1. Home
  2. Hedonizam & Adrenalin
  3. Toyota priprema GR86 sa turbo motorom i pogonom na sve točkove
Toyota priprema GR86 sa turbo motorom i pogonom na sve točkove

Toyota priprema GR86 sa turbo motorom i pogonom na sve točkove

126
1
Podelite sa prijateljima:

Blizanački sportski automobili Subaru BRZ i Toyota GR86 opremljeni su samo atmosferskim motorima i pogonom na zadnje točkove. Ovo je sasvim dovoljno za užitak u vožnji, ali mnogi entuzijasti već dugo zahtevaju ekstremnije modifikacije ovog kupe-dvojca.

Toyota je čula molbe svojih ljubitelja i pokrenula projekat za verziju GR86 sa pogonom na sva četiri točka sa turbo motorom.

Za sada, ovo je samo prototip za predstojeći tjuning sajam SEMA 2024, a automobil izrađuje kalifornijska kompanija Evasive Motorsports, po narudžbnii Toyote. Korišćen je jednostavan recept: karoserija GR86 sa dvoja vrata je postavljena na šasiju sa agregatom i transmisijom iz GR Corolle.

Tako kompaktni kupe ima 1,6-litarski trocilindrični turbo motor G16E-GTS (304 KS, 370 Nm), šestostepeni manuelni menjač iMT (sa funkcijom automatskog podešavanja brzine radilice pri prebacivanju) i GR-ov pogon na četiri točka. Spojnica zadnjeg vratila uvek radi sa predopterećenjem, a vozač može da bira između različitih režima koji menjaju vučnu silu koja se prenosi nazad u okviru 40-70%.

Da bi se sve ovo ugradilo u GR86, bile su potrebne ozbiljne modifikacije karoserije, pa čak i izrada nekih delova šasije od nule. Na kraju krajeva, GR86 u početku ima uzdužno ugrađen bokser motor, a linijski motor Corolle je viši i nalazi se poprečno u motornom prostoru. Stoga su stručnjaci kompanije Evasive Motorsports potpuno redizajnirali prostor ispod haube i prednji podokvir, a takođe su revidirali nosače većine jedinica. Pojavile su se nova poluvratila i glavčine, napravljene po narudžbini posebno za ovaj projekat. U kabini je postavljen sigurnosni kavez.

Rezultat je moderna reinkarnacija čuvenog kupea Toyote Celice GT-Four iz devedesetih. To je bila serija modela radi homologacie reli automobila tih godina: imao je turbo motor (lociran poprečno), pogon na sva četiri točka (sa središnjim diferencijalom) i, naravno, ručni menjač.

Javno izlaganje Toyote GR86 sa pogonom na sve točkove biće održano na jesen na sajmu automobila SEMA u Las Vegasu, a u međuvremenu se automobil završava i testira. Na kraju krajeva, to ne bi trebalo da bude izložbeni model, već punopravni model za trkanje, tako da Toyota može da sazna reakciju i interesovanje javnosti za takav automobil.

AutoRepublika

(126)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
MRN

Bar nešto bez elektrifikacije.