1. Home
  2. Kupovina automobila
  3. Opoziv modela iz „franačkih“ divizija Stellantisa: Baterije se menjaju na PHEV-ovima
Opoziv modela iz „franačkih“ divizija Stellantisa: Baterije se menjaju na PHEV-ovima

Opoziv modela iz „franačkih“ divizija Stellantisa: Baterije se menjaju na PHEV-ovima

2.44K
0
Podelite sa prijateljima:

Prošle godine, prvi plug-in hibridi iz bivše PSA grupe, koja je postala Stellantis nakon spajanja sa FCA, bili su predmet dve kampanje za opoziv zaredom. Ispostavilo se tačnim „pravilo“ da ako se nešto desi dvaput, desiće se i treći put.

Novi povratak u servise se organizuje za „PHEV“ verzije Citroena C5 Aircross, DS-a 7 Crossbacka, Opela Grandlanda X, kao i za Peugeot 3008 i 508 druge generacije. Cilj je da se otkloni problem koji kompanija ima od ranije kada je već pokušano da se anomalija otkloni prošle godine na skoro 100.000 jedinica.

Visokonaponska trakciona baterija može imati kvar koji bi u određenim slučajevima mogao dovesti do pregrevanja. Ovo povećava rizik od požara, posebno zato što sistem za upravljanje baterijama (BMS) ne bi mogao da otkrije sve moguće kvarove.

Ovog puta, ukupno je reč o manje od 10.000 vozila širom sveta, uključujući nešto više od 3.000 u Francuskoj. Proizvodni asortiman varira u zavisnosti od modela, kao i broj potrebnih primeraka:

  • Citroen C5 Aircross (šifra kampanje ML6): 1.043 jedinice u Francuskoj (cifra data od strane proizvođača) proizvedenih između 20. januara 2020. i 14. aprila 2021;
  • DS 7 Crossback (šifra kampanje ML6): 902 jedinice u Francuskoj (cifra data od strane proizvođača) proizvedenih između 19. februara 2019. i 28. aprila 2021;
  • Opel Grandland X (šifra kampanje KLH): 2.344 jedinice širom sveta (cifre iz nemačkog Ministarstva saobraćaja KBA) proizvedene između 2. jula 2019. i 10. marta 2021;
  • Peugeot 3008 i 508 (kod kampanje MQE): 1.149 jedinica u Francuskoj (cifra data od strane proizvođača) proizvedenih između 12. marta 2019. i 28. aprila 2021.

S druge strane, da vlasnik znao da li je njegov automobil deo grupe, ovi datumi nisu dovoljni. U poštansko sanduče bi trebalo da stigne pismo. A preporuka su onlajn alati četiri brenda. Potreban je samo identifikacioni broj vozila (VIN) iliti broj šasije.

Planirano rešenje je „jednostavno“ koliko je skupo za Stellantis. Servisne mreže proizvođača će zameniti dragocenu visokonaponsku trakcionu bateriju, koja košta najmanje 6.000 evra uključujući porez prema informacijama iz 2021. godine.

Radno vreme potrebno za promenu ovog ključnog elementa je takođe značajno. Kreće se od 5,5 sati za DS 7 Crossback do 6,5 sati za 3008 i Grandland X. Pošto je ovo zvaničnj opoziv sa ciljem da se osigura bezbednost vlasnika, sve troškove će pokriti Stellantis.

Servisi im definitivno neće mirovati, jer već imaju desetine hiljada Takatinih vazdušnih jastuka koje treba zameniti u Citroenu, DS-u ili Opelu. Da ne spominjemo nevolje vlasnika 1.2 PureTecha…

AutoRepublika

(2436)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments