1. Home
  2. Life
  3. Biznis
  4. Zašto toliko pada prodaja Jaguara kada Land Rover raste
Zašto toliko pada prodaja Jaguara kada Land Rover raste
5

Zašto toliko pada prodaja Jaguara kada Land Rover raste

1.77K
5
Podelite sa prijateljima:

Britanski brend Jaguar gubi na popularnosti ubrzanim tempom za šta se delimično može okriviti i globalni problem s proizvodnjom i nabavkom mikroprocesora, a delom se za takvu situaciju može okriviti i vremešna ponuda modela. Pritom, nikakve prinove u gami se ni ne očekuju do 2025. godine. U konstruisanju noviteta će učestvovati i čovek koji je ponikao u Aston Martinu, a koji se zove Met Beker.

Podaci proizvođača govore da je Jaguar tokom 2021. godine isporučio 86.270 automobila na globalnom nivou, što je za 15,8% manje od rezultata iz 2020. Dodatno da kažemo da je poslednje tromesečje bilo najlošije od 2013. godine, usled otpreme samo 14.407 jedinica ka kupcima. To je za 48,7 % lošije od prodaje iz uporednog perioda iz prethodne godine. Jaguar Land Rover će za ovaj kolaps okriviti globalni problem s nabavkom elektronskih komponenti, ali to je samo deo uzroka jer je prodaja Land Rovera, u apsolutno istim okolnostima koje su vladale prošle godine, uvećana za 3,4% u odnosu na 2020. To znači da je Land Rover prodao ukupno 334.586 automobila u upravo završenoj godini.

Aktuelna gama Land Rovera nije savršena što je očigledno jer se na primer ispostavilo da je Discovery potpuni promašaj i da je praktično istisnut s tržišta od strane novog Defendera, ali opet, Land Rover stalno razvija ponudu, udovoljava kupcima kroz ažurirnje postojećih i prezentaciju novih modela. Tako je perjanica s oznakom Range Rovera prošle godine prošla kroz smenu generacija, dok će ove godine biti predstavljen i produženi Defender s tri reda za sedenje, onaj čije smo patentne crteže prikazali preko vikenda.

Ali, Jaguar je definitivno u ćorsokaku. Nakon što je Francuz koji je iz Renaulta došao da preuzme dirigentsku palicu u Jaguar Land Roveru, što se zbilo krajem 2020. godine, Jaguar je doživeo neviđenu fermentaciju, pa je tako novi šef zamrzao sve projekte u razvoju, koji su pritom bili i skoro spremni za debi (električni liftbek Jaguar XJ i krosover Jaguar J-Pace), pošto je bio ubeđen da će se loše prodavati i da će samo produbiti krizu ovog brenda koju obeležava loša tražnja, problemi s kvalitetom i slično. Bolore je odlučio da potpuno preusmeri razvoj Jaguara opredeljujući ga kao maloserijsku marku koja će proizvoditi električne luksuzne automobile i od 2025. godine se nadmetati s markama poput sledećih: Aston Martin, Bentley i Ferrari.

Ne treba biti previše mudar pa shvatiti da je to što je Bolore tada izrekao, u sebi podrazumeva i tvrdu da je aktuelna gama već sada moralno zastarela – u stvari, kome su potrebni automobili koje menadžment kompanije prepoznaje kao neuspešne, a koji neće imati direktne naslednike. Budući luksuzni „električni“ Jaguari dobiće potpuno novu platformu i, u tehnološkom smislu, neće imati praktično ništa zajedničko sa budućim modelima Land Rovera, dok još nije zvanično saopšteno da li će se ova platforma razvijati ili kupovati od trećeg lica.

Nakon obelodanjivanja nove razvojne strategije, počela je čistka Jaguarovog razvojnog tima, pa je tokom prošle godine otpušten glavni dizajner marke Džulijan Tomson, a onda je ostavku podneo važan inženjer kompanije Jaguar Land Rover Nik Rodžers. Otišao je i njegov viđeni kolega, inženjer Majk Kros kao iskusni stručnjak s 37 godina iskustva, jer je poslat u penziju. Ujedno on je bio i guru za razvoj šasija, onaj koji je zaslužan za to da se vozila marke Jaguar tako dinamično i tečno voze.

Pre neki dan su britanski mediji, posebno časopis Auto Express, konačno najavili zamene za ove ljude bez kojih je firma ostala. Posle sedam godina rada u Aston Martinu, Met Beker je došao u Jaguar Land Rover gde će nadgledati razvoj novih modela. Za Jaguar je ovo sasvim logičan izbor, s obzirom na činjenicu da se Aston Martin sada vidi kao jedan od glavnih konkurenata.

Iz nedavne objave u svim relevantnim medijima, gde se kao prvi istakao francuski Le Monde, bilo je jasno da Jaguar neće predstavljati nove modele do 2025. godine, što je razumljivo zabrinjavajuće za trgovce koji imaju još tri godine života sa zastarelim proizvodom dok čekaju ko zna šta.

U Srbiji, gde se električni automobil i dalje smatra egzotičnim, a gde je i plasman vozila britanskog koncerna izrazito zavisan od uspeha vladajuće političko-mafijaške klike, izgledi brenda su posebno mutni. Voleo bih da verujem da će sudbina Jaguara u luksuznom segmentu biti uspešnija, ali kako sada stvari stoje – mrka kapa.

AutoRepublika

(1772)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

5 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Matija

Novija istorija Jaguara je tuzna prica, vrlo slicna Alfinoj. To je marka sa izvanrednom tradicijom i imidzom ali kao da se nije snasla u modernom svetu. Prelazeci iz ruke u ruku, Jaguar je sve vise gubio svoj karakter – to su bile sportske limuzine sa izuzetnom estetskom vrednoscu i performansama. Indijska firma Tata kupila je 2007 godine u jednom paketu Jaugar i Land Rover. Land Rover je vrlo brzo pronasao sebe na trzistu koje je sve vise trazilo SUV i terence. Jaguar je na protiv postao samo kvalitetna konfekcija. Estetski je sasvim prosecan, ne poseduje nista sto bi ga izdvojilo… Pročitaj više »

Laki

Bravo za komentar!

Matija

Jos dve poslastice na temu Jaguar – naravno, radi se o oldtajmerima E-Type. Prvi „slatkis“ je prosle godine pronadjen u nekoj supi, nije receno gde. Godina proizvodnje je 1965, presao je 128.186 km a godine 1973 je „zaspao“ u ovoj supi, kao Trnova Ruzica koja ceka svog princa. Ove godine u martu bice izlozen na licitaciji u originalnom stanju. Slike su na ovom linku: https://www.auto-motor-und-sport.de/oldtimer/scheunenfund-jaguar-e-type/ ———————————————————————————————————————————————— Za drugi „slatkis“ pobrinuo se Jaguar licno – prosle godine E-Type je slavio jubilej, 60-ti rodjendan. Za tu priliku Jaguar je restaurirao sest parova, kupe i rodster, i prodaje ih u paru. Cena jednog… Pročitaj više »

s mile

Koja je to Skulptura od auta, za sva vremena…

Matija

Nasao si pravi izraz, bravo! Jaguar E-type, modell 1963, izlozen je kao skulptura u Museum of Modern Art, u Njujorku. Ovu cast dozivelo je samo nekoliko automobila, medju njima je i Citroen DS.