1. Home
  2. Prezentacije
  3. Geely Monjaro prerušen u Renault Grand Koleos
Geely Monjaro prerušen u Renault Grand Koleos

Geely Monjaro prerušen u Renault Grand Koleos

2.00K
3
Podelite sa prijateljima:

Rođen u Francuskoj, proizveden u Koreji… To je slogan je pod kojim je ovaj automobil danas debitovao na Salonu automobila u Busanu. Konstruktori o pravom poreklu automobila radije ne govore, ali su sve karte otkrivene pre dve i po godine, kada su Renault i Geely su najavili saradnju i zajedničku proizvodnju automobila.

Kao odskočna daska za ovaj projekat je poslužilo južnokorejsko zajedničko preduzeće Renault Samsung, ono koje je nedavno preimenovano u Renault Korea i odbilo da koristi zaštitni znak Samsunga. Ortaci su od samog početka najavljivali da će 2024. godine, fabrika u Busanu u Koreji početi proizvodnju nove porodice automobila na modularnoj platformi CMA (zajednički razvoj Volva i Geelyija). I evo, pred nama je sada prvi takav model.

Novi Renault Grand Koleos predstavlja rekonstruisani kineski krosover nazvan Geely Xingyue L, a koji je i nama poznatiji pod imenom Geely Monjaro. Pride, Korejci sam naziv Koleos doživljavaju kao potpuno svež, pošto je nekadašnji Renaultov SUV Koleos, na lokalnom tržištu nazivan kao Samsung QM5 i Samsung QM6.

Sada asortiman u ponudi i dalje uključuje model Renault QM6.

Transformacija Geelyija u Renault nije podrazumevala jedino lepljenje novih amblema i kalemljenje drugačije zadnjice. Pored odbojnika i rešetke hladnjaka smo na Grand Koleosu videli jedinstvene spoljne ploče vratiju, s različitim reljefom na njima, haubu s izraženijom grbom i manja prozorska stakla nazad.

Dužina krosovera iznosi 4.780 milimetara spram 4.770 mm koliko po ovoj osi meri Monjaro, ali je interesantno da to što se i razmak među osovinama razlikuje. Tako Renault krasi 2.820 mm dok je ovaj parametar kod marke Geely na nivou od 2.845 mm.

Na vrhu game se nalazi sportska varijacija koja će se raspoznavati i po imenu Esprit Alpine. Skockana je sledeći istu recepturu koje se konstruktor držao i kod promocije evropske game Renaultovih aduta na četiri točka. Uključuje točkove s felnama od 20 inča (umesto „civilnih“ devetnaestica), a tu su i plavi dekor kao i dodatne pločice s natpisima naziva modela.

Ali, zato je unutrašnjost kineskog krosovera pretrpela minimalne izmene. Uglavnom, Grand Koleos se razlikuje od Monjaroa samo po glavčini upravljača i dekorativnim rešenjima. Prednji panel sa tri ekrana koji nude dijagonalu od 12,3 inča jeste zadržan, iako se multimedijalni sistem sada u Renaultu zove OpenR, pruža odgovarajuću grafiku i može da komunicira s mobilnom aplikacijom myRenault. Postoji 5G veza i mogućnost ažuriranja bežičnim putem. Ovde možemo još da dodamo da je zapremina prtljažnika na nivou od 633 litara.

Renault Grand Koleos se nudi s dve pogonske jedinice, i oba su potpuno ista kao ona kod kineskog pulena po imenu Geely Xingyue L. Osnovna verzija nudi dvolitarski turbobenzinski motor koji razvija korektnih 211 konjskih snaga, sedmostepenu robotizovanu transmisiju s dvostrukom spojnicom, i naposletku, s prednjim pogonom. Možete naručiti pogonsku soluciju s prenosom sile na sva četiri točka, i to s osmostepenim automatskim menjačem umesto robotizovane jedinice. Naravno, ovo važi samo za verziju Esprit Alpine.

Kao alternativa dvolitrašu stiže hibridni pogonski sklop s Renaultovim E-Techom, iako se isti ne razlikuje od mašinerije s indeksom Hi-X, a koja se nalazi u kineskom Geelyiju. Sastoji se od turbobenzinskog četvorocilindraša radne zapremine 1,5 litara, trakcionog elektromotora, trobrzinskog menjača i sistema motor-generator. Bivaće samo s pogonom na prednje točkove, uz maksimalnu snagu ovako koncipiranog sistema od 245 KS. Krosover može da ubrza do 130 km/h, kada je opredeljenje vozača da se oslanja isključivo na struju.

Proizvodnja Renaulta Grand Koleosa u Južnoj Koreji počeće u bliskoj budućnosti, jer je početak prodaje na domaćem tržištu zakazan za avgust. Planira se i izvoz, iako je njegova geografska orijentacija još uvek nejasna po prirodi. Pojava takvog Renaulta u Evropi je veliko pitanje, odnosno malo je verovatna. A onda će se pojaviti i drugi zajednički modeli: kandidat broj dva dolazi kao krosover u obliku kupea po imenu Geely Tugella.

AutoRepublika

(1997)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

3 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Zoca

Sudeći po odgledanim ruskim testovima Monjaro je ozbiljno kvalitetan auto,a ni tamo nije jeftin.I kako je krenulo Kinezi ce raditi generički proizvod a ostali rebrendirati .Kao da je usisiavac,mikser TV…..

s mile

Ima li neko vozilo u EU, a da je iz EU 😉

Čudo jedno dokle je stiglo rebrendiranje, sve sa istoka.

Šta je u tom Renou made in Reno…FR

BB

Ko bi rekao da će i Renault da ima ovakav auto 😂