1. Home
  2. Vesti
  3. Istraživanje: Tek svaki sedmi proizvođač EV iz Kine bi mogao da postane profitabilan
Istraživanje: Tek svaki sedmi proizvođač EV iz Kine bi mogao da postane profitabilan
0

Istraživanje: Tek svaki sedmi proizvođač EV iz Kine bi mogao da postane profitabilan

91
0
Podelite sa prijateljima:

Strahovi etabliranih, tradicionalnih proizvođača automobila sa zapada i dalekog istoka, a koji su nastali pred sve češćom pojavom jeftinijih konkurenata iz Kine nisu neosnovani. Međutim, malo je verovatno da će većina kineskih proizvođača i početnika uspeti u ovoj privrednoj grani, kao što pokazuje nedavna studija koju potpisuje konsultantska firma AlixPartners. Prema nalazima istraživača, Kina trenutno poseduje zapanjujuće veliki broj novih aktera na tržištu EV.

Ukupno se takmiči 137 brendova koji predstavljaju električne automobile. Prema analizi, samo devetnaest njih će doći u priliku da ostvare dobit do kraja decenije. Kada se preračunaju te brojke, proizilazi zaključak koji je iznet u naslovu.

Veliki broj anticipiranih stečajeva je posledica ekstremnog cenovnog rata koji je tokom poslednjih godina zavladao na kineskom, to jest domaćem tržištu, i koji ne pokazuje znakove jenjavanja. Ovo je delimično zbog već dominantnih kompanija, čak i na globalnom nivou, kao što je BYD, a koje imaju visoke marže koje im omogućavaju da snize cene i vrše pritisak na rivale koji imaju manju fleksibilnost u pogledu žongliranja s cenama gotovih proizvoda (električnih automobila), ali moraju da je u potpunosti iskoriste da bi ostali u tržišnoj utakmici.

„Sve dok veliki igrači kao što je BYD i dalje negzju visoke bruto marže, uvek postoji prostor za dalje intenziviranje neprincipijelnog cenovnog rata“, rekao je Stiven Dajer, generalni direktor AlixPartnersa iz Šangaja, predstavljajući rezultate obavljene analize. Dok je prosečna prodajna cena automobila tokom 2023. godine, u Kini pala za 13,4%, prosečna marža proizvođača automobila porasla je na 7,8%, dok je prošle godine bila 6,3%, pokazuju podaci kojima barata AlixPartners.

Oštra konkurencija je već dovela do nestanka nekih kineskih brendova sa scene, uključujući WM Motor, koji je tokom prošle godine bio prinuđen da podnese zahtev za pokretanje stečajnog postupka. AlixPartners očekuje da će u narednim godinama biti mnogo više takvih slučajeva ili da će kompanije morati da se presele u manje a manje profitabilne niše, sve kako bi dostigle rentabilnost u poslovanju. U međuvremenu, dva trenutna lidera na tržištu elektromobila, a to su BYD i Tesla, bi mogli da dodatno ojačaju ionako snažne pozicije koje čvrsto drže.

AlixPartners pretpostavlja da će kineski proizvođači automobila moći da očuvaju 33% ukupnog globalnog tržišta automobila, uz udeo od čak 45% kada se radi o baterijskim četvorotočkašima (uključujući i dopunjive hibride). Prognoza se tiče stanja u 2030. godini. Međutim, na evropskom tržištu će im biti značajno teže, posebno u svetlu novouvedenih carina za uvezena vozila iz Kine. Ovi konsultanti veruju da će udeo kineskih vozila na tržištu EU, spasti sa prognoziranih 15% na 12%.

AutoRepublika

(91)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments