1. Home
  2. Life
  3. Biznis
  4. Naslednik Voltera Krajslera želi da otkupi istoimenu kompaniju od Stellantisa
Naslednik Voltera Krajslera želi da otkupi istoimenu kompaniju od Stellantisa

Naslednik Voltera Krajslera želi da otkupi istoimenu kompaniju od Stellantisa

179
6
Podelite sa prijateljima:

U prvoj polovini ove godine operativni profit koncerna Stellantis opao je za 40%, prihod za 14%, a neto dobit za 48%. Ovako sumorne brojke su prvenstveno posledica pada prodaje u Severnoj Americi u iznosu od 16%, uprkos ukupnom rastu lokalnog tržišta. Nije iznenađujuće što je šef koncerna Karloš Tavareš već zapretio ukidanjem nekoliko marki odjednom. Sa velikim stepenom verovatnoće, to će biti američki brendovi. U tom kontekstu, Frenk Rouds, praunuk osnivača Chryslera Voltera Krajslera, spasiće brendove koji tonu.

On je objavio otvoreno pismo u kojem kritikuje sadašnje rukovodstvo koncerna Stellantis zbog nedovoljne pažnje prema severnoameričkim brendovima Chrysler i Dodge. U pismu se posebno ističe da dok se obični američki radnici otpuštaju, šef Stellantisa prima platu od skoro 40 miliona dolara godišnje. Prema Roudsu, to je neprihvatljivo u trenutnim kriznim uslovima i kompaniju je hitno potrebno sanirati.

Osim toga, potomak Voltera Krajslera postavlja pitanje nepravedne raspodele sredstava unutar koncerna: ne baš uspešni brendovi Fiat, Alfa Romeo i Maserati dobijaju stabilnu finansijsku pomoć, dok je Chrysleru ostavljeno da se prepusti samo jednom i ne baš mladom modelu (minivan Pacifica). Situaciju može pogoršati invazija jeftinih kineskih automobila na tržište, a Rouds iz nekog razloga posebno izdvaja kompaniju BYD. Ovo bi konačno moglo sahraniti Chrysler i njegove zastupnike, što bi dovelo do još masovnijih otpuštanja.

Frenk Rouds vidi rešenje za situaciju u otkupu brendova Chrysler, Dodge i Plimouth od koncerna Stellantis sa naknadnim stvaranjem korporacije The New Chrysler/Dodge. Ova kompanija će morati da proizvodi inovativne, ali u isto vreme tradicionalne automobile. Rouds veruje da hibridi mogu postati takvi. I sami brendovi će ponovo steći nezavisnost i poštovanje svojih američkih korena. Istovremeno, raspon modela bi trebalo da bude što je moguće raznovrsniji – za svaki ukus i budžet.

Frenk Rouds će ovako ambiciozne zadatke rešavati uz pomoć zabrinutih investitora koji brinu o očuvanju američkih brendova i radnih mesta. Međutim, cela američka automobilska industrija sada nije u najboljem položaju. Ironično, najrealniji spasioci mogu biti kineski proizvođači, koji imaju i višak novca i moderne tehnologije. Zanimljivo, Rouds nema planove za brendove Jeep i Ram, koji uspešno posluju u okviru koncerna Stellantisa. Pored toga, malo je verovatno da je korporacija spremna da se oprosti od brenda Dodge, za koji je već pripremljena potpuno nova porodica Charger. Ali polumrtvi Chrysler i usnuli Plimouth mogu postati predmet dogovora.

AutoRepublika

(179)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

6 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Gandra

Nisam ni pročitao dalje od naslova, a vec sam pomislio da nema potrebe da se troši, nek’ sačeka još malo pa ce biti i akcija, 2 propala brenda po ceni jednog. Kad bi pravili analogiju sa fudbalom, Stelantis bi bio udruženje klubova sa začelja tabele. 17 neplivača se drži zajedno da ne potonu, to neće da može

Matija

Stelantis je definitivno vampir koji sisa krv ostalim firmama u korporaciji i pumpa je u PSA! Ne mogu da verujem da Chrysler i Plimouth ne mogu da pronadju svoj pravi put! Krajnje je vreme da Dzon Elkan, Anjelijev unuk, odvoji FIAT-Chrysler od PSA. Njegov problem jeste da nema pojma sta je to auto tako da izbegava da se bavi ovom temom! Trebalo bi da mu predsednica Meloni opali samarcinu da bi sto pre dosao k sebi!

Yankee

Plymouth je ugasen jos 2001. godine, tako da nema nista od njega. Problem za celu korporaciju Chrysler (Dodge, Jeep, Ram, Chrysler) potice jos iz vremena Daimler-Chryslera – kada je ona nesreca Jurgen Schrempp promenio kompletnu strategiju cele korporacije Chrysler. Chrysler kao brend je uvek ciljao na starije kupce koji hoce velike, trome, udobne automobile i od njega pokusao da napravi sportski brend. Jeepu je dodao smesne modele poput Compassa i Patriota. Dodgeu je eliminisao kompletnu ponudu i ostavio ga na 2 modela. Eto jedino Ram nije pretrpeo gubitke. Nije Stellantis kriv za trenutnu situaciju u Chrysleru vec iskljucivo Daimler. Daimlerove… Pročitaj više »

Matija

100% sam saglasan!Voleo bih da ovaj covek, Frenk Rouds, uspe u svojoj nameri! „Ja licno mislim da Stellantis nije bio potreban Fiat-Chrysleru.“ – I ja isto! Ubedjen sam da je glavni uzrok za spajanje PSA i FIAT-Chryslera bio taj, sto Dzon Elkan nema pojma sta je to auto i zeleo je da brigu o korporaciji sto pre prepusti nekom drugom! Vreme je da i on reaguje! Jedno od mogucih resenja bilo bi da se umesa vlada Italije – trebalo bi da proglase vanredno stanje u korporaciji i da kompletan FIAT stave pod svoju upravu. Ovo je „malkice“ u suprotnosti sa… Pročitaj više »

BB

Sve poštujem…

Ali jeli ima on pare? Ili će da naglaba šbbkbb, kao ja i Matija? 😜

Mustang

kao da čitam kako neko hoće da obnovi dušanovo carstvo, da bi neko mogao da spasi chrysler treba da ima nekoliko destina milijardi $ što u akcijama neke firme što u kešu, jer krajsleru je potrebna cela paleta novih modela, počevši od c do f segmenta i limuzine i suv, a za čiji razvoj su potrebne milijarde i naravno vrlo rizična globalna prodaja, a pazi dolaze kinezi, a na vrhu već su se zacementirali japanci, korejci i švabe, inače krajem 90-tih chrysler je u savez, odnosno ropstvo pod dajmlerom, ušao sa u to vreme vrtoglavih 10 milijardi $ na računu,… Pročitaj više »