1. Home
  2. Hedonizam & Adrenalin
  3. Lamborghini Huracan je mrtav, živeo Lamborghini Temerario
Lamborghini Huracan je mrtav, živeo Lamborghini Temerario

Lamborghini Huracan je mrtav, živeo Lamborghini Temerario

1.09K
4
Podelite sa prijateljima:

Bez sumnje, ovo je najvažnija i najobimnija premijera na događaju Pebble Beach Concours d’Elegance koji se održava ovih dana.

Temerario je novi „juniorski“ superautomobil marke Lamborghini, koji će nastaviti lozu modela Gallardo (2003-2013) i Huracan (2013-2024). Kao i „seniorski“ Revuelto predstavljen prošle godine, novi model ima hibridnu postavku, ali ima dosta razlika između dva Lamboa iz „nove ere“.

Atmosferski V10 motor, koji je bio zaštitni znak modela Gallardo i Huracana, stvar je prošlosti. Superautomobil Lamborghini Temerario opremljen je 4,0-litarskim V8 tvin-turbo motorom, a ovo nije motor koji se odavno ugrađuje u krosovere Lamborghini Urus i mnoge druge modele VW grupe, već zaista nova kratkohodna jedinica.

Čak je i njegova geometrija suštinski drugačija: prečnik cilindra je 90 mm, hod klipa je 78,5 mm, dok su parametri serijskog motora EA825 84,5 i 89 mm, respektivno.

Karakteristike dizajna uključuju dva turbopunjača u nagibu bloka (do 2,53 bara apsolutnog pritiska pojačanja), sistem za podmazivanje suvog kartera, sistem direktnog ubrizgavanja (do 350 bara) i „ravnu“ radilicu, što podrazumeva poseban red paljenja u cilindrima i karakterističan zvuk neuobičajen za superautomobile Lamborghinija.

Ovaj biturbo motor može da se okreće do 10 hiljada o/min, maksimalna snaga je 800 KS na 9.000-9.750 o/min, a obrtni moment je 730 Nm pri 4.000-7.000 o/min. Poređenja radi: prethodni atmosferski V10 na Huracanu proizvodio je maksimalnih 640 KS i 600 Nm.

Raspored celog hibridnog sistema u Temerariju je isti kao kod modela Revuelto. Inženjeri su napustili tradicionalni pogon sa pogonom na sva četiri točka u korist sistema E-4WD: za pogon prednjih točkova ugrađeni su pojedinačni elektromotori sa aksijalnim magnetnim fluksom i uljnim hlađenjem.

Svaki motor proizvodi 150 KS i 300 Nm (iako Revuelto ima do 350 Nm), a individualna kontrola omogućava implementaciju kontrole vektora trakcije. Težina prednjeg električnog modula je 73 kg.

Pošto nema prenosnog kućišta i prednje elise, motor sa unutrašnjim sagorevanjem je ugrađen sa zamajcem pozadi, odnosno menjač nije smešten „u kabini“, već poprečno u zadnjem prepustu, što je učinilo kokpit prostranijim.

Sam menjač je nov – to je dvoosovinski osmostepeni automatik sa dve mokre spojnice, a uključuje i hod unazad (Revuelto ga nema).

Između motora i menjača ugrađen je još jedan aksijalni elektromotor sa istih 150 KS i 300 Nm. Maksimalna snaga cel0g sistema je 920 KS. U centralnom tunelu se nalazi litijum-jonska trakciona baterija težine 70 kg i kapaciteta 3,8 kWh. Ista je kao kod Revuelta, može se prethodno napuniti iz utičnice: obezbeđen je ugradni punjač snage 7 kW.

Zanimljivo, u čisto električnom režimu, Temerario može da se kreće samo na prednjim točkovima, zadnji elektromotor povezan sa radilicom motora sa unutrašnjim sagorevanjem u ovom slučaju ne radi.

Dok Revuelto u velikoj meri koristi ugljenična vlakna u dizajnu karoserije, Temerario ima potpuno aluminijumsku strukturu: i prostorni okvir karoserije i paneli sa šarkama su napravljeni od ovog materijala.

U poređenju sa Huracanom, broj delova je smanjen za 50%, a torziona krutost je povećana za 20%. Arhitektura šasije je ista – sa vešanjima sa duplim ramenima napred i pozadi.

Podesivi amortizeri Lamborghini Magneride i ugljenično-keramičke kočnice (sa deset klipa napred i četiri klipa pozadi) su standardni.

Superautomobil je primetno porastao: međuosovinsko rastojanje je poraslo sa 2.620 mm na 2658 mm, a ukupna dužina – sa 4.520 mm na 4.706 mm. Aktivna aerodinamika još nije korišćena: čak je i zadnji spojler Temerarija fiksiran.

Hibridna postavka neizbežno je dodala kilograme: suva težina kupea je 1.690 kg, dok je model Huracan Evo sa pogonom na sve točkove imao 1.422 kg.

Opcioni paket Alleggerita će omogućiti gubitak 25 kg: uključuje set delova od ugljeničnih vlakana na karoseriji i unutrašnjosti, tanji zadnji prozor i polikarbonat umesto bočnih prozora (i bez podizača prozora).

 

Ali solidno povećanje snage je ipak poboljšalo dinamiku: ubrzanje do stotke traje 2,7 umesto 2,9 sekundi, maksimalna brzina je 343 u odnosu na 325 km/h. Obezbeđeni su uobičajeni režimi vožnje Citta (grad), Strada (autoput), Sport, Corsa (trka) i Corsa Plus.

Ali bez obzira na njih, postoje odvojeni režimi hibridnog sistema: osnovni Hybrid, temperamentni Performance i Recharge za prinudno punjenje baterije (u ovom slučaju raspoloživa snaga benzinskog motora je smanjena na 725 KS).

Elektronski sistem LDV 2.0 (Lamborghini Dinamica Veicolo) je odgovoran za distribuciju vučne sile na točkove. Konačno, Lamborghini Temerario je postao prvi model kompanije sa „huliganskim“ drift režimom, u kojem je onemogućen pogon na prednje točkove.

Novi kupe ima tri displeja u svojoj kabini (kao Revuelto). Instrumenti su prikazani na ekranu od 12,3 inča, na centralnoj konzoli ugrađen je vertikalni displej od 8,4 inča, a pored toga, ispred suvozača pojavio se i pomoćni ekran osetljiv na dodir od 9,1 inča. Može se koristiti za kontrolu medijskog sistema, plus duplira očitavanja brzinomera i neke podatke telemetrije.

Sedišta su standardno opremljena električnim pogonom, grejanjem i ventilacijom, a ugrađen je i audio sistem italijanskog brenda Sonus Faber. Jedini prtljažnik se nalazi napred, njegova zapremina je samo 112 litara.

Lamborghini Temerario će se pojaviti na tržištu tek sledeće godine, jer kompanija još uvek proizvodi Huracane koji su već naručeni. Cena još nije objavljena, ali je jasno da će u Evropi hibridni model koštati nešto manje od 300 hiljada evra.

AutoRepublika

(1086)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

4 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Gandra

Top je auto. Samo ljudi, naučite više kad već prevodite strane tekstove, da respectively znači „odnosno“, a ne respektivno

Matija

Poredjenje Huracana i Temerarija:

1. Tezina je povecana: 1.690 – 1.422 = 268 kg.

2. Ubrzanje je poboljsano: 2,9 – 2,7 = 0,2 sekunde.

3. Brzina je poboljsana: 343 – 325 = 18 km/h

4. Cena je povecana: jos se ne zna.

Poboljsanje ubrzanja i maksimalne brzine verovatno ni jedan vozac ovoga automobila nece na putu ni primetiti! Cela ova tehnicka komplikacija izmisljena je samo zato da bi se Lambo prikazao kao „ekoloski“ automobil. To je sve. 🙂

BB

A dizajn? Nemoj taj dio preskakati…

Meni se čini malo civilizovaniji.

Matija

Nema tu neke velike promene, pre bih rekao da je Huracan likom bio mirniji nego ovaj novi. Karakter Lamborghinija nije elegancija vec dinamika i agresija!

comment image