1. Home
  2. Prezentacije
  3. Pininfarina predstavio dva ekskluzivna hiperautomobila s otvorenim krovom
Pininfarina predstavio dva ekskluzivna hiperautomobila s otvorenim krovom

Pininfarina predstavio dva ekskluzivna hiperautomobila s otvorenim krovom

69
1
Podelite sa prijateljima:

Električni hiperautomobil Pininfarina Battista postao je 2019. godine prvi model novoformirane kompanije Automobili Pininfarina, iako, kao i studio Pininfrina SpA, pripada indijskom koncernu Mahindri. Proizvodnja komercijalnih automobila je otpočela tokom 2022. godine. Kompanija je u početku nameravala da izradi 150 primeraka kupea nazvanog Battista, usput proširujući asortiman. Ali, koji proizvođač hiperautomobila ne nudi zaista ekskluzivne projekte?

Pininfarina je doneo dva takva automobila na prestižni skup Pebble Beach Concours d’Elegance.

Prva u duetu „lutkica“ se zove Pininfarina Battista Targamerica, i to nije samo premijerna otvorena verzija Battiste, već i prvo iskustvo firme po imenu Automobili Pininfarina u izradi automobila s prerađenom karoserijom. Ovaj automobil je naručio američki kupac koji je prethodno kupio običan kupe s oznakom Battista.

Bilo je potrebno godinu dana da se konstruiše i proizvede automobil. S kupcem je usaglašeno mnoštvo detalja, a ne samo koja boja karoserije će biti opredeljena, kakav unutrašnji dekor ili dizajn naplataka. Čak je i lukav naziv automobila bio fragment iz kupčevih želja. Sufiks Targamerica se može dekodirati kao indikator tip školjke (marka Targa pripada Porscheu, tako da se ne može koristiti) i zemlju kupca.

Karoserija je izvedena od ugljeničnih vlakana modela po imenu Pininfarina Battista Targamerica i kao takva je lišena bilo kakvog krova. Nema ni preklopnog krovnog panela, pa čak ni ploče koji se može ukloniti.

Podizna vrata su napravljena bez okvira prozora i promenjena su im mesta pričvršćivanja. Obloga iza sedišta je rekonstruisana, ali se na prvi pogled ne razlikuje od dela osnovnog kupea. Važna karakteristika enterijera je kutija za tri cigare postavljena između naslona sedišta, koja ima providan poklopac i osvetljenje.

Drugi ekskluzivni automobil je Pininfarina B95 Gotham. Ova verzija se razlikuje od spajdera po imenu B95, a koji je baziran na Battisti i koji je debitovao prošle godine, samo po dekoru. Inspirisana je stripovima i filmovima o Batmenu, čije se avanture odvijaju u izmišljenom gradu Gotamu. Štaviše, Pininfarina je rekao da je spajder B95 Gotam pripremljen, ne za Batmena, već za njegov „poslovni“ alter ego Brusa Vejna.

Sva tehnologija ekskluzivnih modela nazvanih Pininfarina Battista Targamerica i Pininfarina B95 Gotham ostala je iz osnovnog hiperautomobila. Pomenute mehaničko-tehnološke solucije isporučuje Rimac. Četiri elektromotora (po jedan za svaki točak) proizvode ukupno 1.900 KS i 2.340 Nm, dok je kapacitet trakcione baterije na nivou od 120 kWh.

Vreme koje je ovom dvojcu neophodno za ubrzanje iz mesta do „stotke“ traje kraće od samo dve sekunde, dok maksimalna brzina kretanja prelazi 300 km/h.

Kompanija je već obećala da će Targamerica ostati jedinstven proizvod i da neće biti drugih takvih automobila. A „Series Batman” će uključivati još tri kupca automobila u sličnom stilu: Battista Gotham, B95 Dark Knight i Battista Dark Knight.

AutoRepublika

(69)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
Matija

Kombinacija Ferrari-Pininfarina bila je nekoliko desetina godina pravi „dream team“, koji je uvek davao izuzetne automobile. Pininfarina nije samo dizajnerski studio – on raspolaze velikim tunelom za aerodinamicka ispitivanja automobila, koji je dugo godina bio najveci u Evropi, verovatno i na svetu. Veliko iskustvo u dizajniranju supersportskih automobila i njihovom aerodinamickom perfekcionisanju omogucava Pininfarini da se samostalno bavi ovakvim projektima. Naravno, to nije sve – sa svojim kapitalom u pozadini stoji korporacija Mahindra, koja je 2015 godine kupila 75% akcija Pininfarine a namerava da kupi i ostatak. S tim u vezi cudi me da Mahindra ne koristi mnogo vise dizajnerske… Pročitaj više »