1. Home
  2. Hedonizam & Adrenalin
  3. AR pijaca klasika: Kakav otpad stiže na aukciju
AR pijaca klasika: Kakav otpad stiže na aukciju

AR pijaca klasika: Kakav otpad stiže na aukciju

183
4
Podelite sa prijateljima:

„Nije na prodaju jer planiram jednog dana da ga restauriram“ – pa koliko puta smo čuli tako nešto od vlasnika klasičnih automobila dok njihov poželjni metalni ljubimac propada zbog vremenskih neprilika na otvorenoj lokaciji? Rudi Klajn bi se mogao opisati na baš takav način, mada u njegovoj slučaju postoje dve velike izmene.

Pre svega, gospodin Klajn je izabrao izuzetno suvu klumu američke savezne države Kalifornije da osnuje svoj otpad, a istovremeno je često trgovao i na taj način kupovao i preprodavao delove i vozila. U prevodu na neki jednostavniji jezik – nije ih samo gomilao.


Rudi nije sa nama već više od dve decenije, a njegova porodica je sada spremna da proda ovaj specijalni otpad. Kuća RM Sotheby planira da održi aukciju u oktobru i ne sumnjamo da će automobili promeniti vlasnike za višemilionski iznos.

Rudi je inače rođen u Nemačkoj i u Sjedinjene Američke Države je emigrirao početkom pedesetih godina prošlog veka. Njegova glavna zanimacija su bili evropski automobili baš iz tog razloga, a na otpadu najviše možemo da vidimo Porsche 356. Tu je i veliki broj primeraka s oznakama na kojima piše Lamborghini Miura, a ima i raznih modela Maseratija, Jaguara, Ferrarija i Aston Martina, a posebnu draž privlači nekoliko specijalnih Mercedesa.


Eksperti očekuju da je najvredniji automobil u kolekciji Mercedes 500K iz 1935. godine. Reč je o jednom od samo dva primeraka sa školjkom izgrađenom od lake lagure, a oba su napravljena za čuvenog nemačkog profesionalnog vozača Rudolfa Karaćolu. Čak i vrednost „običnog“ 500K-a iz navedenog perioda se procenjuje na milionski iznos, a ovaj bi trebao da vredi značajno više.

Klajn ga je kupio krajem sedamdesetih godina prošlog veka, nakon što ga je video na skupu Pebble Beach u Kaliforniji i nikada ga nije pokazao javnosti nakon 1980. godine.


Nakon što je trkačka karijera ovog 500K-a bila kompletirana, automobil je kupio niko drugi do italijanski diktator Benito Musolini. Video ga je u Parizu 1939. godine i smatrao bi da bi bio odličan poklon za svog zeta. Automobil je nekako završio u Etiopiji, koja je bila italijanska kolonija u periodu od 1936. do 1941. godine, a pronađen je u posleratnom periodu.

Zatim je uvezen u američku saveznu državu Kaliforniju, restauriran i nekoliko puta je menjao vlasništvo pre nego što je Klajn potrošio novac na isti. Priče kažu da je Mercedes nudio Klajnu poveće sume novca, ali je ovaj uvek odbijao da ga proda.


Rudi je posedovao i dva Mercedesa 300SL-a. Reč je o možda najpoželjnijem klasičnom sportisti, a kupe je napustio fabriku 1955. godine. Pričamo o jednom od samo 29 vozila sa školjkom izgrađenom od lake lagure i jedinim ofarbanim u crnu boju. Roudster je dve godine mlađi.

Zatim dolazimo od Horcha 855 iz 1939. godine, jednog od samo 855 čija je sudbina poznata, pa prototipa Iso Grifo A3/L Spidera iz 1967. godine napravljenog od strane Bertonea i velikog broja Porschea 356. Najvredniji od njih je roudster iz 1961. godine koji ima manje od hiljadu kilometara na satu.

Po mnogim pričama, Klajn nije bio prijatan čovek. Uglavnom je bio mrzovoljan i nije voleo da provodi vreme sa ljudima, a za prodaju delova je tražio visoke sume. Međutim, eksperti će reći da je bio jedna od retkih osoba na svetu koja je imala delove potrebne za restauraciju vrednih evropskih klasika.

Preminuo je 2001. godine i od tada su vođstvo za otpadom preuzeli njegovi sinovi, a sada će vrata njegovog otpada konačno biti otvorena ostatku sveta da vide…

Zoran Tomasović

(183)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

4 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Bungi

Ima ovdje finih i veoma rijetkih stvarcica.Kalifornijska suva klima ih je sacuvala od korozije.Yenki, ne cekaj, kupuj to.

Yankee

Rado bi 356 ili posebno SL.

Mustang

Tako ce i kod nas jednoga dana neka luda otvoriti hangar i pokazati stare golfine audi jaja bmw kocke i 123/124

s mile

Ja se iskreno Divim vlasnicima / kolekcionarima. Treba imati veliku ljubav, i zaista puno para za taj hobi. Pogledajte kakvi se modeli nalaze u toj garaži, kupite danas neke oštećene havarisane sportske modele, i tako desetine njih, pa i da je svaki po 50 -80 000eur, a mnogi i oštećeni vrede više, pa puta desetine, to su milioni koji sede negde u šupi. Vidi se da je to nekada bila periferija, a da su sada nove zgrade odmah kraj šupe, tu i zemljište puno vredi, jedva čeka neko da ugrabi plac i napravi zgradu. Prelepi modeli, trljaće ruke svi u… Pročitaj više »