1. Home
  2. Prezentacije
  3. Mehanička ekskluziva stiže u vidu hiperautomobila po imenu Pagani Huayra Epitome
Mehanička ekskluziva stiže u vidu hiperautomobila po imenu Pagani Huayra Epitome
0

Mehanička ekskluziva stiže u vidu hiperautomobila po imenu Pagani Huayra Epitome

120
0
Podelite sa prijateljima:

Pagani je pre skoro dve godine predstavio novi hiperautomobil kom je nadenuo ime Utopia, ali prethodni model marke Huayra nije napuštao misli njegovih kreatora i njihovih kupaca. Nakon debija Utopije, najavljeni su Imola Roadster i Huayra R Evo, ali čak ni oni nisu stavili tačku na život hiperautomobila druge generacije. Jer sada je debitovao jedinstveni kupe i on će se zvati Pagani Huayra Epitome. Stiže kao jedina verzija sa ručnim menjačem.

Da, asortiman Huayre još nije krasio automobil koji bi eventualno posedovao tri papučice, iako su i prethodni model Zonda i najnovija Utopia dostupni sa ručnim menjačem. Sada je ovaj nedostatak ispravljen, iako uz upozorenje. Činjenica je da je kupe Pagani Huayra Epitome jednostavno dobio instaliran agregat iz nove Utopije.

Presađen je, ne samo sedmostepeni menjač tipa Xtrac  sa trilingom ploča kod spojnice i ugrađenim elektronski kontrolisanim diferencijalom, već i biturbo motor AMG V12 6.0, koji proizvodi 864 konjskih snaga i 1.100 Nm najvišeg obrtnog momenta. Ovaj motor, kada je „pod haubom“ Huayre, u prošlosti nije bio u stanju da razvije više od 840 „konjića“.

Maksimalna brzina kretanja ovog hiperautomobila je ograničena na 350 km/h. Ostali dinamički pokazatelji nisu objavljeni. Međutim, članovi razvojnog tima su savršeno svesni da je dobra stara mehanika, odnosno da je ručni menjač inferiorniji u pogledu brzine izmene stepena prenosa u odnosu moderne robotizovane jedinice, pa stoga nisu težili da Epitome pretvore u trkački automobil.

Na primer, posebno je naglašeno da je adaptivno vešanje dopunjeno posebno „mekim“ režimom s indikativnim nazivom Super Soft. Isti je aktivan pri brzinama do 150 km/h. Pored toga, zbog promena u njegovoj geometriji, smanjeno je poniranje pri ubrzavanju i pri kočenju, kao i otklizavanja u krivinama.

Spoljašnost Huayre Epitoma takođe ne donosi previše neverovatnih, da ne kažemo tragikomičnih spojlera, kobilica ili „izduženih repova“. Tu su i jedinstveni elementi kao što su svetla za dnevnu vožnju u obliku bumeranga, a koja su ugrađena u ivice usisnika vazduha, dok je ranije Huayra imala drugačije rešenje.

Dizajn krme je takođe revidiran, uključujući i novi spojler. Tekstura karoserije izrađene od ugljeničnih vlakana je vidljiva kroz providnu boju. Zlatni naplaci su obuveni gumama tipa Pirelli P Zero Trofeo R. U kabini vlada analogno raspoloženje, pojačano kožnim i metalnim oblogama. Glavna zvezda enterijera, naravno, dolazi usled izloženog mehanizma menjača.

Pagani Huayra Epitome je kreirana tokom nekoliko napornih meseci. Kupe će biti lansiran u tiražu od jednog, jedinog primerka i taj je već pronašao srećnog vlasnika. Međutim, odeljenje za izradu posebno stilizovanih modela (onih „po meri“) a koje se zove Pagani Grandi Complicazioni je uvek spremno da priskoči u pomoć drugim ljubiteljima ekskluzivnosti. Tako da se slobodno može reći da ova Hua<yra sigurno nije i poslednja unikatna.

AutoRepublika

(120)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments