1. Home
  2. Vesti
  3. Toyota sprema još ekstremnije izdanje modela Century
Toyota sprema još ekstremnije izdanje modela Century
0

Toyota sprema još ekstremnije izdanje modela Century

158
0
Podelite sa prijateljima:

Japan kao država je uvek bio zatvoren za inostrane automobilske proizvođače. I ne zbog onoga čuvenog „što bismo kupovali tuđe kad imamo najpouzdanija vozila na svetu“, već je trend zapravo počeo još u predratnom periodu kada su uveli jezive namete za strance. To je u velikoj meri stavilo „na muke“ one kupce sa dubokim džepom koji su mogli da priušte Mercedes ili Cadillac, a sličnih brendova nije bilo u državi izlazećeg Sunca.

Toyota je uvidela takav problem i u liniju ponude dodala model Century, što se zbilo 1967. godine. Možemo da ga shvatimo kao „Lexus pre Lexusa“ i brzo je postao omiljeni izbor, ne samo imućnih mušterija, već i kraljevske porodice. Pokazao se toliko popularnim da se prva generacija proizvodila čak trideset godina. Druga generacija je donela čak dvanaest cilindara ispod haube, dok se sadašnji model (debitovao je 2018. godine) opet nudi samo sa V8.

A onda je tokom protekle godine najveći svetski proizvođač odlučio da promeni strategiju. Da, i dalje možete da kupite limuzinu, ali je u ponudi sada i terenac. I ne, nije ni približno ekskluzivan kao Century koji japanski narod toliko voli, već zapravo deli platformu sa značajno jeftinijim modelima Toyota Grand Highlander i Lexus TX. Pokreće ga 3,5-litarski turbobenzinac u kombinaciji sa električnim agregatom što je dovoljno za maksimalnih 406 konjskih snaga.

Kako prenose svetski mediji, Century bi uskoro mogao da dobije i konfiguraciju viših performansi. Informaciju su prenele kolege sa sajta Motor1 i kažu da je prvi čovek Toyote Akio Tojoda nedavno boravio u Kini, a sa sobom je dovezao i jedini primerak Centuryja u izdanju GRMN. Ovaj konkretni terenac je izveden posebno za njega, od strane Toyotine trkačke divizije nazvane Gazoo Racing, a Tojoda je tom prilikom rekao kako će uskoro svi moći da uživaju u takvoj verziji Centuryja. To je omogućilo medijima da krenu sa spekulacijama da Toyota sprema nešto još žešće.

Mnogi se nadaju da će ponovo videti dvanaest cilindara ispod haube, mada je tako nešto gotovo nemoguće u današnja vremena kada zakoni u oblasti nivoa izduvnih gasova postaju sve oštriji. Štaviše, biće čudo ako Century dobije i V8, pa je sasvim realno očekivati da će biti moćnija verzija sadašnjeg motora sa šest cilindara. Takođe ne treba očekivati da će juriti kroz krivine kao drugi modeli GRMN-a, poput Yarisa i Supre pošto je ipak reč o velikom terencu gde je cilj sačuvati luksuz, komoditet i udobnu vožnju, a dodati malo više snage.


Moramo da spomenemo da je Century trenutno dostupan samo u Japanu i Kini, a ovakve modifikacije bi mogle da označe da ćemo ga uskoro videti i u ostatku sveta. To se pretežno odnosi na Sjedinjene Američke Države gde terenci uživaju u najvećoj popularnosti. Toyotina odluka će svakako biti zanimljiva bez obzira kakva bila, a kako će sve izgledati će pokazati vreme.

AutoRepublika

(158)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments