1. Home
  2. Prezentacije
  3. Geely lansira električni automobil Geome Xingyuan od 11 hiljada dolara
Geely lansira električni automobil Geome Xingyuan od 11 hiljada dolara
4

Geely lansira električni automobil Geome Xingyuan od 11 hiljada dolara

2.89K
4
Podelite sa prijateljima:

Mali električni hečbek BYD Seagull, po ceni od 70.000 juana (9.900 dolara), postao je hit u Kini. Prošle godine je prodato 239.000 automobila, a potražnja samo raste: na primer, samo u avgustu kupce je našlo 47.000 automobila.

Sada i Geely ulazi u ovaj segment: električni automobil Geome Xingyuan je spreman za ulazak na tržište, koji će se, iako pripada podružnici brenda Geometry, prodavati kroz maloprodajnu mrežu Geely Galaxy kao najmlađi model.

Nisu bez razloga vidljive linije smarta #1 u konturama karoserije, jer je Geome Xingyuan izrađen na istoj modularnoj platformi SEA, ali u jednostavnijoj verziji.

Štaviše, očuvano je nezavisno zadnje vešanje i lokacija jedinog elektromotora (smešten nazad), što nije tipično za jeftine električne automobile (isti BYD Seagull ima pogon na prednje točkove). Međutim, Geome Xingyuan je primetno kompaktniji od smarta: čak je i međuosovinsko rastojanje smanjeno za 100 mm (na 2.650 mm). Dužina hečbeka je 4.135 mm, širina 1.805 mm, visina 1.570 mm.

U Kini će Xingyuan biti promovisan zajedno sa proizvođačem sladoleda Häagen-Dazs, pa je farba karoserije odabrana u nežnim bojama (pistacija, čokolada…).

Osnovna verzija ima halogene farove i čelične felne od 15 inča, ali skuplje verzije imaju LED diode, alu felne od 16 inča i kontrastni crni krov. Kapacitet glavnog prtljažnika je od 375 do 1.320 litara, sa dodatnim odeljkom od 70 litara u prednjem delu.

Postoje dve verzije koje se mogu izabrati. Oba imaju CATL-ove litijum-gvožđe-fosfatne trakcione baterije, koje, međutim, imaju sistem tečnog hlađenja.

Osnovni Geome Xingyuan ima bateriju od 30,1 kWh i elektromotor snage 79 KS i 130 Nm. Alternativa je baterija od 40,2 kWh i električni motor koji proizvodi 116 KS i 150 Nm. Nazivni domet prema CLTC-u je 310 i 410 km, respektivno. A maksimalna brzina je 125 i 135 km/h.

Inače, standardna opcija je povezivanje eksternih potrošača snage do 3,3 kW na automobil.

Čak i najosnovniji Geome Xingyuan ima četiri vazdušna jastuka i medijski sistem Galaxy Flyme Auto sa ekranom od 10,1 inča. U narednim nivoima opreme, multimedijalni sistem ima ekran od 14,6 inča, napredne onlajn mogućnosti i glasovnu kontrolu.

Vrhunska verzija ima šest vazdušnih jastuka i autopilota drugog nivoa (to jest napredni tempomat). Jedna od karakteristika unutrašnjosti je pretinac za rukavice koji se može uvlačiti, kapaciteta čak 10 litara.

Električni automobil Geome Xingyuan dostupan je za naručivanje u Kini od danas. Cene se kreću od 78.800 do 107.800 juana (11.200-15.300 dolara). Očekuje se da će prodaja početi pre kraja jeseni.

AutoRepublika

(2893)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

4 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
gavrilo

i sad zasto smart#1 kosta 40+ hiljada €…. kad isto tako nesto moze kostati i 20 k€, sve sa marzama za prodavce, carinom i transportom iz Kine. Ovce su za sisanje, nema druge!

Matija

Prvo da upoznamo konkurenta koji je bio inspiracija za novi model Geelya, koji nije mogao sam da se seti da je narodu potreban mali i jeftin auto! Sramota! Umesto toga, Geely nam nudi Smart #1, auto slicne velicine ali sa cenom 35.000 – 42.500 hiljada evra! Dole je BYD Seagul. Njegove dimenzije su: 3,78 x 1,72 x 1,54 m. Za orijentaciju, po velicini je izmedju VW Up i Polo. VW je bio dovoljno „pametan“ da ukine Up, model koji se 12 godina uspesno prodavao! VW sada trazi izlaz iz krize. Razlika izmedju Seagula i Geoma je vrlo upadljiva: Seagul ima… Pročitaj više »

s mile

Matija,

interesuje me tvoje mišljenje o svetlima / farovima….meni lično se baš sviđaju sa Zeekr 001, Oni farovi koji su „vertikalni“ a ne kao skoro svi do sada „horizontalni“… Kako ga ti ceniš..onako stručno dizajnerski

Matija

Po mom misljenju, Zeekr je veoma originalan i svi njegovi modeli imaju dobar dizajn. Detalj koji si naveo meni licno se dopada, deluje sportski!