1. Home
  2. Vesti
  3. BMW eutanizira X4
BMW eutanizira X4
1

BMW eutanizira X4

470
1
Podelite sa prijateljima:

Kada je BMW prošle godine lansirao drugu generaciju X2, napravio je mešavinu krosover-kupea mnogo većeg od prethodnika. Tada su neki postavili pitanje da li onda X4 ima budućnost u prepunoj liniji modela bavarske kompanije sa sedištem u Minhenu. Pa, sada znamo odgovor – biće ukinut. Zvaničnici kompanije rekli su našim kolegama iz italijanskog Motor1 da i rival Mercedes GLC Coupe neće doživeti još jednu generaciju.

BMW objašnjava da više nema mesta u liniji za X4 sada kada je X2 porastao. Razlika u ceni između njih je značajno smanjena, tako da nema smisla zadržati oba u liniji. Oni kojima je potreban veći, otmeni SUV u kupe-obliku mogu da kupe veliki X6, ako imaju novca, naravno.

Ako nekome ipak bude nedostajao X4, nemačka marka kaže da novi X3 može da im pruži sve što treba. Za razliku od X2 sa platformom zasnovanom na prednjim pogonom i četvorocilindričnim motorima, BMW-ov najprodavaniji proizvod u 2023. nastavlja priču sa „RWD“ osnovom i šestocilindričnim motorom u novom M50.

BMW ne navodi kada namerava da prekine proizvodnju X4. S obzirom da isporuke novog X3 počinju krajem ove godine, logika govori da se derivat u stilu kupea neće zadržati još dugo. Čini se malo verovatno da će model „živeti“ posle naredne godine. X2 nije zaista zamena, ali kupci koji kupuju u ovom segmentu ne mogu da naprave razliku između pogona na prednje i zadnje točkove.

Iako se X4 sa motorima sa unutrašnjim sagorevanjem suočava sa odlaskom u „večna lovišta“, možda postoji indirektni naslednik. BMWBLOG izveštava da bi potpuno električni iX4 trebalo da stigne oko 2027. na platformi Neue Klasse. Kompanija sa sedištem u Minhenu saopštila je da će lansirati najmanje šest električnih vozila na novim namenskim osnovama do 2028. godine.

iX4 bi mogao da bude jedan od njih, pored već potvrđenog krosovera iX3 koji dolazi 2025. i limuzine i3 2026. godine.

AutoRepublika

(470)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
MRN

Crninu za njim sigurno neću nositi.