1. Home
  2. Prezentacije
  3. Taze Mini Cooper: sada sa petoro vrata
Taze Mini Cooper: sada sa petoro vrata
10

Taze Mini Cooper: sada sa petoro vrata

157
10
Podelite sa prijateljima:

Duboko modernizovani benzinski Mini Cooper sa troja vrata i kodom F66 debitovao je još u februaru: takvi hečbekovi britanske proizvodnje se već prodaju u Evropi. Sada je model u hečbek formi sa petoro vrata, koji je prvobitno dodat asortimanu pre deset godina, prošao slično ažuriranje. Njegov novi kod je F65. Čini nam se da je ovo slična ako ne i ista priča kao sa BMW-om Serije 1, čija je restilizacija nazvana novom generacijom.

Program modernizacije ne zavisi od broja vrata: produženi Mini je takođe zadržao istu šasiju i okvir karoserije, ali su spoljašnjost i unutrašnjost promenjeni. Međuosovinsko rastojanje je istih 2.567 mm kao i ranije (ovo je 72 mm duže od modela sa troja vrata). Dužina je 4.036 mm, širina 1.744 mm, visina 1.464 mm.

Dizajn je napravljen u novom korporativnom stilu harizmatične jednostavnosti sa minimumom dekora i hroma. Na raspolaganju su felne prečnika od 16 do 18 inča.

Naravno, sačuvana je karakteristika Minija sa petoro vrata – vrata sa okvirima prozora, dok kanonska trovrata verzija ima bez okvira. Drugi red sedišta je predviđen za tri putnika, a zapremina prtljažnika je 275 litara ispod police ili 925 litara sa preklopljenim zadnjim sedištem.

Unutrašnjost je dizajnirana baš kao Mini sa troja vrata. Više ne postoji posebna instrument tabla; sva pažnja je usmerena na centralni okrugli ekran prečnika 240 mm, u čijem su gornjem delu smeštena očitavanja glavnih instrumenata. Ispod displeja nalazi se blok sa dugmadima i polugama koji kombinuju birače menjača i parkirne kočnice, dugme za pokretanje i dugme za jačinu zvuka. Uz doplatu se nudi hedap displej ispred vozača i trodimenzionalna navigacija sa proširenom realnošću.

Hečbek sa petoro vrata se nudi u iste dve modifikacije kao i sa troja vrata. Osnovni Mini Cooper C opremljen je turbo motorom 1.5 (156 KS, 230 Nm) i može da ubrza do „stotine“ za 8,0 s. Snažniji Mini Cooper S sa dvolitarskim turbo-četvorocilindrašem (204 KS, 300 Nm) završava ovu „vežbu“ za 6,8 sekundi. Obe opcije su serijski opremljene sedmostepenim automatskim menjačem sa dve spojnice – Mini više nema „mehaniku“. Pogon je na prednje točkove.

Novi Cooperi su već dostupni za naručivanje u četiri nivoa opreme: Essential, Classic, Favored i John Cooper Works. Oni se razlikuju po spoljašnjoj i unutrašnjoj završnoj obradi, a ova druga ima agresivniji komplet za telo, ali bez tehničkih modifikacija.

U Nemačkoj novi hečbek košta od 29.900 evra, odnosno hiljadu evra više od trovratog modela. Zatim će Mini-Cabriolet preći u novu generaciju.

Ali sa električnom porodicom, Mini je postupio malo drugačije: hečbek Mini Cooper E sa troja vrata pratio je Mini Aceman (sa petoro vrata), iako je po formatu zapravo isti hečbek.

AutoRepublika

(157)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

10 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Matori

Meni je ovo jako ružno.

igi

Bezlični sapun, nije mi jasno kuda su skrenuli sa pravog puta.

s mile

Pogled spreda, kao da vidim otvorena usta, znate već za šta… još uz izbuljene oči… užas. Pogled od pozadi… ništa bolji. Unutra onaj okrugli ekran, žešća glupost

stranputica 100%

Neko iz mase

Uprkos tvom negodovanju prodavaće se kao alva.

s mile

Gde ti vidiš Negodovanje, to je moje mišljenje o dizajnu.

MRN

Za mene, načelno posmatrano, dizajn spoljašnosti je „zadnja rupa na svirali“ pri izboru vozila … 😊

MRN

Ali, kada je pitanju dizajn enterijera, ako je baš „gadan“ (npr. i neki „nakaradan“ XXL tablet samo „nasadjen“ odozgo), to već može da mi smeta. Jer, enterijer posredno i/ili povremen gledam dok vozim. Za razliku od spoljašnosti.
A ima nekih savremenih koji su mi baš „gadni“ u enterijeru.

BB

Znaš li koja je prednost velikog tableta unutra?

Možeš da napraviš na njemu sliku enterijera kakav ti paše, i u njemu integrisani tablet, pa ga gledaš virtuelno 😜🤣😂🤣😂

Pokušavam biti susretljiv novim tehnologijama 😀

Bungi

E sad, pogledajte koliko su zadnja vrata kraca od prednjih i koja je to disproporcija.?

MRN

Najpre sam pomislio da su im prednja vrata ista kao kod trovratne verzije. Ali, nisu, drugi je ovde oblik linije na spoju sa zadnjim vratima nego što je oblik linije vrata kod heča na spoju vrata sa zadnjim bočnim stranicama.