1. Home
  2. Vesti
  3. Kia se cenom kompakta primakla na „dlaku“ razlike u odnosu na Hondu Civic i Toyotu Corollu
Kia se cenom kompakta primakla na „dlaku“ razlike u odnosu na Hondu Civic i Toyotu Corollu
7

Kia se cenom kompakta primakla na „dlaku“ razlike u odnosu na Hondu Civic i Toyotu Corollu

1.16K
7
Podelite sa prijateljima:

Tokom protekle decenije smo videli mnoge kompaktne automobile kako nestaju sa američkog tržišta. Pričamo o nekadašnjim velikanima kao što su Ford Focus, Chevrolet Cruze, Dodge Dart i o mnogim drugima, a logika je bila, „na manjim automobilima je i profit niži, pa što bismo gubili vreme na njih?“

Ali Kia očigledno ne misli tako. Korejski proizvođač vozila, ne samo što nema u planu da se povuče, već je zapravo predstavio potpuno novog predstavnika. Njegovo ime je K4 i trebako bi da zameni dosadašnji model Forte.

Sada znamo koliko će ova limuzina koštati na američkom tržištu. Odgovor je, „značajno više nego Forte“, ali opet manje nego glavni rivali iz Japana. Bazna cena iznosi 23.145 američkih dolara, što je za oko dve hiljade „zelembaća“ više nego što je traženo za Forte, a za navedenu sumu novca kupac dobija povezivanje mobilnog telefona preko Apple CarPlaya i Andorid Auta, 12,3-inčni monitor, četiri priključka za USB i još mnogo toga. Paket LXS dodaje 16-inčne felne, hromirane detalje prekrivene u crnoj boji i razna bezbednosna pomagala u slučaju opasnosti.

Tu su i EX (25.145 dolara) i GT-Line (26.245 najmanjih zelenih novčanica), a u svim spomenutim situacijama motor je atmosferski 2,0-litarski benzinac sa 147 konjskih snaga. Jedini menjač u izboru je CVT, a pogon je na prednje točkove.

Za one koji bi malo više snage, moraće da sačekaju do sredine 2025. godine. Tada će svetlost dana ugledati paket GT-Line Turbo, i kao što mu ime kaže, doneće turbobenzinac u ponudu. Razvijaće 190 „grla“ i maksimalnih 264 Nm obrtnog momenta, a menjač je u tom slučaju osmostepeni automatski. GT-Line Turbo će koštati 29.245 dolara ili, drugim rečima, biže za oko 3.400 „zelembaća“ skuplji od modela po imenu Forte Turbo (koji zamenjuje), a pored više snage će doneti i veće kočne diskove, modifikovano ogibljenje, agresivniji stil, više opreme i još mnogo toga.

Znajući sve to, možemo zaključiti da je K4 bolji onoliko, za koliko je skuplji od Fortea, a pritom i dalje predstavlja jednu od jeftinijih kupovina u klasi. Radi poređenja, za Hondu Civic je potrebno izdvojiti 24.250 dolara, a za Toyotu Corollu 350 najmanjih zelenih novčanica više. Bratska Hyundai Elantra je nešto pristupačnija (22.975 dolara) kao i Nissan Sentra (22.320 dolara).


Serijska proizvodnja će krenuti krajem godine, prvo u limuzinskom izdanju, a onda će debitovati i heč.

AutoRepublika

(1160)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

7 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
MRN

Postoji li danas u ponudi i neka druga boja ili svi proizvodjači imaju samo ovu „temeljnu“ boju, od Dačije do BMW-a ? ?

Mile

Ta cement boja ga čini još ružnijim.

s mile

Uh ovaj trend gde su veoma osetljive svetlosne grupe spuštene i postavljene na mesta gde se najlakše oštete… me nervira.
Pitam se koji % kupaca odustaje zbog ovog razloga, ili su svi ono…dizajn, osiguranje će to platiti…neće se to meni desiti…

Inače K4 izgleda odlično, spolja i unutra, čini mi se da je klirens povećan, ili grešim zbog dela posle zadnje osovine koji je izdignut.

Sebastian L

0% odustaje

igi

Ja bih odustao. Koliko mi se prethodna Kona svidela, toliko mi se aktuelna uopšte ne sviđa, pre svega zbog farova na samim uglovima.
Nije problem osiguranje, nego što ne možeš svaki čas da visiš u servisima, čekaš na deo, još ako te zadesi negde u inostranstvu… Glavobolja.

Mile

Malo je težak gledanje… Svima dizajn evoluira da bude lepši osim Kiji.

Izmenjeno 1 mesec pre od strane Mile
Milan

Kod nas će koštati bar 39999 €