1. Home
  2. Life
  3. Biznis
  4. Volkswagen i Rivian će se udružiti u cilju stvaranja novih električnih vozila
Volkswagen i Rivian će se udružiti u cilju stvaranja novih električnih vozila

Volkswagen i Rivian će se udružiti u cilju stvaranja novih električnih vozila

34
2
Podelite sa prijateljima:

Nemački koncern Volkswagen i američki startap električnih vozila Rivian potpisali su sporazum prema kojem će udružiti snage kako bi stvorili platformu za električna vozila sledeće generacije i (naravno) softver za to. Kao i obično, oba proizvođača očekuju smanjenje troškova, smanjenje vremena razvoja i poboljšanje performansi budućih električnih vozila.

Sveobuhvatno partnerstvo će stupiti na snagu prilično brzo, pošto Volkswagen namerava da uloži milijardu dolara u Rivian do kraja ove godine. Amerikanci će zauzvrat otvoriti pristup specifičnom softveru za električna vozila. Stvar je u tome što Volkswagenova sopstvena divizija Cariad nije opravdala očekivanja, odlažući razvoj i fino podešavanje softvera, a iskustvo Rivijana biće veoma korisno nemačkom proizvođaču.

Sama kompanija Rivian sada ima ozbiljne finansijske poteškoće i potrebna su joj nova hitna ulaganja. Ako sve bude kako je planirano, sporazum uključuje još četiri milijarde dolara ulaganja sa nemačke strane. Kao rezultat toga, Rivian može postati glavni programer softvera ne samo za svoje modele, već i za sva električna vozila Volkswagen grupe. U budućnosti stižu električne platforme nove generacije, što znači povećanje proizvodnje ne samo električnih vozila, već i njihovih komponenti. Na primer, najbliži rođaci Riviana mogu biti terenci oživljenog brenda Scout. A obećavajući krosoveri Rivian R2 i R3 mogu se prebaciti na nemačke platforme.

Tako je jasno zacrtana globalna strategija električne mobilnosti Volkswagen grupe, gde za svako veliko tržište postoji lokalni partner koji razume lokalne specifičnosti. U Kini je to bio Xpeng, ali je za Ameriku sada izabran Rivian, čije su akcije odmah poskupele za 50 odsto nakon objave posla.

AutoRepublika

(34)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

2 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Bungi

Udružice se neznalica u proizvodnji električnih automobila sa još većim nesposobnjakovićem.???Rezultat se može unaprijed pretpostaviti.

Yankee

Zbog cega je Rivian nesposoban? Rec je o 3. najvecem proizvodjacu elektricnih vozila u Americi, ispred su samo Tesla i Ford.
Volkswagenu je potreban partner za razvoj novog Scouta jer realno kroz istoriju su pokazali da uopste ne razumeju americko trziste. Tako da njihova odluka da ozive Scouta ne bi bila bas pametna osim ako imaju partnera.

comment image