1. Home
  2. Hedonizam & Adrenalin
  3. Alpina XB7 Manufaktur: Dodatni nivo luksuza za BMW X7
Alpina XB7 Manufaktur: Dodatni nivo luksuza za BMW X7

Alpina XB7 Manufaktur: Dodatni nivo luksuza za BMW X7

159
2
Podelite sa prijateljima:

Krajem sledeće godine nemačka kompanija Alpina će postati deo BMW Grupe, a što se bliži datum spajanja, postaje jasnije kako će Alpina kohabitirati sa sportskim odeljenjem BMW M GmbH.

Obe podružnice bavarske kompanije poboljšavaju performanse originalnih BMW-0vih modela, ali „M“ modeli su svesportski i sa upadljivim „mišićima“, dok je Alpina ta koja se bavi luksuzom i vožnjom u stilu Gran Turismo. Luksuz podiže cenu više nego snaga, tako da će po prestižu Alpina najverovatnije stajati iznad divizije BMW M GmbH. Nedavni primer je Alpina XB7 Manufaktur.

SUV Alpina XB7, zasnovan na BMW-u X7, debitovao je 2020. godine i prošao je restilizaciju 2022. godine, tokom kojeg je dobio jedinstvene branike u stilu M-a, ali ne previše brutalne, kako ne bi iritirao menadžment BMW M GmbH.

Od svog debija, Alpina je prodala 2.880 XB7 širom sveta, uključujući 550 u Evropi, a nova Manufakturova verzija ovog modela je pripremljena za 2025. modelnu godinu.

Manufakturova značka krije prefinjeniji završetak i suptilnu personalizaciju svakog primerka. Konkretno, unutrašnjost može biti potpuno obložena brendiranom kožom Lavalina, za koju je potrebno više od 100 sati ručnog rada, a konfiguraciju prostora i utiskivanje bira kupac.

Komplet uključuje i autorsku završnu izradu sklopa pedala, unikatne Alpinine lopatice za ručno menjanje brzina, „precrtane“ grafike instrumenta i multimedijalnih ekrana, brendirane tablice, ambleme i bedževe.

Spoljašnja hromirana obloga može biti svetla ili tamna – zove se aluminijumska satenska linija i crna linija. Ažurirane kovane felne Alpina Classic od 23 inča sa sjajem ogledala prekriveni su zaštitnim lakom.

Tehnički podaci su kao kod standardne Alpine XB7: 4,4-litarski benzinski V8 sa fabričkim indeksom S68 je povećan sa standardnih 530 KS i 750 Nm na vrhunskom BMW-u X7 M60i xDrive na 621 KS i 800 Nm, vreme ubrzanja do 100 km/h je smanjeno sa 4,7 na 4,2 s, maksimalna brzina je povećana sa 250 na 290 km/h.

Motor ima jedinstveni izduvni sistem iz Alpine sa plemenitim zvukom. Šasija upravljača na svim točkovima sa vazdušnim oslanjanjem dobila je jedinstvene komponente (uključujući snažnije kočnice) i jedinstvena podešavanja od Alpine.

Ako BMW X7 M60i xDrive košta od 136.300 evra u Nemačkoj, onda je za Alpinu XB7 Manufaktur potrebno izdvojiti najmanje 190.500 evra, dok se porudžbine za običnu Alpinu XB7 bez sufiksa Manufaktur, koja košta oko 160.000 evra, više ne primaju. Potpuno opremljena Alpina XB7 Manufaktur će koštati oko 240.000 evra.

AutoRepublika

(159)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

2 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
MRN

Lepo izgleda, ali cena „ubiva“ 😀

BB

Eto, gazda, da se ponoviš dogodine 😉