ovde je takođe vlasnički, zasnovan na Harmony OS-u. Obećani su veštački inteligentni glasovni asistent nove generacije, personalizovana zabava (uključujući karaoke), pa čak i neka pametna kontrola konturnog osvetljenja. Sva ova elektronska „mašinerija“ biće vezana za sopstvenu uslugu u Cloudu.

Ali tehnička komponenta je odgovornost GAC-a, koji je predstavio svoj novi hibridni sistem Super Range Extender. Zasnovan je na tromotornom pogonu na sva četiri točka sa trakcionom baterijom napona od 800 V kapaciteta 56 kWh. Ona se, pak, puni iz benzinskog motora, a čitav sistem kontrolišu algoritmi sa veštačkom inteligencijom. Navodi se da je zahvaljujući njemu bilo moguće smanjiti nivo buke i vibracija za 30%, smanjiti potrošnju goriva za 15% i povećati domet za 12%. Međutim, tačne brojke još nisu objavljene.

Serijska limuzina zasnovana na konceptu Trumpchi 1 biće predstavljena u prvom kvartalu 2025. Međutim, saradnja GAC-a i Huaweija se tu neće završiti: planirana su još dva modela u punoj veličini – krosover i miniven. Sva tri automobila će imati isti stil, elektroniku i hibridnu postavku.

AutoRepublika

(49)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments