1. Home
  2. Istorija
  3. Citroen C4 napunio dvadeset godina
Citroen C4 napunio dvadeset godina
6

Citroen C4 napunio dvadeset godina

2.34K
6
Podelite sa prijateljima:

Od 2004. godine, tri generacije Citroena C4 slede jedna za drugom, radikalno različite jedna od druge. U međuvremenu, asortiman C4 se proširio na verzije tipa MPV i krosover, sa različitim stepenom uspeha. Kompakt je takođe ostavio trag u reliju.

Lansiran 2004. godine, moderni Citroen C4 ove godine puni dvadeset godina. Naslednik Xsare je dobio novo-staro ime u skladu sa tada novom nomenklaturom ševrona, a ime je preuzeto sa modela iz 1928. godine. Njegov dizajn, finalizovan pod nadzorom Žan-Pjera Plouea, zamišljen je od konceptnih automobila C4 Volcane (Vulkan) iz 1998. (dugo je bio tajna) i C-Airdream iz 2000. godine.

Što se tiče stila, novi kompakt proizvođača sa ševronima bio je radikalna promena u odnosu na prethodnika, napuštajući siluetu male, dinamične limuzine za oblik mehurića koji je sinonim za ogroman unutrašnji prostor. Posebno je uočljiv bio njegov polukružni krov i velika, vertikalna svetla pozadi. Dimenzije su značajno povećane sa 4,27 m dužine (+ 10 cm), 1,77 m širine (+ 7 cm) i 1,46 m visine (+ 5 cm) kod modela sa petoro vrata.

Karoserija karavana Xsare nije dobila naslednika u gami C4, ali hečbek-kupe jeste. Ova verzija je lansirana 2005. godine i takođe je pokazala inovativan stil, sa skraćenim zadnjim delom i dvodelnim zadnjim staklom koji podseća na drugu generaciju Honde CRX. Kompaktni MPV Xsara Picasso zamenjen je C4 Picassom 2005. godine.

Dizajn enterijera C4 nije trebalo da se prevaziđe. Ispred svog vremena, trebalo je da bude i rafiniran i visokotehnološki. Odlikovao se digitalnim brojačem postavljenim na vrhu kontrolne table, ali i multifunkcionalnim volanom sa fiksnom glavčinom. Citroen se proizvodio u Alzasu (u Miluzu) za Evropu.

U reliju, Citroen C4 je takođe preuzeo „dužnost“ od Xsare. Njegova verzija WRC Coupe je imala isti uspeh, ostvarivši 36 pobeda između 2007. i 2010. godine, donevši brendu u vidu tri konstruktorske titule i isto toliko za posade tandemu Loeb/Elena. Citroen je stidljivo utilizovao ove sportske uspehe sa drumskim C4. Široku paletu motora nadovezao je VTS od 180 KS, skromne snage u poređenju sa velikim GTI-ima tog vremena, a specijalnu seriju kupea „by Loeb” odlikovalo je samo nekoliko stilskih elemenata.

Citroen C4 je obnovljen 2010. godine dolaskom druge iteracije koja je bila mnogo estetski osetljivija, čak i veća (4,33 m dužine, 1,79 m širine, 1,49 m visine) i bez varijante Coupe. Nije imala sportsku karijeru, pošto se Citroen odlučio za DS3 u WRC i C-Elysee u WTCC. C4 Picasso je, međutim, obnovljen 2013. godine, a preimenovan u C4 SpaceTourer 2018. godine. Kompakt, proizveden u Miluzu kao i njegov prethodnik, napustio je tržište 2018. godine.

Porodica C4 se proširila 2012. lansiranjem C4 Aircrossa, 4,34 m dugog SUV-a zasnovanog na Mitsubishiju, što nije bilo uspešna priča. Citroen je postigao veći uspeh proširivši asortiman C4 na B segment 2014. godine sa modelom C4 Cactus. Predviđen od strane konceptnih automobila C-Cactus (2007) i Cactus (2013), ovaj 4,16 m dugačak, 1,73 m širok i 1,53 m visok krosover značajno je inaugurisao „Airbump“ bočne zaštite. Takođe je predstavljena nova faza dizajna Citroena (glatke površine, dvostepena prednja svetla, digitalna kontrolna tabla, ekran osetljiv na dodir, sedišta u stilu sofe…). Ovaj model, koji je trajao do 2020. godine, obezbedio je prelaz između druge i treće generacije klasičnog C4.

Godine 2020, treći Citroen C4 moderne ere predstavio se kao model čija je nova orijentacija vešto pomešala određene atribute prethodnih modela. Još uvek je na tržištu i proizvodi se u Madridu (Španija), kompakt je kraći od modela iz 2004. (4,36 m), ali širi od modela iz 2010. (1,83 m) i visok kao Cactus (1,53 m) u cilju praćenja „krosoverizacije“ tržišta. Njegov jedinstven, pomalo izmučen stil, deli publiku kao što je Citroenova tradicija dugo želela. Ovo još više važi za njegovu varijantu C4 X, sa četvoro vrata, ali podignutom kao kod modela sa petoro vrata. C4 SpaceTourer napustio je tržište 2022. godine i nije zamenjen. Ova treća generacija je takođe generacija elektrifikacije, u vidu čisto električnog e-C4 i 48-voltnog hibrida.

Tokom vremena, Citroen C4 je distribuiran na mnogim međunarodnim tržištima, gde je bio dostupan u određenim karoserijskim stilovima. Trozapreminske imuzine pod nazivom C-Triomphe, C-Quatre, C4L i C4 Sega su smenjivale jedna drugu u Kini, a neke od njih u Južnoj Americi i Rusiji.

Lansiran pre četiri godine, sadašnji Citroen C4 će proći kroz fejslifting u jesen ove godine. Ostaje da se utvrdi moguća zamena. Kompaktni segment svakog dana gubi tlo pod nogama u odnosu na krosovere, propisi guraju tržište ka skupim čisto električnim modelima, dok se Citroen pozicionira kao uvodna (jeftina) marka grupe Stellantis.

AutoRepublika

(2340)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

6 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
BB

Prvi dobar, nrki od varijanti, raznovrstan, neke od varijanti veoma dobre (Picasso). Drugi odličan, falilo mu raznovrsnosti, ali onaj model što se pravio je rkstra. Njegova najveća mana, koju se testeri navodili, a to je stara platforma, to je u suštini bila najveća prednost – udobnost i prostor 👌

Treća varijanta, neka blijeda senka, ne čini mi se praktičan…

J4ZZ3R

Ko je to nama pravi Sitroen fan 🙂 Kada se pojavio prvi c4 radio sam u banci i to pored stambenih kredita i kredita za adaptaciju i na poslovima lizinga. Elem dodje vlasnik jednog od najpoularnijih kafica u kradu da fakturom za C4… eh kako sam mu zavideo tada. Coupe varijanta mi je i dan danas prelepa. E da, taj vlasnik tog kafica i dan danas vozi taj c4 i u odlicnom je stanju. Mislim da ga niko nije kupio sem njega u mom gradu. Steta!

igi

Kupe mi se sviđao baš zato što me je podsećao na CRX, dečački san.

Zvezdan Božinović

Imadoh Xsaru poslednje generacije iz 2003. godine, ubrzo posle nje je stigao C4. Prodadoh je s tri i po godine i 84 hiljade km…. 2.0 HDi 90 KS

MRN

Taj dizel motor je po mom doživljaju imao veoma izraženu turbo rupu. Imao je 205 Nm, ali, kriva obrtnog momenta mu je bila očajna u odnosu na kasniji 1,6 HDI 90.
Plus, 2,0 HDI je bio uparen sa petostepenim menjačem, pri čemu je izmedju drugog i trećeg stepena prenosa bio „veliki korak“.
Kombinacija te dve osobine nije uvek donosila očekivanu dinamiku.
Kada sam posle tog motora ( u 307 ) „seo“ u 308 ( sa 1,6 HDI 110 6MT ), ja sam se preporodio. Jer je to meni postala prava bajka za vožnju.

M M

A pa ti si imao maematički opisano, zavisnost u vidu parabolične funkcije napredak u kvalitetu života. I to cenim, da se radi o kubnoj parabiličkoj zavisnosti Vreme – kvalitet života i uspeh 🙂
I ja sam slično počeo, samo je kod mene regresiona (linearna) zavisnost, sa sa koef koji se razlikuje od 0 tek na prvoj decimali …

Elem, moraš terati Mini baterijaša, na Up date, da se ne zapali. kaže Mini nema baterije očekivanog kvaliteta, pa je sklon svemu i svačemu. Kolko razumem, Update će smanjiti pozitivne osobiune mINIJA….. Ko i obično.