1. Home
  2. Kupovina automobila
  3. Švedske službe savetuju da se izbegava punjenje elektromobila preko obične zidne utičnice
Švedske službe savetuju da se izbegava punjenje elektromobila preko obične zidne utičnice

Švedske službe savetuju da se izbegava punjenje elektromobila preko obične zidne utičnice

390
5
Podelite sa prijateljima:

Moguće je priključiti električni automobil na običnu utičnicu od 230 volti pomoću takozvanog punjača za hitne slučajeve, čemu se može pribeći prilikom posete vikendici ili nekom poznaniku/prijatelju gde nije instalirana fiksna kutija za punjenje.

Ali ovo je nešto što i Švedska uprava za električnu bezbednost i hitne službe savetuju da se izbegava. Postoji povećan rizik od požara, veruje se. To je zato što je kućna električna mreža retko prilagođena većem opterećenju.

„Uobičajena zidna utičnica u vili ili vikendici nije prikladna. Za kraće vreme, da, ali duže vreme će doći do opterećenja na mreži i to može da izazove pregrevanje, što može dovesti do požara,“ kaže za SVT Nyheter Torbjorn Kalstrom iz Službe za spasavanje.

Torbjorn Kalstrom iz Službe spasavanja savetuje svima da prvenstveno koriste odgovarajuću i pravilno postavljenu kutiju za punjenje prilagođenu nameni. Na takvoj kutiji za punjenje, kabl mora da leži tako da ne rizikuje da bude pregažen. Kada se ne koristi, trebalo bi ga namotati i okačiti na držač kako bi se izbegla pojava vlage u kablu.

AutoRepublika

(390)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

5 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
MRN

Ranije se drugačije gledalo na to pitanje, kao pod tačkom 3 ovog članka iz 2019. ( “ …najprikladnije i najjeftinije je puniti bateriju kod kuće. Automobil se jednostavno priključi na standardnu mrežu od 220 V …“ )

https://autorepublika.com/2019/04/11/planirate-da-priustite-elektricno-vozilo-evo-sta-treba-da-znate/

s mile

Baš tako,
naj jeftinije je kućna utičnica, pa koliko povuče, zavisi od osigurača, druga opcija je Wall box, i treća brzi punjač po ko zna kojoj ceni

Aleksandar

Ja imam PHEV. I spustio sam produžni kabl do parking mesta sa četvrtog sprata. Tako moram još koji mesec dok mi ne bude gotova garaža. Za sada je ok.

BB

Čemu služi osigurač i FID sklopka u Švedskoj?

Neko iz mase

Za ukras izgleda.