1. Home
  2. Vesti
  3. Obim prodaje automobila u Kini opada već peti mesec zaredom
Obim prodaje automobila u Kini opada već peti mesec zaredom
1

Obim prodaje automobila u Kini opada već peti mesec zaredom

81
1
Podelite sa prijateljima:

Tržište novih automobila Narodne Republike Kine je najveće na svetu, ali u poslednje vreme posrće. Reuters, a onda i Agerpres (gde smo i videli vest) je preneo da je pad tražnje u avgustu bio na nivou od 1,1%, onda kada se uporedi sa situacijom iz istog meseca prošle godine. Podsetićemo da je pad obima realizacije novih četvorotočkaša, tokom jula na istom tržištu bio na nivou od 3,1%.

Razvoj događaja je ovakav jer, kako obrazlažu analitičari, rat cenama i podsticaji za kupovinu vozila nisu uspeli da kupce uvuku dublje u ideju o obnovi voznog parka. Podloga svemu je loša situacija u privredi, pokazuju upravo objavljeni podaci Asocijacije kineskih proizvođača automobila (China Automobile Manufacturers Association – CPCA). Kada se pokazatelji dinamike realizacije prevedu u apsolutne cifre, proizilazi da je tokom prošlog meseca, na tržištu Kine, isporučeno 1,92 miliona vozila.

Kako bilo, entuzijazam kupaca za nabavku vozila pogonjenih takozvanim „novim vrstama energije“ (New Energy Vehicles – NEV) je narastao samo tokom avgusta za 43,2%. Zahvaljujući tome je dostignut rekordni nivo od 53,5% tržišnog učešća ovog tipa automobila u ukupnom prodajnom miksu. Ovakvom razvoju situacije je najviše doprineo uspeh kompanije BYD. Zgodno je mesto da dodamo da je obim izvoza automobila u avgustu narastao za 24%, što je usledilo nakon julskog napretka obima izvoza od 20%.

Vlasti Pekinga su u junu najavile udvostručenje novčanih subvencija za kupovinu vozila, pa su one dostigle cifru od 20 hiljada juana, što je protivvrednost od  2.823 američkih dolara. Osim toga, neki gradovi su ublažili ograničenja za kupovinu vozila.

„Preko 80% onih koji su se prijavili za subvencije odlučilo je da kupi vozila iz klase NEV“, rekao je generalni sekretar CPCA-a Cuji Dongšu. On očekuje da će prodaja automobila ove godine ostati s pozitivnom dinamikom. Očekuje se da će prodaja vozila na pogon novim oblicima energije činiti skoro polovinu ukupne prodaje automobila 2024. godine, premašivši taj prag 2025. godine, dodao je Cuji.

Ima smisla ovakav stav. Naime, tokom prvih osam meseci aktuelne godie, kinesko tržište novih automobila je raslo stopom od 1,6%, kako pokazuju podaci asocijacije CPCA.

AutoRepublika

(81)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
Sasa

Kao da mora sve uvek da raste, ne moze niti moze tako da je sve ok