1. Home
  2. Vesti
  3. Maserati ukida Quattroporte, Levante, Ghibli i motor V8
Maserati ukida Quattroporte, Levante, Ghibli i motor V8
10

Maserati ukida Quattroporte, Levante, Ghibli i motor V8

1.20K
10
Podelite sa prijateljima:

Nedavno pisasmo da je Maserati u opasnosti da bude otuđen iz korporacije Stellantis zbog naglog pada prodaje i gubitaka, ali Stellantisovo rukovodstvo je na kraju opovrglo sopstvene glasine – kažu da za sada neće prodati Maserati.

Maserati je danas pokazao poslednji primerak vodećeg modela – limuzine Quattroporte šeste generacije (proizvodii se od 2013. godine), koji je ujedno postao i poslednji Maseratijev automobil opremljen 3,8-litarskim V8 tvin-turbo benzinskim motorom (580 KS, 730 Nm) – ovaj motor sa fabričkim indeksom F154 je Maseratiju isporučio Ferrari. Poslednji Quattroporte Grand Finale (prikazan na naslovnoj fotografiji) je ofarban u plavu Blue Nobile i ima prigodne natpise na motoru i u kabini.

Britanski magazin Autocar dodaje da je vodeći krosover Levante (na tržištu od 2016. godine) ukinut zajedno sa Quattroporteom, a manja limuzina Ghibli (od 2013. godine) je ukinuta početkom ove godine. U današnjem Maseratijevom saopštenju za javnost nema takvih informacija, ali su modeli Levante i Ghibli, zajedno sa Quattroporteom, premešteni u odeljak arhiva.

Proizvodnja V8 motora okončana je krajem prošle godine, pre čega je pušteno u prodaju ograničeno izdanje modela Ghibli 334 Ultima i Levante V8 Ultima opremljenih ovim motorom – svaki je napravljen u seriji od 103 primerka.

Ranije ove godine, Maserati je najavio odlaganje lansiranja ključnih novih modela: veliki krosover koji će zameniti Levante pojaviće se tek 2027, nova generacija Quattroportea 2028, oba ova modela će najverovatnije dobiti platformu STLA Large, koja je uobičajena za Stellantisove podružnice, tačnije, njenu električnu verziju. Malo je verovatno da će naslednici sadašnjih Quattroportea i Levantea imati „ugljovodonične” verzije, pošto Maserati i dalje namerava da u potpunosti pređe na električna vozila do poslednje godine ove decenije. Međutim, neće nas iznenaditi ako se ovaj sumnjivi cilj revidira u narednim mesecima. Naslednik modela Ghibli nije u Maseratijevim planovima.

Pošto su nestali Quattroporte, Levante i Ghibli, u ponudi ostaju kupe GranTurismo i i njegov blizanac kabriolet GranCabrio, krosover srednje veličine Grecale i superautomobil MC20 sa motorom u sredini – sve pokretano Maseratijevim sopstvenim trolitarskim benzincem Nettuno V6.

GranTurismo, GranCabrio i Grecale takođe imaju električne verzije sa nastavkom u imenu Folgore. Električna verzija Maseratija MC20 najavljena je na debiju 2020. godine, ali tek treba da bude predstavljena.

Sledeće nedelje, 16. avgusta, Maserati će prikazati vodeći superautomobil zasnovan na modelu MC20 u okviru Monterey Automobile Weeka (SAD, Kalifornija).

Maserati nema drugih novih modela u planovima, što znači da je još uvek daleko od Ferrarija, koji brzo ažurira svoj asortiman modela ne ostavljajući praznine u njemu, a Ferrarijeva prodaja i profit rastu. Pored toga, Ferrari se neće oslanjati isključivo na električne automobile; modeli na gorivo (uključujući hibride) će u doglednoj budućnosti činiti osnovu asortimana. Generalno, menadžment Maseratija ima nekoga da prati, ali za ovo, očigledno, zaista treba da se oslobodi platforme i administrativnih veza korporacije Stellantis.

AutoRepublika

(1200)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

10 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Mustang

rešenje za opstanak maseratija možda nije u predstavljanju starih modela u novoj generaciji, nego prelazak iz premijum u luksuznu klasu, tj. ne što veća prodaja nego male serije izuzetno kvalitetnih automobila, nešto slično kao što će jaguar pokušati, a gde se već nalazi aston martin, a maserati mislim da u pogledu istorije i svojih mogućnosti ima osnova za to, eto vidite npr. bentli

Matija

Luksuzna klasa vec odavno ne moze da ekzistira bez podrske nekog velikog proizvodjaca premium vozila. Zasto isticem „premium“ – zato sto je potrebna podrska ne samo u kapitalu vec iznad svega u znanju i tehnologiji! Rols i Bentley ne bi mogli da postoje ovakvi kakvi su da iza njih ne stoje VW i BMW sa svojom vrhunskom tehnologijom i znanjem. Aston Martin nema takvu podrsku i zato je stalno na ivici bankrotstva. Da nema Mercedesa koji mu isporucuje motore Aston bi davno zavrsio u istoriji. Sto se samog Maseratija tice, njemu je veza sa Ferrarijem od zivotnog interesa. Nema lepseg… Pročitaj više »

MRN

Svi ovi ukinuti modeli su tržišno vepma stari i logično je da se ukinu.

Tamo Daleko

I sto pre ih zameniti novim modelima na platformi Peugeota 2008.

Tomislav

Plačem. 🙂 🙂 🙂

Matija

Perfektna ironija! 🙂

Tamo Daleko

I sto pre ih zameniti novim modelima na platformi Peugeota 2008.

BB

Logično je da se izdaju novi modeli sa istim imenom ili bar u istoj klasi…

Ako ništa drugo ono bar sa 1.2 motorom 🤣

Matija

Jos jedna dobra ironija! 🙂

Roki

Italijani moraju da shvate da ima i drugih tehnologija a ne samo nemačkih. Praćenje šta Nemci rade je dobro u smislu konkurentnosti, ali je pogubno slediti njihovu tehnologiju. Turbo + direktno ubrizgavanje je smrt za italijanske marke, a hibridi samoubistvo. Neefikasni sistemi + emocijonalno ravni nuli.
Ferari bi tu mogao u mnogome da pomogne, dok bi ostali samo dolili ulje na vatru i uništili slavnu marku na radost Nemaca, Kineza i Francuza.