1. Home
  2. Liste
  3. Još jedan test dometa u realnim uslovima
Još jedan test dometa u realnim uslovima
4

Još jedan test dometa u realnim uslovima

445
4
Podelite sa prijateljima:

Domet električnih vozila u svakodnevnom životu je beskrajna tema žestokih debata među ljubiteljima automobila. Britanski Carwow izvršio je još jedno merenje dometa. Porsche Taycan Performance Battery Plus, Tesla Model 3 Long Range, BMW i5 eDrive40, BYD Seal, Polestar 2 Long Range i Mercedes EQE 300 su krenuli na put dok se baterije potpuno ne isprazne.

U svim električnim automobilima, u standardnom režimu vožnje, vozači su striktno poštovali ograničenja brzine i vozili normalnim dnevnim tempom, uz podešavanja klime koja se koriste po ličnom nahođenju testera. Čim je elektronika izdala upozorenje o niskoj napunjenosti trakcione baterije, vozači su promenili režim vožnje u ekonomičan kako bi iz električnog vozila „iscedili” maksimalnu kilometražu. Pljusak koji je se desio usput dodao je još više na realnosti.

Kao rezultat toga, ažurirani Porsche Taycan pokazao je najbolji domet, prešavši 592 km pre nego što se potpuno zaustavio. Ovo nije iznenađujuće, jer je to verzija koja ima bateriju najvećeg kapaciteta od 97 kWh, iako je potvrđeno da je nominalni domet samo 87,5 %.

Mercedes-Benz EQE 300 sa baterijom od 89 kWh prešao je 575 km, dok je pokazao izvanrednih 94% deklarisanog dometa. Ali BMW i5 sedan je bio najgori od šest automobila sa kilometražom od 476 km pre nego što je potpuno ispražnjen.

Važno je da su na osnovu rezultata ove vožnje sva električna vozila pokazala odstupanje od deklarisanih pokazatelja dometa za ne više od 20%.

AutoRepublika

(445)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

4 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
MRN

E, moj BMW. Em skoro najveće odstupanje dometa, em najveća potrošnja.

s mile

Cenim, i najvišlja cena…mada verovatno ga šije Merc

Matija

Pitanje: kolika je prosecna brzina pri merenju dometa?
Pitanje: da li trasa ima uspone i kolike?

GoRun

U ovoj tabeli nedostaje cena testiranih modela kako bi slika testa bila kompletnija. Mislim da je tu BYD najekonomičniji