1. Home
  2. Prezentacije
  3. Osvežen hot heč Toyota GR Corolla
Osvežen hot heč Toyota GR Corolla
1

Osvežen hot heč Toyota GR Corolla

105
1
Podelite sa prijateljima:

„Vreli“ hečbek Toyota GR Yaris je pre nekih pola godine prošao kroz modernizaciju, a jedna od glavnih izmena je došla u vidu pojavljivanja automatskog menjača. Sada je istim putem krenuo i veći hot heč po imenu Toyota GR Corolla, koji deli svu tehničku opremu sa GR Yarisom, ali se uglavnom prodaje u SAD, gde Yaris i nije zastupljen.

Entuzijasti mogu mirno da spavaju, a ovo tvrdimo jer znamo da osnovni šestostepeni manuelni menjač ostaje u upotrebi. Ali sada je na raspolaganju i osmostepeni automatski menjač marke Aisin. Ta jedinica poseduje standardne polugice menjača na volanu, a uz doplatu može biti opremljen i zasebnim hladnjakom. Primerci ovog hečbeka s dve papučice poseduju režime vožnje Eco, Normal, Sport i Custom, a obezbeđena je i kontrola pri brzom pokretanju iz mesta, takozvana launch control.

Pojava „automatika” je tempirana na način da obuhvati niz izmena koje su dobili i automobili opremljeni ručnim menjačem. Trocilindarski turbobenzinski motor G16E-GTS zapremine 1,6 litara sa mešovitim ubrizgavanjem goriva zadržao je istu snagu (304 „konjića“), ali je maksimalni obrtni moment povećan sa 370 Nm na 400 Nm.

Sistem prenosa pogonske sile na sve točkove GR-Four sa spojnicom na zadnjoj osovini nije promenjen, ali su samoblokirajući Torsenovi diferencijali, koji su ranije bili uključeni u opcioni Performance paket, sada deo serijske opreme.

Šasija je fino podešena. Dodati su odbojnici napred i pozadi, amortizeri na zadnjoj osovini su ponovo kalibrisani i ugrađen je drugačiji stabilizator, plus tačke pričvršćivanja poluga su optimizovane. Praktično je unapređeno sve ovo što bi trebalo da doda preciznost hečbeku prilikom dinamične vožnje kroz krivine.

Vredno pomena je da postoji i jedna vizuelna promena, a tiče se novog prednjeg branika koji ima veće usisnike za vazduh za efikasnije hlađenje. Stilisti su se opredelili da u putničkoj kabini sada iskoriste tamnije ukrase i dekor.

Ažurirana Toyota GR Corolla će se po zamisli ponuđača pojaviti na američkom tržištu tek tokom zime. Predrestilizacijski model sada na tom tržištu staje najmanje 36,5 hiljada dolara, i podsećamo da dolazi samo s ručnim menjačem.

AutoRepublika

(105)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
MRN

„Toyota GR Corolla … na tom tržištu staje najmanje 36,5 hiljada dolara“

Za to vreme u Srbiji GR Yaris košta 52.190 ili 55.990 evra ( zavisno da li je MT ili AT ).

Gde je Srbija, a gde Amerika. 😊

https://www.toyotaadria.com/rs/pdf/cenovnik_vozila/2024/june/GR_YARIS_18.06.pdf

Izmenjeno 1 mesec pre od strane MRN