1. Home
  2. Vesti
  3. Cupra Terramar je naslednik Seata Tarracoa
Cupra Terramar je naslednik Seata Tarracoa
4

Cupra Terramar je naslednik Seata Tarracoa

1.24K
4
Podelite sa prijateljima:

Proizvodnja krosovera Seata Tarracoa počela je 2018. godine, model je baziran na Volkswagenovoj platformi MQB, što model čini sličnim Škodi Kodiaqu i Volkswagenu Tiguanu (Allspace). Kompanija je istakla da je „Seat Tarraco bio uspešan, ali da neće imati naslednika“. Prema statistici Jato Dynamicsa, u prvih pet meseci ove godine model je u Evropi prodat u količini od 9.465 jedinica, što je 50% više nego u januaru-maju lani. Poređenja radi, cifra za češkog rođaka za isti period iznosi 33.756 jedinica (5% manje).

Prema britanskom Autocaru, Tarraco je obustavljen u drugom kvartalu ove godine. Sada, od sredine 2024. godine, španski proizvođač namerava da se fokusira na novi model – Cupra Terramar. Ovaj krosover najavljen je još u martu 2022. godine: tada je budući novi proizvod, čije ime nije javno objavljeno, bio sakriven ispod sloja tkanine. Cupra je skinula tajnost sa imena i izgleda modela nekoliko meseci kasnije u okviru prezentacije posvećene budućim planovima brenda.

Cupra Terramar je takođe zasnovan na platformi MQB, u stvari, ovaj novi proizvod će biti restilizovana verzija modela Audija Q3, napominjemo da Nemci trenutno razvijaju ažurirani krosover. Proizvodnja nove Cupre biće uspostavljena u fabrici koncerna VW u Mađarskoj, gde se trenutno proizvodi Audijev krosover.

Podsetimo, ukupna dužina Terramara iznosi 4,5 metara, dok je aktuelni Audi Q3 4.484 mm, a verzija Sportback 4.500 mm. Poređenja radi, penzionisani Seat Tarraco ima dužinu od 4.735 mm.

Kao što je ranije objavljeno, 2030. brend Cupra namerava da postane potpuno električni, tako da će Terramar biti poslednji model brenda sa motorom sa unutrašnjim sagorevanjem. Za sada nema zvaničnih detalja o tehnologiji novog proizvoda, poznato je da će krosover imati verzije sa sistemima MHEV i PHEV, koji će biti bazirani na benzinskim motorima. Očekuje se da će PHEV imati maksimalni domet od oko 100 km kada se vozi samo na električni pogon.

Vredi napomenuti da Seat, uprkos odbacivanju Tarracoa, nastavlja da radi na svojim drugim modelima. U martu ove godine se saznalo za restilizaciju Ibice, Arone, Leona i Atece. Istovremeno, brend je sredinom maja predstavio ažurirani hečbek i karavan Seat Leon. Podsetimo se da je tada model izgubio osnovni motor, ali je u isto vreme dobio ažuriranja unutrašnjosti u vidu većih displeja.

A početkom poslednjeg prolećnog meseca debitovali su osveženi Cupra Formentor i Cupra Leon. Ovi novi modeli se mogu pohvaliti „nosom ajkule“ i pojavom snažnijih vrhunskih verzija u asortimanu.

AutoRepublika

(1239)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

4 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
next

Koje je poenta ovog vozila, Formentor je samo 5 cm kraci , sve ostalo ce biti najverovatnije isto jer su na istoj platformi

Zex

Da i ja se pitam, logicnije bi bilo da su napravili na platformi audi q5 …ovo ,q3 nema logike heh

next

Cupra/Seat je budzetski brend , ne smeju da koriste premium platforme od audija/porsea. Jedva su dobili dozvolu da u limitiranoj seriji koriste 2.5L I5 iz audija u VZ5 Formentoru

BB

Tera Mara ovce preko brega…

Ne razumijem po čemu je ovo nasljednik Terraco? Niti je iste (slične) dimenzije niti ime… A niti segment…