1. Home
  2. Kupovina automobila
  3. Sve šira ponuda snižava cenu polovnih električnih automobila u Češkoj Republici
Sve šira ponuda snižava cenu polovnih električnih automobila u Češkoj Republici

Sve šira ponuda snižava cenu polovnih električnih automobila u Češkoj Republici

217
7
Podelite sa prijateljima:

Sa sve većom konkurencijom na tržištu novih električnih automobila, sa malim zakašnjenjem stiže i veća ponuda na tržištu polovnih. Iako električni automobili i dalje zauzimaju samo oko jedan odsto čeških polovnih automobila, njihov broj se svakog meseca povećava na reklamnim portalima.

Električni automobili na tržištu polovnih dostigli su maksimalne cene u februaru, kada su mogli da se kupe za 759.000 čeških kruna (nešto manje od 30 hiljada evra). U junu je prosečna vrednost cene već bila 658.000 kruna (oko 26 hiljada evra), prema statistici AAA Auta koja prati celokupno tržište polovnih automobila.

U maju je, na primer, cena Škode Enyaqa pala za 33 odsto na godišnjem nivou na 1,04 miliona kruna (oko 41 hiljada), Tesle Modela 3 za 26 odsto na 702 hiljade (oko 27,5 hiljada). Teslama nastavlja da pada cena, pojeftinili su za još oko 1.500 evra na mesečnom nivou.

Prema Petru Vanečeku iz Aures Holdingsa, koji takođe uključuje AAA Auto i Mototechna, pad cene uglavnom odgovara povećanju ponude. „Dok se prošle godine na reklamama mesečno pojavljivao u proseku 1.121 automobil, u junu je već bilo 1.407. Šira ponuda pozitivno utiče na cenu automobila, što je dobrodošlo s obzirom na sve veću potražnju. Ako onda pogledamo kod pojedinih modela, na primer Škoda Enyaq i BMW i3, koji su najtraženiji modeli električnih automobila među Česima, od početka januara pojeftinili su za 6 i 2 hiljade evra“, objasnio je Vaneček.

Iako cena baterije nastavlja da opada, ona je i dalje najskuplja stvar u električnom automobilu. Stoga, kada kupujete polovni električni automobil, zainteresujte se za bateriju jednako kao i za opšte stanje automobila. Dok se kod motora sa unutrašnjim sagorevanjem njegovo stanje može čuti ili čak videti, u slučaju baterije električnog automobila potreban je softver. „Ali to ne znači da ne treba da pogledamo električni automobil, naprotiv“, kaže Jan Dedek, specijalista za elektromobilnost u AAA Autu.

Jedan od indikatora je takozvani SoH, odnosno stanje baterije, očitava se direktno sa baterije. Ova vrednost pokazuje koliko je korisnog kapaciteta još preostalo u bateriji. Na primer, ako pet godina star automobil sa 80.000 kilometara ima očitan SoH od 90 procenata znači da će baterija i dalje imati 90 procenata kapaciteta u odnosu na to kada je automobil bio nov, što je izuzetno važna cifra za polovne automobile.

Međutim, neki brendovi „muljaju“ sa fabričkom vrednošću koja je iznad 100 procenata, tako da će softver prikazati lepih 100 procenata dugo nakon što stvarni kapacitet padne.

Pravu vrednost SoH određuje takozvani premijum test koji nude neki prodavci. Sastoji se od vađenja skoro cele baterije i njenog ponovnog punjenja. Dakle, to znači stotine kilometara pređenih samo u tu svrhu, štaviše, dobijate samo ovu cifru.

Treća i najpouzdanija opcija je test specijalizovanih programa, na primer austrijske kompanije Aviloo. Program uključuje mali uređaj sa kutijom, koja nakon nekoliko minuta saznaje potrebne podatke preko OBD konektora.

„Program daje bateriji ocenu na osnovu nekoliko parametara, uglavnom kako je prethodni vlasnik tretirao bateriju. Ali i koje su razlike u punjenju ćelija, u njihovoj temperaturi i tako dalje. Dobijate mnogo tehničkih podataka koji su važni Sve ovo sažimamo u takozvanom bodovanju i to ima najveću težinu pri izboru polovnog automobila – broj kilometara i starost automobila nisu toliko važni“, kaže Dedek.

AutoRepublika

(217)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

7 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
MRN

Eto, bar nešto da je pojeftinilo 🙂

s mile

Ovo su „politički“ naslovi.
Razlog pada cene MOŽE da bude i :
Mnogi odustaju od EV, a kupci polovnjaka su uvideli potencijalne probleme, pa ne daju koliko se traži, nego manje. Tako da pada cena. Jedni nude, a drugi ne žele da kupe po visokoj ceni. Uvideli su potencijalne skupe popravke, i gubitak kapaciteta baterija.

Ali, naslovi služe da pišu oni kojima odgovara, a mi čitaoci smo tu da „čitamo između redova“.

ovo je samo mogućnost, naravno

MRN

Šta god da je uzrok, meni to iz perspektive neflotnog kupca novih automobila govori da ekonomski nije pametno „investirati“ u nov EV … Ili je možda je manje glupo da kažem to ovako: „Koliko god da je „ekonomska propast“ kada neflotni kupac „investira“ u novo SUS vozilo, veća je ekonomska propast kada „investira“ u EV.“
Naravno, nije svim kupcima „sve u novcima“, pa je nekima od njih sve to totalno nevažno. Svako to uvek gleda iz neke svoje perspektive.

Matija

Zasto bas u Ceskoj republici? Goruci problem u celoj EU jeste da polovne elektricare niko nece! Trgovci automobilima uopste vise ne uzimaju polovne elektricare!

MRN

Mislim da je to veoma, veoma bitan problem ( za proizvodjače i prodavce novih ). Koji problem će, ako se nekako ne reši, da gadno dodatno ugrozi prodaju novih EV-a. Koja je i bez toga već u strmoglavom padu.

s mile

Svakako, cena polovnjaka je jedna od stavki pri izboru novog auta, jer svako gleda kupovnu cenu, i prodajnnu cenu, naravno i troškove posedovanja. E sad, ako je teško prodati polovan EV, mnogi ga neće u staru uzeti za izbor.

Zato je važno da se para vrti, tj da se brzo proda polovnjak, pa makar bio i EV 😉

BB

Pa u Češkoj se mogu legalno češkati (iza uva) 😉