1. Home
  2. Vesti
  3. Mercedes oživeo velika ulaganja u dalji razvoj motora SUS
Mercedes oživeo velika ulaganja u dalji razvoj motora SUS
3

Mercedes oživeo velika ulaganja u dalji razvoj motora SUS

288
3
Podelite sa prijateljima:

Nakon što su rukovodioci nemačkog proizvođača plemenitih automobila Mercedes-Benza shvatili da su postavili isuviše ambiciozne ciljeve u pogledu tempa elektrifikacije, otišli su u mislima i poslovnim planovima korak dalje. Kompanija iz Švabije sada ulaže apsurdno velike sume u dalje usavršavanje motora s unutrašnjim sagorevanjem goriva. O tome je pričao izvršni direktor Mercedesa, Ola Kelenijus, onda kada su ga „u ćošak“ saterali novinari nemačke publikacije Wirtschaftswoche.

Kelenijus je navedo da „da će tehnologija motora SUS nastaviti da bude u primeni do duboko u narednoj deceniji“, i da će biti neophodno uložiti bogatstvo i po kako bi oni nastavili da ispunjavaju sve strože ekološke normative.

Samo ove godine, trokraka zvezda će uložiti 14 milijardi evra samo u diviziju koja se bavi razvojem i proizvodnjom putničkih automobila. Sredstva su rezervisana za „visokotehnološka rešenja u oblasti motora SUS“, ali i za potrebe elektrifikacije i digitalizacije. Iako švedsko-nemački izvršni direktor nije precizirao koliko Mercedes troši na odeljak koji se bavi konvencionalnim agregatima, on je priznao da je u pitanju „deblja svota od inicijalno planirane“.

Kelenijus je spomenuo S Klasu i ažuriranje perjanice, inače zakazano za 2026. godinu: „Uložili smo mnogo više u restilizaciju nove S Klase, one pogonjene motorom s unutrašnjim sagorevanjem goriva, posebno u poređenju s uobičajenim troškovima za zatezanje bora.“ Cilj Mercedesa je da poseduje sopstvene konvencionalne pogonske sklopove, a koji bi bili na „najvišem tehnološkom nivou“. Bez trošenja velikog novca na benzinske i dizel motore, luksuzni brend bi „odjednom zaustavio ostao bez rešenja s motorima SUS, i to negde 2027. ili 2028. godine“.

On je mislio na propise Euro 7 i China 7 i na to kako motori moraju biti ažurirani da bi funkcionisali čistije, sve kako bi ispunili stroža pravila o emisiji. Cilj je da Mercedes podesi sve „relevantne motore s unutrašnjim sagorevanjem goriva i kombinacije menjača“ kako bi izbegao plaćanje ogromnih kazni. Kelenjius je dodatno pomenuo i da će budući agregati biti donekle elektrifivikovani, pa očekujte još više hibrida u liniji.

Mercedes zna da se mora prilagoditi sada kada prelazak na električna vozila ne ide kako je izvorno planirano. Pre tri godine je rečeno da će plug-in hibridi i potpuno električni automobili predstavljati oko 50% godišnje prodaje do 2025. Međutim, malo je verovatno da će se to zaista i dogoditi. Kompanija je čak u jednom trenutku izjavila da će biti potpuno električna do 2030. godine. Doduše, samo u nekim zemljama odnosno tamo „gde to dozvoljavaju tržišni uslovi“.

Nakon što je stvarnost snažno pljusnula Mercedes po licu, rukovodstvo je spoznalo da nema drugog načina nego da prilagodi svoje ciljeve. Sada uprava želi da hibridi i električni automobili čine polovinu isporuka do kraja decenije. Prema Kelenijusovom mišljenju, krajnji cilj koji pretpostavlja dostizanje ugljenične neutralnosti do 2040. godine, nije promenjen.

On je odbacio glasine o tome da je kompanija otkazala razvoj platforme za EQS sledeće generacije: „Projekat se odvija velikom brzinom“. Osim toga, ne odustaje se od planova za obećanih osam gigafabrika za izgradnju baterija koje će podržati električne ambicije koncerna. Međutim, objekti će biti gotovi „malo kasnije” nego što je prvobitno planirano.

Pošto smo spomenuli EQS, da kažemo i da je ranije ove godine postojao zanimljiv izveštaj o tome kako je Mercedes testirao svoj veličanstveni električni automobil opremljen motorom SUS koji povećava domet. Veliko EV je navodno bilo opremljeno malim dvocilindarskim, jednolitarskim turbo motorom, postavljenim napred. Međutim, testiranja su navodno obustavljena.

Mercedes ima dogovor sa Geelyijem i on podrazumeva da zajednički rade na hibridnim pogonskim sklopovima koji će takođe ući u Volvoove modele. Kineski automobilski gigant ima stručnost u proširivačima dometa, uključujući poseban ugovor sa Renaultom. Novoformirano odeljenje Horse je specijalizovano za motore sa unutrašnjim sagorevanjem goriva, uključujući i one razvijene za potrebe jačanja autonomije vozila.

AutoRepublika

(288)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

3 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
MRN

Razum počeo da se vraća ?

Matija

Autoindustrija dici ce revoluciju u EU. Ako ovi dogadjaji ne budu bili dovoljni da se demokratski sistem Zapada promeni, tj. modernizuje i postane efikasniji i dalekometniji, onda Zapadu preti jedna duga agonija! Kao i uvek, krivac ce da bude neko drugi a ne bajato zapadnjacko drustvo.

EvFix

EU proizvođači su izmislili i objavili pravila igre u nadi da kad igra krene oni moraju da pobede. A ona ih je zapljusnula istina da na teren mogu da ulete mnogo bolje uigrani igrači sa jakim leđima.
I to je razlog zašto zašto sad odlažu igru. Ja mislim da je to samo guranje problema pod tepih.