1. Home
  2. Hedonizam & Adrenalin
  3. AR pijaca klasika: Četrdesetogodišnja Lada izgleda k’o nova
AR pijaca klasika: Četrdesetogodišnja Lada izgleda k’o nova

AR pijaca klasika: Četrdesetogodišnja Lada izgleda k’o nova

9.39K
6
Podelite sa prijateljima:

U ruskoj Samari je pronađena (nije stvarno, samo je stajala dugo) jedna neverovatna Lada. Radi se o modelu koji nosi fabrički naziv VAZ-2101 i koji je u jednoj garaži, skriven od očiju „dnevne politike“ proveo četrdesetak godina. Sada je ovaj lepotan iz nekog drugog doba dospeo u javnost, kao takav se nudi po iznenađujućoj ceni.

Pre nego što se iznenadite, da navedemo da je ovaj Žiguli prevalio 78 kilometara i da je potencijalnim interesentima ponuđen posredstvom internet sajta za besplatno oglašavanje. Automobil koji, kao što vidite na priloženim fotografijama, glatko može da prođe kao muzejski eksponat je spakovan u garažu, bez da su mu zaista ikada „protegnute noge“.

Vlasnik vozila je u oglasu naveo da je sačuvao svu važnu dokumenaticiju o nabavkci vozila, uključujući i račun. Tu su i takozvane tranzitne registarske tablice, inače, nama poznate kao probne, s tim da su ove, jasno iz doba Sovjetskog Saveza. Decenije koje su usledila, VAZ-2101 je proveo na četiri klocne.

Rusi ovaj model zovu i Kopejka, pa da kažemo da je ovaj primerak sačuvan tako da su očuvane i papirne etikete; a može se uočiti da ni brisači, ni retrovizori, niti poklopci na glavi nisu imali vremena da se postave na svoja uobičajena mesta. Suva garaža nije dozvolila da se razvije korozija: čak i ranjiva mesta koja uključuju varove su praktično bez rđe, dok je podvozje, kao što su i kočni diskovi i elementi vešanja u idealnom stanju. Jedine „crvene tačke” se mogu videti na delovima sistema za odvod izduvnih gasova.

Kako rekosmo, Kopejka ne beše nikada izistinski registrovana, pa je sada u statusu poželjne usedelice spremna za prvi brak, to jest prve punomasne registarske tablice. Prodavac tvrdi da ćete kupovinom ponuđenog vozila vratiti (emotivni) status iz osamdesetih godina prošlog veka. Naravno, ako se najpre povratite od dehidratacije uslovljene isplatom 6,5 miliona ruskih rubalja. Ako vas ništa nije žacnulo dok ste čitali cenu, to je zato što vam Google nije rekao, ali mi hoćemo, da je ta suma ekvivalent iznosa od 69,5 hiljada evra („u naše pare“)!

Pošto ovde i sada govorimo o sedanu iz 1984. godine, poznato nam je da imamo posla s modelom VAZ-21013. On je dolazio s atmosferskim karburatorskim motorom zapremine 1,2 litra i bio je uparen sa četvorobrzinskom ručnom transmisijom. Takvi primerci pružaju čitav niz spoljašnjih i dizajnerskih razlika od braće sklopljene tokom ranih sedamdesetih godina. Da dodamo da nema ničeg posebnog u pogledu konfiguracije i opreme.

Tržište autentičnih sovjetskih automobila je specifično, ne obavljaju se sve transakcije preko uobičajenih oglasnika, ali VAZ-21013 slične godine proizvodnje sa malom kilometražom se može kupiti mnogo jeftinije, a kolekcionarska vrednost oba primerka je upitna zbog velikog tiraža u kom je Žiguli silazio s proizvodnih traka.

AutoRepublika

(9385)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

6 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Matija

Perfektno sacuvan auto! Medjutim! Ako svojevremeno nije bio registrovan za voznju, makar jedan jedini dan, onda nece moci da se registruje kao oldtajmer vec kao nov auto.

Laki

Oduševljen sam stanjem, dok je cijena sa druge planete!

Laki

Kao lutka je,dok je cijena sa druge planete.

BB

👌 čista perfekcija

Goran

Imam istu pumpu,koja je još u životu,ekstra radi,došla uz Fiću 850LE koji je kupljen nov u Zastavi.

Trle

Koliko mi je poznato ovaj model se proizvodio do 1979-80 godine, Lično sam je imao bila 1978g i nije imala pojaseve pozadi Čidi me da je ova 1984 a nema ni servo kocioni aparat