1. Home
  2. Life
  3. Dizajn
  4. Kupeoliki Renault Espace 5 je karika koja nedostaje između Avantimea i Rafalea
Kupeoliki Renault Espace 5 je karika koja nedostaje između Avantimea i Rafalea
3

Kupeoliki Renault Espace 5 je karika koja nedostaje između Avantimea i Rafalea

541
3
Podelite sa prijateljima:

Zadnjih meseci, francuski proizvođači se bave onim „šta bi bilo kad bi bilo“. Predstavili smo vam par Peugeota koji su ostali samo prototipovi, a danas se bavimo Renaultovim odbačenim kupe-krosoverom Espaceom. Nedavno je Renault predstavio i Talisman Shooting Brake.

Kupe-krosover je zasnovan na petoj generaciji Espacea, izrađenog na istoj platformi kao i Talisman i na istim montažnim linijama u Dueju, na severu zemlje Gala. Ovaj model, koji nikada ranije nije viđen, mogao je da bude na vrhu ponude, što je mesto koje sada zauzima Rafale. Na neki način, čak je i duhovni prethodnik ovog novog krosover-kupea, pošto je već ugradio neke atribute krosovera. Ali možemo ga videti i kao indirektnog naslednika Avantimea.

Prema rečima naših kolega iz časopisa Losange, koji su ovaj projekat otkrili, ovaj Espace Coupe bi bio delo „Odeljenja za specijalne programe na čelu sa Akselom Breunom u drugoj polovini 2015. godine“.

Prezentacija automobila generalnom direktoru bi se odvijalo početkom 2016. godine, u isto vreme kada i za Talisman Shooting Break. Lorens van den Aker, šef dizajna u Renault grupi, podseća da je „Renault već imao gorkog iskustva sa Avantimeom, koji je bio zasnovan na Espaceu 3. Vozači ne žele uvek da pokažu da imaju mnogo dece. Kupe zasnovan na MPV-u odmah sugeriše više zabave i manje funkcionalnih ograničenja“.

Ali dok je Avantimeu bilo dovoljno troje vrata, njegov hipotetički naslednik je više voleo da zadrži pet. Dovoljno da bude mnogo racionalniji izbor za mnoge porodice. Glavne promene u poređenju sa klasičnim Espaceom 5 su pozadi. Vrata prtljažnika imaju mnogo zaobljeniji dizajn, sa manjim i više nagnutim prozorom koji više nije okružen svetlima u obliku slova Y. Zadnja svetla postaju horizontalna, tanja i dvodelna. Međutim, treba imati na umu da su drugi ponekad veoma različiti predlozi stila napravljeni paralelno, a da se ne ide dalje od faze skice.

Profil je takođe doživeo značajne promene. Vrata su ostala identična u svom limenom delu, ali su bila samo četiri bočna prozora umesto pet, a poslednji je bio mnogo šiljatiji. „Od B-stuba, linija krova se spušta prema zadnjem delu“, dodaje Lorens Van den Aker, a „prepust na zadnjem delu automobila bio je 12 do 13 centimetara kraći“. Ovo je moglo da smanji ukupnu dužinu sa 4,86 ​​m na 4,73 m ili 4,74 m, ili 6 do 7 cm više od prve generacije BMW-a X4 iz 2014. godine.

Renault je tako mogao da ima svojevrsnu konkurenciju ovom pioniru porodičnih SUV-kupea, posebno zato što izdašni klirens, branici i bočni pragovi dočaravaju svet krosovera. Ali lice, slično klasičnom Espaceu 5, i dalje je bilo veoma tipično za MPV, sa haubom skoro u liniji sa vetrobranom. Ovde vidljivi novi elementi dizajna, kao što su dnevna svetla u obliku slova C ispod farova, uglavnom se objašnjavaju činjenicom da je tada u nastajanju bio restilizovani model.

Na kraju, fejslift pete generacije je objavljen tek 2019. godine, sa suptilnijim estetskim promenama, i bez Coupea. Prema Lorensu van den Akeru, postoje dva razloga za odustajanje od ovog projekta, koji je ipak bio osmišljen tako da ne bude preskup. Prvi je komercijalni neuspeh Espacea 5. Ovaj Renaultov vodeći model „je dobro počeo u svojoj prvoj godini, ali brojke o prodaji nisu dostigle željeni nivo“.

“Ako glavna verzija automobila ne uspe da dostigne očekivani obim, teško je ekonomski opravdati derivativnu varijantu“, dodaje on.

Drugi razlog je više vezan za unutrašnju organizaciju. „Takođe se pojavio sa Talismanom Shooting Breakom. Ahilova peta Specijalnih programa bila je to što se u nekom trenutku pokazalo da je bolje razviti izvedenu verziju istovremeno sa glavnim modelom, a ne kasnije. Na taj način smo ne morate dvaput da pregledate program“.

Za Rafale, Renault stoga nije ponovio istu grešku. Čak i ako je izašao kasnije od Australa i Espacea 6, od kojih je izveden, ovaj 4,71 m dugačak krosover-kupe je od početka integrisan u genezu svoja dva brata i sestre. Takođe se potpuno odriče „MPV“ gena.

„Ako uporedimo profile Espacea Coupea i Rafalea, postoji mnogo razlika“, kaže Lorens van den Aker.

„Točkovi Rafalea su dobro pozicionirani, dok je Espace Coupe imao veliki prepust napred. Rafale ima duži poklopac motora. Kod Espacea Coupea, prostor motora je išao ispod vetrobranskog stakla, koje je bilo dalje napred“.

Ukratko, francuska marka očekuje da će novajlija sada direktno boksovati sa Audijem Q5 Sportbackom, BMW-om X4 i Mercedesom GLC-om Coupeom, čak i ako i dalje mora da ima manje prestižnu značku (mada nema šanse, svakako, puste želje Renaulta).

Na kraju krajeva, Peugeot je sa 408, koji se nalazi između limuzine i SUV-a, izabrao odvažniji put. Bez obzira na to, model nije baš krunisan uspehom s obzirom na stidljivu prodaju. Da li će Rafale biti uspešniji? Prerano je znati. Tek je počeo da se plasira na tržište i njegov asortiman tek treba da se proširi do kraja godine sa plug-in hibridnom verzijom od 300 KS.

Peki je nedavno testirao Rafale, o njemu čitajte ovde

AutoRepublika

(541)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

3 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Mustang

po mom skromnom mišljenju rafale je svemirski dizajniran u odnosu na nemačke tzv prem-lux brendove

MRN

Rafale ima fantastičan dizajn u tom segmentu. A hvala nebesima da nema kupeoliku formu i spljeskan krov pozadi.
Čak mu je cena i relativno primerena za tu klasu / dimenziju i „svet hibrida“. Veličinom, najsličniji su mu novi X-Trail i ovi CRV, a najveća razlika je u tome što je Rafale 2WD.

Matija

Renault Espas sa aerodinamicki oblikovanom karoserijom i sportskim izgledom bio bi veliki korak u buducnost! Krajnje je vreme da proizvodjaci shvate da su klasicni minivenovi vec odavno postali dosadni. Mini ven je „velikoprostorna limuzina“ a ne dostavno vozilo! Pored velikog unutrasnjeg prostora, miniven zasluzuje sve ono sto doprinosi boljem komforu, kao na primer vazdusne opruge. Gore prikazana dizajnstudija je na dobrom putu, zameram joj samo suvise uske prozore. Renault Avantime je veoma interesantan koncept – jednoprostorni sportski kupe! Njegov plasman bio je opterecen brojnim tehnickim problemima, sto je konacno dovelo do zaustavljanja njegove proizvodnje. Siguran sam da Avantime zasluzuje jednom… Pročitaj više »