1. Home
  2. Sport
  3. Lancia se vraća u reli
Lancia se vraća u reli
1

Lancia se vraća u reli

379
1
Podelite sa prijateljima:

Svi znamo da je Lancia sveto ime u Svetskom reli šampionatu (WRC). Italijanski proizvođač vozila je osvojio rekordnih deset titula konstruktora, a takođe je slavio na vožena 73 relija, što ga stavlja na četvrto mesto večne liste (ispred su samo Citroen, Ford i Toyota). Ako bismo gledali najuspešniji individualni model, onda bi se na prvom mestu našla Lancijina velika Delta sa pobedama na 46 relija (isto toliko ima i Subaru Impreza).


Poslednja godina Lancije u WRC-u je bila još 1993, ali tokom poslednjih mesec dana su se često mogle čuti priče da Italijani žele ponovo da se takmiče. Prvi čovek firme Luka Napolitano je još 2023. godine izrazio interesovanje za WRC, kada je rekao da „Lancia trenutno razmatra povratak u reli“, a firma je kasnije otišla korak napred i dodala i rečenicu „ako bi se investicija isplatila“.

I ispred nas je baš takav automobil. Zove se Ypsilon Rally4 HF i predstavlja prvo značajnije pojavljivanje italijanske firme u reliju posle više od tri decenije. I ne, ne ulazi u najjaču kategoriju Rally1 gde se takmiče Toyota GR Yaris, Hyundai i20 N i Ford Puma već kao što mu ime kaže, u klasu Rally4. Tamo će mu rivali biti bratski modeli unutar Stellantisa kao što su Peugeot 208 i Opel Corsa.


Ypsilon HF je inače stigao kao deo specijalne promocije, kojom je inače Lancia proširila poslovanje u Belgiji, Holandiji i Luksemburgu. Premijera je bitna iz još jednog razloga, a on leži u podatku da je Ypsilon prvi automobil sa električnim motorom koji nosi oznaku HF. Reč je o paketu koji je u prošlosti bio rezervisan za najekstremnija izdanja, a ova dva slova su skraćenica za High Fidelity.

Verziju napravljenu za reli pokreće 1,2-litarski turbobenzinac sa tri cilindra u kombinaciji sa električim agregatom za ukupno 212 konjskih snaga, a pogon je na prednje točkove. Serijski Ypsilon HF će biti samo na struju i pružaće identičnu mehaniku kao Fiat Abarth 600e i Alfa Romeo Junior Veloce, što nam govori da je reč o 237 „grla“.

Možda ova vest nije značajna kao što bi bila novost da Lancia debituje novu generaciju modela Delta Integrale, ali na kraju dana, moramo ipak biti zadovoljni. Kao što nam je poznato, Lancia je danas deo globalnog giganta Stellantisa, koji je pružio svakom brendu deset godina da pokaže potencijal, pre nego što krene proces eliminacije. A Lancia se trenutno nalazi na vrhu te liste…

AutoRepublika

(379)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
MRN

„Verziju napravljenu za reli pokreće 1,2-litarski turbobenzinac sa tri cilindra u kombinaciji sa električim agregatom za ukupno 212 konjskih snaga, a pogon je na prednje točkove. Serijski Ypsilon HF će biti samo na struju … “

Teški idiotizam koji može da smisli samo Stellantis.