1. Home
  2. Sport
  3. F1
  4. Red Bullov monstruozni superautomobil RB17 će dobiti drumsku verziju od Lanzantea
Red Bullov monstruozni superautomobil RB17 će dobiti drumsku verziju od Lanzantea

Red Bullov monstruozni superautomobil RB17 će dobiti drumsku verziju od Lanzantea

68
1
Podelite sa prijateljima:

Britansko-austrijski trkački tim Red Bull Racing (sada Oracle Red Bull Racing) i njegov inženjerski odsek Red Bull Advanced Technologies (RBAT) najavili su ultraskupi superautomobil za stazu RB17 sa hibridnim pogonom i tehnologijama klase Formule 1 2022. godine. Ime RB17 je kombinacija koja je bila „na polici“ i nije korišćena u imenovanju bolida: automobili sezone 2020. su bili indeksirani RB16, u sezoni 2021. je unapređen na RB16B, a 2022. godine automobili sa indeksom RB18 su učestvovali u trkama.

Britanci su tempirali premijeru prototipa Red Bull RB17 da se poklopi sa gudvudskim festivalom brzine koji je održan prošle sedmice, a za sada je to u suštini samo maketa – automobil nije učestvovao u trkama, unutrašnjost nije otkrivena, a tehničke specifikacije su preliminarne.

Tokom protekle dve godine, koncept Red Bull RB17 se neznatno promenio u pogledu njegovog pogonskog sklopa: benzinski V8 sa turbopunjačem zamenjen je 4,5-litarskim atmosferskim V10 iz Coswortha, koji oslobađa 1.000 „konja“ i može da se okreće do 15.000 o/min.

Motoru sa unutrašnjim sagorevanjem pomaže elektromotor snage 200 KS – ugrađen je u menjač od ugljeničnih vlakana, čiji dizajn još nije otkriven – poznato je samo da u menjaču nema stepena prenosa za pogom unazad, njegov funkciju obavlja elektromotor.

Sva snaga se prenosi na zadnje točkove preko aktivnog diferencijala sa ograničenim proklizavanjem. Kapacitet rezervoara za gorivo je 70 litara, kapacitet trakcione baterije još nije objavljen.

Red Bull RB17 ima karoseriju u potpunosti od ugljeničnih vlakana sa monokok bazom, kokpit sa dva sedišta u tandemu. Legendarni dizajner Formule Adrian Nevei odgovoran je za aerodinamičke karakteristike automobila, koje omogućuju generisanje do 1,7 tona potisne sile. Vešanje je kao kod bolida Formule 1, tipa „u krugu“ sa polugama od ugljeničnih vlakana. Upravljački mehanizam je opremljen hidrauličnim pojačivačem. Ugljenično-keramičke kočnice će već biti u „bazi“, preopterećenja tokom kočenja će dostići 5 g. Ciljna težina Red Bulla RB17 je 900 kg, maksimalna brzina je veća od 350 km/h.

Proizvodnja Red Bulla RB17 neće početi do kraja 2025. u sopstvenim pogonima RBAT-a u Velikoj Britaniji, sa samo 50 jedinica koje će koštati od 5 miliona funti.

Pred Red Bull RB17 je čitav ciklus testova na putu, tokom kojih se dizajn i tehničke karakteristike mogu prilagoditi. Ipak, bogati navijači Red Bullovog tima su već naručili ovaj superautomobil, a neki od njih su čak izrazili želju da kupe i drumsku verziju RB17.

Sam RBAT ne planira da pravi drumski Red Bull RB17, ali ovaj zadatak, prema pisanju časopisa Top Gear, spremna je da reši isto tako iskusna britanska kompanija Lanzante, koja već pola veka razvija i proizvodi trkačke automobile.

Lanzante je zaslužan za najkvalitetniji restomod baziran na Porscheu 911 Turbo generacije 930, opremljen 1,5-litarskim tvin-turbo V6 motorom iz formule McLarena MP4/2.

Ista kompanija je ranije dala kartu za javne puteve za nekoliko čisto trkačkih brendova superautomobila tipa Pagani, McLaren i Porsche, tako da će se nekako nositi sa Red Bullom RB17. Doplata za „prilagođavanje putovanjima u supermarket“ iznosiće od 250.000 do 500.000 funti sterlinga – tačan iznos će biti jasan nakon konačnog predstavljanja originalnog superautomobila.

AutoRepublika

(68)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
Matija

Nece taj videti ulicu nikada! Toliko je skup i nepregledan da je rizik od ostecenja ogroman. U najboljem slucaju srecni vlasnik transportovace ga helikopterom na nemacki autoban da bi doziveo brzinu!