1. Home
  2. MotoRepublika
  3. Dvolitarski rival iz Kine preti Hondi s indeksom Gold Wing
Dvolitarski rival iz Kine preti Hondi s indeksom Gold Wing
18

Dvolitarski rival iz Kine preti Hondi s indeksom Gold Wing

9.10K
18
Podelite sa prijateljima:

Stiže zver s istoka, iliti kako to poetično zvuči na engleskom jeziku, stiže „Beast from the East“. Kineski proizvođač vozila (automobila i motocikala), kompanija Great Wall je proizvela luksuzni dvolitarski model na dva točka, a koji pripada segemtnu turera. Naziv noviteta je Great Wall Souo S2000.

Inače, konstruktor pod kotrolom drži pet brendova iz sveta četvorotočkaša i to su: Ora, Wey, Haval, Tank i sam Great Wall. Najintrigantnija marka među njima, veoma verovatno je Ora, što je status koji je obezbeđen retro dizajnom i sličnošću s modelima iz istorije automobilske industrije. Great Wall je dodatno poznat i po ortakluku s bavarskim BMW-om, gde se žarište saradnje ogleda u proizvodnji najsvežijeg električnog Minija.

Souoov monstruozni S2000 dolazi kao prvi model marke i kao takav se ustremio, ni manje – ni više, nego na lidera u klasi, što je uloga koju s uspehom igra Honda GL1800 Gold Wing. Japanski motocikl je najveći, i po opštoj proceni, odnonso u konsenzusu, najbolji putni motocikl koji je dostupan na današnjem tržištu.

Kao što je to slučaj i sa ustanovljenom porodicom Gold Winga, i S2000 je predstavljen u dva oblika, pa tako imamo S2000ST koji dolazi s bočnim futrolama, ali lišen gornjeg kofera, dok je S2000GL kompletna varijanta sa gornjim kućištem i ležištem u stilu fotelje.

Oba varijeteta pak imaju istu mehaničku podlogu, kojom dominira bokser agregat s osam cilindara i zapreminom od 1.999 kubnih centimetara. Honda nudi dokazani i besprekorni sedmostepeni poluautomatski menjač, tako da je Souo razvio sopstvenu osmostepenu automatsku transmisiju s dvostrukom spojnicom. Daleko od staromodnog kopiranja po kojem je inače, kineska industrija motocikala poznata, ovog puta novajlija zapravo pomera granice u kojima je „ograničen“ rival.

Taj osmocilindarski motor poseduje sistem  dvostruke bregaste osovine (DOHC), to jest glave cilindara gde je Honda prezentovala šestaka sa  jednostrukom bregastom osovinom (SOHC) dizajn, i iako je podešen da isporuči veliki obrtni moment pri niskom broju obrtaja kolenastog vratila, a ne za isporuku najveće moguće snage iz pomenutog bloka (crvena linija je na samo 6.000 obrtaja u minuti), on nadmašuje Gold Wing s deklarisanom maksimalnom snagom od 151,5 konja, gurajući S2000 do maksimalne brzine kretanja od oko 210 kilometara na sat.

Sam motocikl je takođe i gabaritniji od Gold Winga, pa mu je tako međuosovinski razmak na nivou od 1.810 milimetara, što je za 115 milimetara više od onog što nudi rivalska Honda, dok je ukupna dužina 2.660 mm (spram Hondinih 2.475 mm). Najmanja masa novajlije, doduše s tečnostima, iznosi 450 kilograma i odnosi se na opciju s odrednicom ST.

Souo se oslanja na poznate marke iz sveta komponentaša, pa tako kočni sistem potpisuje čuveni Brembo koji je obezbedio četvoroklipne radijalne čeljusti napred, dok je elektroniku dodao nemački Bosch. Vidimo ekran tipa TFT i dijagonale 12,3 inča. Srce sistema predstavlja mikroporcesor tipa Snapdragon 8155.

Rukohvati i sedište stižu s opcijom grejanja, dok u ponudi postoji i električno podešavanje ekrana zajedno s ispisom rezultata rada sistema za nadzor pritiska vazduha u gumama. Tu su i muzički sistemom sa osam zvučnika, sistem za „paljenje“ motora i zaključavanje bez upotrebe ključa, automatski farovi, električna parkirna kočnica i hod unazad.

Kinezi još uvek ne govore o planovima prodaje, ali se podrazumeva skori početak serijske proizvodnje. Težak osmocilindarski kruzer bi trebalo da nastavi trend započet s ovde opisanim turerom. Taj novitet je zamišljen kao dominantan u odnosu na šestocilindarsku Hondu s oznakom F6C.

MotoRepublika

(9103)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

18 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Bungi

Osam klipova u 2000 kubika je previse.Veliki broj pokretnih dijelova i veliko trenje.Optimalna zapremina jednog klipa je oko 500 kubika.U ovom motociklu to bi trebala biti 4 takva klipa u bokser konfiguraciji.

s mile

da to je princip kod automobila, ali izgleda da je drugačije kod motocikala

Risto

Gold wiegt Image 6 klipova a 1832ccm

Matija

Po izgledu motora rekao bih da je ovo osmocilindricni bokser a ne linijski motor. Broj cilindara je ovde pre svega stvar prestiza a ne tehnike. Dvolitarski motor sa 4 cilindra bio bi optimalno tehnicko resenje ali bez te atrakcije koju nosi 8 cilindara! Dalje, manji cilindri dozvoljavaju veci broj obrtaja ali pitanje je da li to donosi neku prednost na putu ako cetvorocilindarski ostvari iste performanse sa nizim obrtajima. Smanjenjem hoda i povecanjem precnika klipa moguce je cetvorocilindru takodje omoguciti visi broj obrtaja. Vracamo se na prestiz – u ovom momentu niko na trzistu nema takav motorcikl – to je… Pročitaj više »

Matija

Tebi se oprasta, novinar si i verovatno radis kompjuterski prevod koji pravi greske. 🙂

Matija

Honda Goldwing ima sestocilindricni bokser – Kinez po svaku cenu zeli da skrene paznju na sebe sa 8 cilindara! Dakle prestiz!

Risto

Čekam

Vukas

Kinesko njesra

Izmenjeno 2 meseci pre od strane Vukas
Nik900

Osim toga da ima boxer8 , motor isti goldwing …jako lici

Dragan

Ma nebudi te smesni…..
Hondi stize rival iz Kine?????
Kakvi bre kinezi…???

Matija

Gde ti zivis?

Vukas

A đe ti živiš kad vjeruješ da jedan renomirani najbolji japanski brend i jedno savršenstvo mašine iz gold winga može da ugrozi kinesko smeće😂

Matija

„Tu i sad!“ Kinezi znaju sta rade.

Vukas

Ne smiješni nego presmiješni. Kineska kanturina

Pišta

Kome uopšte , realno, treba motocikl od 450 kilograma suve mase ( ma kog proizvođača ) ?

Renault Terminator🇷🇺Z

Jbt i kubika i cilindara ima tri puta više nego najjači Renaultov motor danas koji se ugrađuje u automobile,pardon čardake,automobile oni više i ne prave.

Vukas

Prije svega ipak bi novinari trebali biti ozbiljni kad pišu ovakve tekstove. Da jedan prsli Kinez koji proizvodi kanturinu zvanu Great wall koja troši 2L ulja na 1000, može sa svojim glupim motociklom ugroziti najprestižniji brend Hondu i to Gold Wing jedno savršenstvo mehanike,je besmislica i nebuloza vijeka