1. Home
  2. Vesti
  3. Plasman germanskih premijuma: BMW je pretekao Mercedes, Audi i Porsche
Plasman germanskih premijuma: BMW je pretekao Mercedes, Audi i Porsche
7

Plasman germanskih premijuma: BMW je pretekao Mercedes, Audi i Porsche

2.30K
7
Podelite sa prijateljima:

BMW je objavio da je postigao najviši nivo prodajnih postignuća među glavnim nemačkim proizvođačima premijum automobila i bio je jedini brend koji je značajno uvećao obim isporuka električnih vozila (EV), pošto su Mercedes-Benz i Porsche bili pogođeni slabom tražnjom, prenosi Reuters, a citiraju brojni mediji od kojih smo mi propatili rumunsku Economicu.

Globalna prodaja BMW-a je u prvoj polovini 2024. godine dobila na tempu, pa je obim porastao za 2,3%, na skoro 1,1 milion vozila, a u segmentu električnih automobila (BEV), napredak je bio oličen kroz 34%. Tako je kontingent otpremljenih baterijskih vozila skoro dostigao cifru od 180 hiljada jedinica.

Mercedes-Benz je prodao samo 93.400 baterijskih električnih automobila, na koji način je indeksirao debakl na nivou od 17%, ako se za osnovu uzme prva polovina 2023. godine. Sve u svemu, odnosno uzimajući u obzir otpreme svih putničkih vozila, brend Mercedes-Benz je prijavio pad prodaje od 6% na 960 hiljada jedinica.

„Potražnja za električnim vozilima je usporila na ključnim tržištima, dok se kompanija fokusirala na održivi rast u okruženju koje karakterišu značajni popusti“, navodi se u saopštenju švapskog koncerna koji simbolizuje trokraka zvezda. Može se dodati da su, naročito u Kini kao najvećem svetskom tržištu novih automobila, proizvođači četvorotočkaša značajno snziili cene električnih vozila da bi povećali prodaju usred smanjene potražnje i povećane konkurencije.

Audi, Porsche i Mercedes-Benz su naveli su da će budući modeli, oni koji će biti lansirani u neposrednoj budućnosti, pomoći da se povrati tržišni udeo i da se pride stimuliše prodaja. U prvih šest meseci ove godine, Audijev obim isporuke je opao za 8%, pa se tako spustio na nivo od 833 hiljada vozila, a u segmentu baterijskih električnih automobila napredak je bio oličen kroz skromni plus od 1,3%.

Porsche se suočio sa padom prodaje od 7% na 155.900 vozila zbog loših performansi u Kini. O tome ste kod nas, detaljnije mogli da čitate juče.

AutoRepublika

(2301)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

7 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
MRN

U čemu je tajna ovako velikog rasta prodaje BNW električnih automobila?

Tak

Skace im prodaja vec 2-3 god. Inovativnost uglavnom

Kitittelj

Mozda svetleci bubrezi :D?

Milan

Ha ha ha !!!

MRN

😊😊😊

Vidi, možemo ti i ja danas da ismevamo „svetleće“ ili „bele bubrege“ do mile volje, ali, kao što ti je danas na tržištu polovnjaka teže prodati polovan BMW koji nije sav „u crnini“, tj. u M Sport opremi ( već je možda u Luxury Line ), ja verujem da će isto tako sutra kupci polovnjaka da radije biraju neki polovan ( a danas nov ) BMW sa „belim bubrezima“. A da zaziru od onih primeraka kojima ne svetli prednja maska.
Prosto, moda je čudo.

Cuore sportivo

Mercedesi električni su katastrofa, bmw izgledaju kao normalna auta. Mercedes je otišao previše sa nekakvim futurističkim glupostima. Onda šta god električno da naprave to nije ni do koljena sus modelu. Npe eqs nije ni vidjelo s klase, to je e klasa, znači segment niže. Katastrofalno prave auta

Cuore sportivo

Preteko je on ima 2 godine… Pogrešan naslov teksta… Uvjerljivo na prvom mjestu je b m v