1. Home
  2. Life
  3. Dizajn
  4. Xpengov modularni aeromobil predstavljen uživo i trebalo bi da se pojavi na tržištu 2026. godine
Xpengov modularni aeromobil predstavljen uživo i trebalo bi da se pojavi na tržištu 2026. godine

Xpengov modularni aeromobil predstavljen uživo i trebalo bi da se pojavi na tržištu 2026. godine

113
1
Podelite sa prijateljima:

Osnovan pre deset godina, Xpeng je poznat kao jedan od najuspešnijih kineskih proizvođača električnih vozila, a od prošle godine sarađuje sa Volkswagenom i deliće sa njim svoju tehnologiju u zamenu za ulaganje.

Aeromobile razvija Xpengova podružnica AeroHT, koja još nije zaradila novac i uglavnom je hir Hea Sijaopenga, jednog od osnivača Xpenga i njegovog trenutnog izvršnog direktora.

Xpeng AeroHT razvija električne avione za vertikalno poletanje i sletanje — ova vrsta opreme je označena opšteprihvaćenom skraćenicom eVTOL (električno vertikalno poletanje i sletanje). Aeromobili su poseban slučaj eVTOL-a, odnosno vozila koja kombinuju funkcije automobila i eVTOL-a: mogu se voziti na javnim putevima i, u teoriji, leteti.

U teoriji — zato što je eVTOL trenutno nelegalan i može se leteti samo na eksperimentalnim poligonima, ali u Kini se radi na državnom nivou na legalizaciji ovakvih aviona, tako da bi za par godina mogli da uđu u komercijalnu upotrebu i maloprodaju. Naravno, biće dosta ograničenja za visinu, domet i teritorije leta, ali ovde je glavna stvar da se počne, a onda će se videti šta dalje.

Koncept Xpengovog aeromobila se već nekoliko puta menjao: kompanija je u početku želela da napravi potpuno integrisani dizajn, odnosno transformabilni automobil sa rotorima koji se mogu uvlačiti/preklopiti, ali se ispostavilo da je ovaj zadatak pretežak – nije bio napušten, ali stavljen je u pozadinu.

Prošle godine, Xpeng je predstavio modularno vazdušno vozilo u kojem su pogonski i leteći delovi fizički odvojeni – u to vreme, ovaj koncept se zvao Xpeng AeroHT Modular Fliyng Car, a sada je preimenovan u Land Aircraft Carrier (Kopneni nosač aviona), pre neki dan u Kini je bilo uživo premijere ove mašine (ranije su postojali samo kompjuterski prikazi).

Land Aircraft Carrier je veliki troosovinski kombi (dužina – 5,5 m, širina – 2 m, visina – 2 m) sa potpuno kontrolisanom šasijom, opremljen je sistemom PHEV sa 800-voltnom električnom arhitekturom, motor sa unutrašnjim sagorevanjem ovde nije mehanički povezan sa točkovima, radi u generatorskom režimu i puni trakcionu bateriju.

Miniven je dizajniran za četiri osobe, dok oko polovinu zapremine karoserije zauzima tovarni prostor, gde je smešten letački modul – kapsula sa dva sedišta na nogama sa šest uvlačivih šrafova na nosačima. Centralni nosači su takođe opremljeni malim upravljačkim rotorima u cilindričnim kućištima. U slučaju nužde, letački modul je opremljen padobranima koji automatski pucaju, koji su u stanju da obezbede manje ili više meko sletanje pri padu sa visine od 50 m.

Leteći modul se puni i istovaruje iz minivena u potpuno automatskom režimu – zahvaljujući tehnologiji bez posade. Mogući su i letovi u bespilotnom režimu, a ručnim letovima može da se nosi skoro svako: komande su vezane za jedan džojstik, savladate ga za 5 minuta, a za tri sata – „postanite profesionalni pilot”.

Potpuno napunjen strujom i gorivom miniven može da pređe više od 1.000 km, a leteći modul može da obavi do šest letova, ali trajanje ovih letova nije navedeno u saopštenju za javnost.

Xpeng AeroHT planira da započne proizvodnju nosača aviona u sopstvenoj fabrici u Guangdžouu sa kapacitetom od 10.000 jedinica godišnje, pri čemu će izgradnja početi ovog meseca, a proizvodnja je zakazana za kraj 2025. godine.

Isporuke kupcima će početi 2026. godine, do kada Xpeng AeroHT planira da stvori mrežu turističkih kampova u Kini u koje kupci mogu doći, opustiti se u prirodi i leteti iz zabave.

Sledeći na agendi Xpenga AeroHT-a su daljinski eVTOL-ovi slični konvencionalnim lakim avionima i integrisanim aeromobilima. Teško je poverovati da će svi ovi planovi biti ostvareni, ali kako kažu, vreme će pokazati.

AutoRepublika

(113)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
Matija

Skupa igracka za bogate. Ako zanemarimo luksuz i komfor, ovo je dobra ideja za vozila istrazivackih ekspedicija.