1. Home
  2. Vesti
  3. Citroen napušta Australiju posle 101 godine rada zbog prejake konkurencije
Citroen napušta Australiju posle 101 godine rada zbog prejake konkurencije
13

Citroen napušta Australiju posle 101 godine rada zbog prejake konkurencije

1.17K
13
Podelite sa prijateljima:

Australijski mediji javili su danas, pozivajući se na generalnog direktora Citroena u Australiji Dejvida Ovena, da francuskaa marka napušta tržište nakon detaljne analize trenutnog konkurentskog okruženja, procene postojećih i budućih modela Citroena, kao i preferencija kupaca novih automobila iz Australije.

Od januara do jula ove godine, Citroen je prodao samo 87 automobila u Australiji (-35,6% u odnosu na isti period prošle godine), i to uprkos sniženjima najavljenim u julu. Australijski magazin Drive dodaje da je, u poređenju sa vrhuncem prodaje Citroena 2007. godine, potražnja za automobilima ove marke pala za 94%.

Drive takođe izveštava da je prvi Citroen stigao u Australiju 1923. godine, samo četiri godine nakon što je kompanija lansirana u Francuskoj. Bilo je lokalne proizvodnje i velikih planova, ali se na kraju sve svodilo na uvoz, koji je nadgledala lokalna kompanija Inchcape, i devet zastupnika širom zemlje. Citroen trenutno nudi samo četiri modela u Australiji: prethodnu generaciju C3, C4 i C5 Aircross i Citroen C5 X. Lokalni prodavci prestaće sa prodajom novih Citroena 1. novembra ove godine, a od tada će nuditi samo servis i popravke.

Peugeot je i dalje na tržištu: njegova prodaja u Australiji u prvih sedam meseci ove godine iznosila je 1.341 automobil (-2,4%). Renault je prodao 3.372 automobila u Australiji u istom periodu (-33,9%). Generalno, jasno je da Australijanci danas ne vole francusku tehnologiju.

A šta oni voljno kupuju? Lider australijskog tržišta novih automobila za prvih sedam meseci ove godine bila je Toyota, koja je prodala 144.006 automobila (+29,2% u odnosu na isti period prošle godine), drugo mesto zauzeo je Ford (57.371 jedinica, +26,7%), treće mesto Mazda (57.023 jedinica, +2,9%), četvrto mesto Kia (47.920 jedinica, +5,8%) i peto mesto Mitsubishi (45,352 jedinica, +29,6%).

Prvih pet najpopularnijih modela za isti period su: Ford Ranger (35.230 prodatih jedinica), Toyota RAV4 (31.338 jedinica), Toyota Hilux (29.105 jedinica), Mitsubishi Outlander (16.553 jedinica), Toyota Corolla (15.867 jedinica).

Dodajmo da je Citroen i danas među autsajderima na tako velikim tržištima kao što su Kina i Indija, ali još ne planira da napusti ove zemlje.

AutoRepublika

(1172)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

13 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
MRN

101 godina je zaista veoma dug period, u kom smislu je ovo baš tužna vest.

Bungi

Citroen je se odavno izgubio u vremenu i prostoru.Dok je pravio orginalna, svemirska auta( DS, SM) i u Australiji je imao prodju.Kad je poceo praviti bezlicne proizvode bez hidraulike, kupci su mu okrenuli ledja.Ja licno, ne mogu da zamislim Citroen bez hidraulike.Za 100 godina postojanja u zemlji kengura, mogao je se prilagoditi lokalnim potrebama i proizvoditi pikapove tipa Tojote Lendkruzer.Prvo sam sebi moras pomoci pa ce ti tek onda i Bog pomoci.

NightRider

Kad god ga vidim na ulici ostanem bez teksta…CX GTI Turbo

comment image

Izmenjeno 1 mesec pre od strane NightRider
Matija

Tako je! Trebalo bi ga malo modernizovati i to je pravi Citroen!

Matija

Citroen ima problema na vise trzista – Australija, Indija, Kina, itd. – da li njegovi menadzeri analiziraju uzroke?

Matija

Ne verujem u to jer je PSA njegov „prvijenac“ u karijeri. Ali isto tako ne verujem da ima resenje za njega. On nije kreativan covek. Trebalo bi da pusti Dejana i mene! 🙂

Matija

Bez brige, shvatio sam! 🙂

Laki

Evropu će on napustiti kako delaju

Yankee

Previse malo trziste da bi se gubilo vreme na njega. Najprodavaniji brend svega 144.000 vozila u prosloj godini.

Matija

Nije rec o hirovima pojedinacnih trzista vec o generalnom portfoliju Citroenovih modela. Za uspeh nije dovoljno biti samo „cudan“, kako su cesto tvrdili zurnalisti. Potrebne su inovacije i moderan dizajn. Kod Citroena je aerodinamika bila sastavni deo imidza i sasvim ocigledna u njegovom dizajnu. Sta je Citroen danas? Ne bih znao da objasnim. Jedan haoticar – to bi bila prava definicija.

Zoca

Ostavice mesto za Daciu.Mada se ona verovatno prodaje pod Renoovom znackom .