1. Home
  2. Prezentacije
  3. Fiat ponudio više seljački model od Volkswagenovog pulena: Argo Endurance
Fiat ponudio više seljački model od Volkswagenovog pulena: Argo Endurance
5

Fiat ponudio više seljački model od Volkswagenovog pulena: Argo Endurance

15.76K
5
Podelite sa prijateljima:

Razvijen za siromašne latinoameričke zemlje, kompaktan i jednostavan hečbek Fiat Argo se pojavio tokom 2017. godine, a dve godine kasnije dobio je i podignutu verziju u stilu krosovera i ista je nazvana Trekking. Ali pokazalo se da to nije dovoljno jeftino vozilo za brazilske farmere. Lokalni poljoprivrednici iskazuju značajnu zainteresovanost i tražnju za takvim automobilima, što potvrđuje i izgled hečbeka Volkswagena Pola Robusta. Ne želeći da zaostaje za svojim konkurentom, Fiat je u ponudu Arga dodao specijalnu „farmersku” verziju, Endurance.

Pojednostavljenja noviteta u poređenju sa Trekkingom su primetna već na prvi pogled. Seljački Endurance je izgubio svetla za maglu, krovne šine za prtljag i set moderne grafike. Felne izrađene od lake legure su zamenjene čeličnim s poklopcima (ratkapnama), ali su gume 205/60 R15 zadržane. Crni plastični komplet za školjku duž donje zone karoserije i zaštita motora ostaju na mestu.

Fiatov Argo Endurance je u isto vreme zadržao zaista važnu karakteristiku obične proterenske verzije, a ona podrazumeva izdignuto i ojačano vešanje. Istina, deklarisani razmak koji deli najnižu tačku podvozja od tla je i dalje smanjen, pa tako iznosi 186 u odnosu na 210 milimetara koliko krasi verziju Trekking.

Međutim, čak i takvo „podizanje“ sistema oslanjanja je obezbedilo pristupni ugao od 20,5º i ugao odlaska od 33º. Ovo bi trebalo da donese dovoljno samopouzdanja na kontu vozača kada se nađe na teškom terenu, jer nema svaki savremeni krosover takve pokazatelje.

Nova modifikacija a u skladu s proklamovanom namenom ima siromašnu opremu. Na listi su klima uređaj, prednji prozori s elektro pokretanim staklima, kao i centralna brava sa sistemom protiv krađe. Displej na instrument tabli ima dijagonalu od 3,5 inča. Opcioni paket Comfort dodaje ekran multimedijalnog sistema od sedam inča, priključke za USB i parking senzore.

Kao i krosover s odrednicom Treking, tako i novi Fiat Argo Endurance dolazi opremljen atmosferskim motorom s indeksom Firefly 1.3, a koji proizvodi 101 konjsku snagu kada sagoreva benzin, ali i 109 „konjića“ kada spaljuje etanol, što je uobičajena vrsta goriva u Brazilu. Najviši obrtni moment je na nivou od 134 Nm. Motor radi u tandemu sa petostepenim manuelnim menjačem, koji svu pogonsku silu šalje ka točkovima prednje osovine.

Brojna pojednostavljenja su donela blagotvorne efekte na cenu, pa tako u Brazilu „seljački“ Fiat Argo Endurance košta od 80 hiljada reala (14.400 američkih dolara), dok punomasna proterenska verzija Argo Trekking počinje od 96 hiljada reala (17.200 dolara).

AutoRepublika

(15759)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

5 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Roki

Ovako nešto treba i nama u Evropi.

MRN

Slažem se.

Andr

Pa onda su trebali da ga nazovu AGRO a ne ARGO

Matori

Sve je to sitno u odnosu na seljačenja meni do skoro omiljenog brenda.

System

„Pravljen za siromasne farmere“
Cena 14000 dolara
Seljacki
Strasno majke mi
Trazi drugi posao, nije novinarstvo za tebe