1. Home
  2. Prezentacije
  3. Luksuzna Kia i dalje sija kod kuće
Luksuzna Kia i dalje sija kod kuće
1

Luksuzna Kia i dalje sija kod kuće

79
1
Podelite sa prijateljima:

Korporacija Hyundai-Kia se uglavnom povukla iz kategorije premijum modela u većini država širom sveta. Razlog je veoma prost, pa je tako osnivanje divizije Genesis označilo da marke u narodnoj klasi, kao što su Hyundai i Kia, više ne moraju da ubeđuju kupce da su jednako dobri kao Mercedes ili Lexus za dosta manje novca. 

Međutim, situacija je sasvim drugačija u Južnoj Koreji gde se ne gleda toliko na značku na vozilu, kao što je to slučaj u većini zapadnih država. Tamo i dalje možemo da pronađemo veliki broj skupocenih četvorotočkaša baš sa značkama Hyundaija i Kije, a jedan od njih je model Kia K8.

Debitovao je pre tri godine kao zamena za model K7 ili kako je izvan domaćeg tržišta bio poznat pod imenom Cadenza. Pokazao se relativno uspešnim, pošto je tokom prve tri godine proizvodnje isporučeno više od 140 hiljada jedinica.

Ispred nas je sada druga generacija i donosi nam dosta novina po relativno pristupačnoj ceni. Mnoge dizajnerske linije su preuzete sa drugih modela Kije, i to se pretežno odnosi na K4, Sorento i Carnival. Neki će reći da podseća na dvadesetak godina star Cadillac sa vertikalnim farovima, ali se Korejci sigurno neće složiti i tvrde da je takav stil primljen veoma dobro kod modela Telluride, pa se postavlja pitanje zašto bi ga uopšte trebalo menjati.


Ono što je takođe zanimljivo u celoj priči jeste podatak da K8 u neku ruku podseća i na Kijine električne modele. Primera radi, prednji deo je veoma sličan onom na EV9-u koji je pokretan elektromotorom, pa korejski gigant svakako želi da kupac bude u mogućnosti da prepozna vezu.

Zadnji deo liči na K5, ili kako smo ga ranije poznavali, na Optimu. I enterijer je preslikan sa nekih drugih Kia, a ponovo ga odlukuje dosta standardne opreme koju bi kod rivala bilo potrebno doplatiti.

Mehanička ponuda je ista kao i ranije. Kreće od baznog 2,5-litarskog benzinca sa četiri cilindra i 195 konjskih snaga, a tu je i 3,5-litarski benzinac s oko sto „grla“ više. Oba motora su uparena sa osmostepenim automatskim menjačem, a snaga se prenosi na prednje ili na sva četiri točka.

Spomenuti motor sa šest cilindara se nudi i u konfiguraciji na prirodni gas, ali u tom slučaju snaga pada na 237 „konja“. Nešto kasnije će stići i opcioni hibrid i kombinovaće 1,6-litarski turbobenzinac sa električnim agregatom za ukupno 227 konjskih snaga, ali je menjač u tom slučaju šestostepeni automatski.

Najpozitivnija prodajna karakteristika ovog automobila je njegova relativno pristupačna cena od tek 27.300 američkih dolara. Pronaći neku limuzinu dugu više od pet metara sa 195 „konja“ je gotovo nemoguće u današnja vremena, pa je sasvim jasno zašto je K8 hit kod kuće. Spomenućemo da čak i verzija sa šest cilindara ispod haube ne košta više od 38 hiljada „zelembaća“.

Nažalost, Kia nema u planu da prodaje K8 izvan domaćeg tržišta, a Korejci će moći da kupe ovaj fantastični model do kraja godine.

AutoRepublika

(79)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
Matija

Za svoje premijum-ambicije Kia je osnovala marku Genesis – odlican strateski potez kojim se razdvajaju dva sveta: premijum i visoka srednja klasa. Sta to znaci? Po velicini, K8 je u klasi BMWa 5 i Mercedesa E, ali zahvaljujuci postojanju Genesisa K8 je osobodjen tog pritiska da njegova familija mora da ima predstavnika sa vrhunskim performansama a la BMW M5 ili Mercedes Brabus. Model K8 je prostrana, kvalitetna i lepa limuzina, sa pristojnom cenom. Ovakva definicija automobila odgovara velikom procentu kupaca sirom sveta, mislim da bi Kia trebalo da pokusa sa izvozom ovog modela na zapadna trzista. Sto se samog dizajna… Pročitaj više »