1. Home
  2. Sport
  3. Alpine A290 će dobiti pogon na sva četiri točka i više od 300 „konja“
Alpine A290 će dobiti pogon na sva četiri točka i više od 300 „konja“
1

Alpine A290 će dobiti pogon na sva četiri točka i više od 300 „konja“

126
1
Podelite sa prijateljima:

Alpine A290 je debitovao pre dve nedelje i postao je prvi električni automobil francuske marke. Međutim, ova premijera je mnogima ostavila blagi osećaj nedorečenosti, jer se „hot heč“ prikazuje samo u verzijama sa prednjim pogonom, iako električni automobili, po pravilu, dozvoljavaju fleksibilne varijacije u konfiguraciji pogona. Francuske kolege iz L’Argusa saznale su da su još u planu snažnije dvomotorne verzije.

Podsetimo se da je sam Alpine A290 najbliži rođak pristupačnog hečbeka Renaulta 5, koji je izrađen na platformi AmpR Small (ranije CMF-B EV). Verzija sa znakom Alpinea ima modifikovano vešanje, širi trag i potpuno novi podokvir, što je omogućilo postavljanje većeg i snažnijeg elektromotora sa indeksom 6AM sa većeg Meganea E-Techa. Maksimalna snaga dostiže 220 KS, a obrtni moment je 300 Nm.

Važno je da par Renault 5 i Alpine A290 imaju keca u rukavu – nezavisno zadnje vešanje, što nije tipično za tako male i pristupačne automobile. To će omogućiti izradu pogona na sva četiri točka bez ozbiljnih modifikacija na šasiji, ugradnjom dodatnog elektromotora pozadi.

Prema preliminarnim informacijama, Valeo ima odgovarajući trakcioni modul: kombinuje motor, menjač i invertere. Snaga je od 80 do 140 KS u zavisnosti od verzije. To jest, Alpine A290 sa pogonom na sva četiri točka sa mogućim sufiksom GTX će imati najmanje 300 KS. Sada je preostala jedna mala stvar – ovaj projekat mora da odobri menadžment Renaulta.

To je sasvim moguće, pošto je odavno poznato da šef grupe Renault Luka de Meo nije protiv povratka na Svetsko prvenstvo u reliju, pogotovo što u njegovim propisima dolaze velike promene 2027. godine. Štaviše, u slučaju drumski automobil, uopšte nije potrebno čekati 2027. godinu, pošto će raniji debi hot heč heča sa pogonom na sve točkove omogućiti bolju pripremu za učešće na WRC-u.

AutoRepublika

(126)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
Matija

Mali auto sa paprenim performansama i verovatno vrlo paprenom cenom! To je kombinacija koju trazi vrlo mali broj zaludjenika performansama – trzisni uspeh bice vrlo neizvestan.