1. Home
  2. Life
  3. Dizajn
  4. Da li ste znali da je Renaulta 5 i Fiata Grande Pandu dizajnirao isti dizajner?
Da li ste znali da je Renaulta 5 i Fiata Grande Pandu dizajnirao isti dizajner?
3

Da li ste znali da je Renaulta 5 i Fiata Grande Pandu dizajnirao isti dizajner?

181
3
Podelite sa prijateljima:

U vremenskom razmaku manjem od četiri meseca, Renault je predstavio novi R5 a Fiat Grande Pandu. Svaki od njih je moderna i električna reinterpretacija kultnih gradskih automobila (postoji i termička verzija kod Italijana). „Slučajnos’? Ne bi’ rek’o!“ Jer, pored sadašnjeg uspeha neoretro stila, dizajn ova dva automobila nadgledao je isti čovek.

Godine 2020, po dolasku na čelo grupe Renault, Luka de Meo je pogledao različite ideje koje se interno proučavaju i usmerio se na projekat Echo, od kojeg će nastati R5 e-Tech. U to vreme, šef dizajna konceptnih automobila „Renola“ zvao se Fransoa Leboan.

U nedeljama koje su usledile, stilski tim se značajno promenio u galskoj marki. Žil Vidal je stigao iz Peugeota da upravlja njime pod vođstvom Lorensa van den Ekera, koji je ostao odgovoran za dizajn grupe. Početkom 2021. Fransoa Leboan napustio je francusku kompaniju da bi preuzeo mesto šefa dizajna u Fiatu i Abarthu.

Jedan od prvih zadataka Fransoe Leboana u Fiatu bio je rad na budućnosti Pande, čija je treća i aktuelna generacija u katalogu od 2012. godine. Poznavajući Renaultove projekte i trendove u ovom segmentu, odlučio se za sličnu strategiju u pogledu stila, stavljajući u ormar ono što je trebalo da bude najavljeno konceptom Centoventi 2019. godine. U februaru 2024. predstavio je svoju viziju kroz nekoliko konceptnih automobila najavljujući budući asortiman Pande, snažno inspirisan estetikom originalnog modela iz poslednje godine osme decenije dvadesetoga veka.

Među njima je bio i CityCar, gradski automobil čije se mnoge karakteristike mogu naći na Grande Pandi. Predstavljena je u žutoj boji poput R5. Ime Italijana ukazuje na to da ova nova Panda raste, prelazeći iz segmenta A u segment B, i podseća na Fiat Grande Punto koji je ranije zauzimao ovo tržište. Napravljen na platformi Smart Car grupe Stellantis i najavljen cenom manjom od 25.000 evra za električni, Fiat Grande Panda će biti jedan od glavnih konkurenata Renaultu 5 E-Techu. Oba se očekuju na putevima u jesen ove godine.

AutoRepublika

(181)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

3 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Mess O'Bradovich

Svidjaju mi se oba resenja (mozda se minimalnim izmenama, ali to bi vec bilo cepidlacenje). Na momente mi se vise svidja Reno, pa mi se 15 minuta kasnije vise svidja Fiat.

Matija

R5 je dizajnerski zaokruzena celina. Posto nije bio opterecen time da mora da preuzme tudju karoseriju kao sto je to morala Panda, njegov dizajn je originalan.

s mile

Dok ne vidim standardne verzije ne komentarišem, ovo je napucano do bola. Sumnjam da će serijska verzija biti ovakva sa detaljima.