1. Home
  2. Vesti
  3. Ford odustao od velikog krosovera na struju
Ford odustao od velikog krosovera na struju
10

Ford odustao od velikog krosovera na struju

167
10
Podelite sa prijateljima:

Pomalo čudna situacija se odigrala unutar vrha Forda pre sedam godina. Tadašnji predsednik po imenu Mark Filds je najuren s položaja. iako je samo godinu dana ranije predvodio firmu u najboljoj finansijskoj godini u 113 godina dugoj istoriji Forda. Tehnički gledano, Filds nije dobio otkaz već se „ranije penzionisao“, a kao razlog je navedena informacija da se previše orijentisao na tradicionalne kamionete i terence sa motorima s unutrašnjim sagorevanjem goriva.

Ništa čudno u svemu osim možda podatka da je Tesla tada bila na vrhuncu slave, i sve što je na struju se činilo kao novo i moderno, a Filds nije želeo da investira novac u njihovu budućnost i samim tim je izgubio poverenje od strane ostalih „glavonja“ u firmi.


I Ford je zaista uložio poveće sume novca u električne četvorotočkaše nakon što je Džejms Heket preuzeo vodeće mesto, a i onda kada ga je nasledio Džim Farli. Drugi najveći američki proizvođač vozila trenutno ima nekoliko takvih modela u ponudi (F-150 Lightning, Mustang Mach-E i e-Transit) i zauzima drugo mesto po isporuci električnih vozila „preko bare“ – odmah iza vodeće Tesle. Međutim, statistika pokazuje da potražnja za takvim automobilima postepeno pada, što je nateralo mnogobrojne automobilske gigante da smanje ulaganja i da se ne predaju sa SUS motorima kao što su originalno želeli.

Među njima je i Ford, koji je planirao potpunu ofanzivu za 2026. godinu. Trebalo je da debituje novi električni kamionet srednjih dimenzija kao i veliki terenac sa tri reda sedišta, s ciljem da se prodaje paralaleno sa sadašnjim Explorerom. I kako pišu kolege sa sajta Automotive News, ideja takvog kamioneta je odgođena do daljnjeg dok je terenac eliminisan iz daljih planova.

Automotive News kaže da im je „blizak izvor“ pričao kako se Explorer prodaje izuzetno dobro i pritom je jako profitabilan, pa će sva pažnja biti povećena njemu. Ranije se pričalo da se i električni krosover trebalo zvati Explorer EV iako ne bi delio baš ništa sa SUS rođakom, a General Motors je već iskoristio sličnu strategiju sa modelima Equinox i Equinox EV, odnosno Blazer i Blazer EV.

Ali to ne znači da je američki gigant digao ruke od ove kategorije. Ford navodno trenutno razvija novu platformu na kojoj bi se proizvodio spomenuti električni pikao kao i njegova terenska verzija, a u izložbeno-prodajne salone bi trebalo da stignu do 2027. godine.

Fordov glavni plan ovih dana su hibridi. Očekuje se da će čak i glomazni pikap SuperDuty (F-250, F-350 i F-450) dobiti takvo izdanje kod naredne generacije, a firma bi trebalo da ponudi hibridnu verziju svakog modela do kraja ove decenije. To nam govori da ćemo možda dočekamo da vidimo i takvog Mustanga koji je najavljivan već neko vreme.

Sigurni smo da Mark Filds danas sedi u kancelariji, sa poginutim nogama na stolu, sa viskijem i kubanskom cigaretom u rukama, smeje se i kaže, „pa šta sam vam rekao…“

AutoRepublika

(167)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

10 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Matija

Dobro izgleda! Mogli su da ubace u njega V8, da ga puste u seriju i da cekaju bolja vremena za bateriju. Ako ce uopste ikada doci…

Yankee

Na gornjim slikama je Explorer America koncept iz 2008. godine. Predstavljen da promovise novi 3,5-litarski EcoBoost motor.

Takodje je sluzio kao dizajnerska inspiracija za serijski 2010 Explorer.

comment image

Matija

Explorer America koncept iz 2008 – izgleda izvanredno!!! Zasto nije usao kao takav u seriju???
Explorer 2010 izgleda naivno u odnosu na dizajnstudiju!

Izmenjeno 25 dana pre od strane Matija
Yankee

Verovatno zato sto je delovao previse futuristicki za ta vremena.
Ford je u to vreme eksperimentisao sa slicnim dizajnom, ali je malo toga uslo u serijsku proizvodnju.
Moj licno omiljeni Fordov koncept iz tog perioda – F-250 SuperChief. Imao sam prilike da ga vidim uzivo i deluje jos impresivnije.

comment image

Matija

Impresivan – kao lokomotiva! 🙂
Explorer America koncept 2008 deluje mnogo realnije i privlacnije!
Danas bi bio absolutno na nivou zadatka: elegantan, mocan i pravi terenac a ne SUV. To je danas uspelo samo Land Roveru. Pisi Fordu na ovu temu!

Yankee

Bila su to super vremena za Fordove koncepte.

Explorer America i F-250 Super Chief su bili u centru paznje, ali i Interceptor i 427. O njima sam ranije pisao.

https://autorepublika.com/2023/08/29/zanimljivost-dana-kako-je-ford-propustio-priliku-da-nadmasi-chrysler-300/

I jos jedan meni licno bas zanimljiv – Airstream. Nazalost, dosla je ona ekonomska kriza iz 2008. godine i nije se smelo eksperimentisati sa serijskim modelima, samo provereno je ulazilo u proizvodnju.

comment image

comment image

Matija

Neeee, ovo je karikatura!

Yankee

Meni se bas svidja zbog toga. Vraca te u vremena kada su vanovi bili kul.

comment image

Matija

Venove sam uvek smatrao korisnim vozilima. Dokaz – deset godina vozio sam VW T3! Voleo sam taj auto! 🙂

Mustang

naravno da je odustao kada je potražnja za strujašima sve manja, što zbog visokih troškova održavanja-baterije čije su cene zamena vrtoglave, kao i zbog nenormalnog pada vrednosti, ford je u taj veliki suv uložio oko 700 miliona i da se kompletan posao završi trebalo je dostići 1,5 milijarde, tako kaže motor1, naravno ford ne sme toliko eksperimentisati jer nije toliko profitabilan, poređenja radi na svakom električaru gube oko 40 000 $, ali ne cveta ni kod drugih, mercedes je odustao od s kupe i novog cls-a koji neće dobiti novu generaciju i novi cle zamenjuje ne samo e i c… Pročitaj više »