1. Home
  2. Life
  3. Biznis
  4. Fisker (konačno) podneo zahtev za pokretanje stečaja
Fisker (konačno) podneo zahtev za pokretanje stečaja

Fisker (konačno) podneo zahtev za pokretanje stečaja

221
7
Podelite sa prijateljima:

Henrik Fisker, koji 10. avgusta puni 61 godinu, osnovao je Fisker Inc. 2016. godine, njegovo sedište se nalazi u američkoj državi Kalifornija, a njegov debitantski model, Fisker Ocean, proizveden je na osnovu ugovora u fabrici Magna Steyr u Gracu, Austrija.

Fisker Inc. je druga firma Henrika Fiskera, prethodna se zvala Fisker Automotive, osnovana je 2007. godine i proizvodila je spektakularnu hibridnu limuzinu Karma, ali je 2013. podnela zahtev za bankrot zbog poteškoća sa finansiranjem i problema sa kvalitetom proizvoda. 2014. godine, firmu Fisker Automotive je kupio kineski proizvođač komponenti Wanxiang i preimenovao ga u Karma Automotive – ova kompanija postoji i danas, ali više nema nikakve veze sa Fiskerom.

Pre samo godinu dana činilo se da stvari za Fisker Inc. idu dobro, ako ne odlično, onda pristojno: kompanija je započela ritmične isporuke Oceana u SAD i Evropi i predstavila perspektivnu paletu modela, koja je uključivala i pikap Alaska na platformi Oceana, jeftin kompaktni krosover Pear i luksuzni kupe-kabriolet Ronin – ovi novi proizvodi je trebalo da postanu serijski sledeće godine.

Mračan niz za Fisker počeo je u februaru ove godine, kada je objavio finansijski izveštaj za 2023. godinu i ispostavilo se da kompanija nije ostvarila svoje ciljeve i da trpi gubitke, a predstoji joj stečaj. Objavljivanje izveštaja poklopilo se sa objavljivanjem negativnih kritika prvih vlasnika Fiskera Oceana o njihovim automobilima: pokazalo se da je Ocean veoma sirov i da ima mnogo problema sa opremom i elektronikom.

Video poznatog američkog blogera Markesa Braunlija pod nazivom „Ovo je najgori automobil koji sam ikada video“ postao je viralan i trenutno je sakupio više od 5,7 miliona pregleda.

Početkom marta postalo je poznato da Henrik Fisker pokušava da pridobije podršku nekog velikog proizvođača automobila kako bi održao kompaniju na površini: prema glasinama, pokušao je Nissanu da proda pikap Fisker Alaska, ali pregovori nisu doveli do cilja.

Sredinom marta obustavljena je proizvodnja krosovera Oceana, a sam Fisker je saopštio da je ovo samo pauza, dok su predstavnici Magne Steyra iskreno rekli da ne veruju u mogućnost obnavljanja proizvodnje ovog modela.

Zapravo, nakon ovoga je počela agonija: Fisker je počeo da prodaje krosovere po imenu Ocean koji su ostali u skladištima uz neviđene popuste, dok je broj pritužbi na njih naglo rastao – Ocean je čak postao predmet istrage američke Nacionalne administracije za sigurnost saobraćaja na putevima (NHTSA). Takođe u martu, Fisker je uklonjen sa Njujorške berze, a otpuštanja su počela u samom Fiskeru.

Fisker Group Inc, operativna jedinica kompanije Fisker Inc, juče je podnela zahtev za stečaj u okrugu Delaver i verovatno će biti praćena prodajom imovine. Formalno zadržavanje matične kompanije Fisker Inc. sugeriše da Henrik Fisker nije izgubio nadu da će ponovo pokrenuti kompaniju, ali retko ko osim njega i njegove supruge veruje da je to moguće. Gita Gupta-Fisker je, inače, obavljala poslove u Fiskeru Inc. na poziciji operativnog i finansijskog direktora, tako da se propali posao dobro može nazvati porodičnim.

Kolaps druge registrovane kompanije verovatno je teško pogodio ponos Henrika Fiskera; nažalost, nije postao drugi Ilon Mask; njegove ambicije su umnogome prevazilazile njegove realne mogućnosti. Za kolaps kriviti isključivo globalno usporavanje potražnje za električnim vozilima i lošu investicionu klimu bilo bi naivno. Ovi problemi ni na koji način ne objašnjavaju činjenicu da je Fisker Ocean ušao u proizvodnju sirov i bez odgovarajuće servisne podrške.

Fisker Karma (2011)

Dodajmo da je Henrik Fisker kao dizajner bio i ostao majstor: BMW Z8 i Fisker Karma koje je on stvorio zauvek će ostati u istoriji svetske automobilske industrije. Projekti Fisker Pear i Fisker Ronin takođe su bili veoma zanimljivi i inovativni u pogledu dizajna, ali su šanse da ih vidite na putevima sada postale zanemarljive.

AutoRepublika

(221)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

7 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Mustang

ocean su spustili sa 39 na 25 000 $,
inače fisker ima dug od 1,5 milijardi $ i ide u stečaj,
a ford npr ima dug 150 milijardi $ i drži se nekako,
gm 120, a šta reći za vw 210, a toyota čak 240 milijardi $ duga,
ima li iko objašnjenje,
ili u ovom slučaju stvarno dolazi do izražaja ko je dužnik koji mora propasti,
jedan obični čovek sa dobrom idejom

Izmenjeno 8 dana pre od strane Mustang
Matija

Pazi, jedno je dug a drugo gubitak. Fisker duguje tu jednuipo milijardu i nema cime da je pokrije. Ovi ostali imaju gubitak koji je pokriven kapitalom. Odakle ti ove brojke? Svi nabrojani pozitivno posluju. – osim u oblasti e-vozila.

Mustang

Publicly traded automakers with the highest total debt

Tamo Daleko

Koliki je dug zemlje u kojoj zivis?

Matija

To se tamo ne racuna! Stampaju para koliko im treba!

Matija

Fisker bankrotirao? Po koji put? Povampirice se on bar jos jednom! Razlog: ubedjen je da je u dizajnu sam Bog! 🙂

Laki

👍