1. Home
  2. Vesti
  3. Zeekr se pišmani oko organizacije proizvodnje u Evropi…
Zeekr se pišmani oko organizacije proizvodnje u Evropi…
0

Zeekr se pišmani oko organizacije proizvodnje u Evropi…

149
0
Podelite sa prijateljima:

Azijski proizvođač električnih automobila Zeekr analizira mogućnost proizvodnje vozila u evropskim fabrikama koje su i inače pod kontrolom iste matične kompanije, to jest kineskog konglomerata Geely Holdinga. Do ideje se došlo kako bi se izbegle dodatne carine koje je objavila Evropska unija i kako bi se nastavilo s međunarodnom ekspanzijom pomenutog brenda, prenosi Bloomberg.

Sva premijum vozila marke Zeekr se trenutno proizvode u Kini i podležu privremenim carinama od 19,9%, nakon što je Brisel optužio kineske proizvođače da primaju nepravedno odmerene državne subvencije. Odluka da li će ove carime postati konačne biće usvojena u novembru. Druge zemlje, uključujući SAD i Tursku, takođe su ove godine podigle carine prilikom uvoza vozila proizvedenih u Kini.

„Aktivno razmatramo moguću lokaciju za poslovanje u Evropi i objavićemo odluku u odgovarajuće vreme“, rekao je izvršni direktor Zeekra Endi An u intervjuu za Bloomberg News. Sve proizvodne aktivnosti u Evropi će se obavljati u sadašnjim pogonima koji pripadaju grupi Geely, ili pak evropskim partnerima, a Zeekr neće graditi novu fabriku, rekao je Endi An. Zgodno je mesto da se podseti kako grupa Geely kontroliše fabrike u Švedskoj i Belgiji, a koje rade u okviru divizije Volvo Cars AB, a isto važi i za bazu u Velikoj Britaniji gde posluje divizija London Electric Vehicle Co.

Kao kineski proizvođač automobila sa najvećim globalnim uticajem, Geely poseduje švedske brendove Volvo i Polestar i takođe drži udeo u zajedničkom preduzeću Smart s nemačkim divom po imenu Mercedes-Benz AG. Ovi brendovi su zarobljeni usred eskalacije političkih tenzija između Pekinga, Brisela i Vašingtona, a njihovi automobili kineske proizvodnje sada podležu dodatnim carinskim teretima.

„Lično žalim zbog uvođenja u praksu ovih ideja. Mislim da te odluke nisu ispravne“, rekao je Endi An, koji je i predsednik grupe Geely. „Oni će sigurno imati uticaja na Zeekrov međunarodni razvoj“, dodao je Endi An. Prema njegovim rečima, Zeekr ubrzava ekspanziju u druge regione s isporukama na brojna važna tržišta na Bliskom istoku, Latinskoj Americi i jugoistočnoj Aziji, a koje počinju ove godine. Prodaja bi trebalo da startuje sledeće godine u Japanu i Južnoj Koreji, rekao je i Endi An.

Ova kompanija je u maju održala inicijalnu javnu ponudu akcija na američkoj berzi (IPO). Ali vrednost akcija Zeekra je od tada pala ispod početne cene na berzi, dok je kompanija izgubila 2,5 milijardi američkih dolara u vrednosti kapitala, sve zbog usporavanja potražnje za električnim automobilima. Endi An je otkrio da je Zeekr ove godine imao za cilj da prevaziđe tačku rentabilnosti, a nakon što su se gubici smanjili za 18% u prvom kvartalu ove godine, pa su utom periodu iznosili 2,02 milijardi juana, što je ekvivalent sumi od oko 278 miliona dolara.

AutoRepublika

(149)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments