1. Home
  2. Istorija
  3. Zanimljivost dana: Nikada veći motori sa nikada manje snage
Zanimljivost dana: Nikada veći motori sa nikada manje snage

Zanimljivost dana: Nikada veći motori sa nikada manje snage

13.38K
17
Podelite sa prijateljima:

Amerikanci ovaj period u automobilskoj industriji zovu „malaise era“. Prevedeno sa engleskog jezika, reč „malaise“ označava slabost ili nelagodnost, a jasno je na prvi pogled zašto se koristila i u automobilskom svetu, s ciljem da se opišu četvorotočkaši „preko bare“ iz sedamdesetih godina prošlog veka.

Pa zašto je tako bilo i kako su Jenkiji uspevali da izvuku tako malu snagu iz tako glomaznih motora? U ovom izdanju zanimljivosti dana ćemo analizirati situaciju i onda navesti nekoliko primera modela u poređenju sa kojima bi i naš Yugo delovao kao, tehnički (veoma) napredan automobil.

Posleratni period u Sjedinjenim Američkim Državama je bio onaj koji svaki Jenki pamti uglavnom u pozitivnom svetlu. Pod uslovom da ste bili belac i da vas nisu draftovali (izabrali) da se borite u Vijetnamu, poslova je bilo na pretek, a životni standard izuzetno visok. To se odrazilo i na General Motors, Ford, Chrysler i ostale automobilske proizvođače, pa im nije bilo teško da nude glomazne, moćne i skupocene modele.

Sve do ranih sedamdesetih godina, prosečan automobil je imao osam cilindara ispod haube, snage veće od 250 „konja“ i u proseku trošio oko sedamnaest litara benzina na pređenih sto kilometara. Međutim, kako su Jenkiji ušli u sedamdesete godine, tako je zagađenost postojala sve veći problem.

Takozvani Akt o čistom vazduhu (Clear Air Act) kojim su regulisana pitanja u vezi emisije izduvnih gasova je postojao i ranije, ali ga niko nije uzeo za ozbiljno sve do 1970. godine kada je tadašnji predsednik Ričard Nikson odobrio seriju izmena. Najveća od njih je bila onda da se stopa izduvnih gasova iz automobila mora smanjiti za čak 90% u narednih pet godina.

U navedeno vreme još uvek nije postojala tehnologija koja bi omogućavala da „osmaci“ razvijaju istu onu veliku snagu kao što su ranije sa moćnim, ali neefikasnim karburatorima. Najlakši način da se nova pravila zadovolje je ležao u smanjivanju kompresija motora, a agregati bi na taj način mogli da rade na benzin nižeg kvaliteta.

Vremenom će da debituju i katalizatori, a američka vlada će predstaviti i dodatne akcije po pitanju potrošnje i bezbednosti, zbog čega su modeli značajno dobili na masi. O dve naftne krize iz sedamdesetih godina smo i ranije pisali na našem sajtu i to u dva izdanja. Prvi deo možete da pročitate ovde, a drugi ovde. Deo o bezbednosti smo takođe analizirali u ovom članku.

Takav trend sa neverovatno malo snage za datu radnu zapreminu je potrajao sve do ranih osamdesetih godina, kada je napredak u tehnologiji omogućio da se održi velika snaga i pri tom zadovolje zakoni o izduvnim gasovima i potrošnji. I ko je onda apsolutni rekorder?

Pa ta čast pripala modelu Mercury Marquis iz 1975. godine, koji je razvijao tek 144 „konja“ iz radne zapremine 6,6 litara (21 konjska snaga po litri radne zapremine). Fordova divizija premijum četvorotočkaša je poslovala izuzetno dobro tokom ovog perioda, a Marquis je činio vrhunac njegove ponude. Za one kojima je takva snaga bila  bleda, Mercury je nudio i verziju sa 218 „grla“ iz radne zapremine 7,5 litara.

Nešto bolje 23 konjske snage po litri zapremine su pružali Cadillac Fleetwood (190 KS iz radne zapremine 8,2 litra), Buick Regal (115 KS iz 5,0 litara) i Dodge Mirada (120 KS iz 5,2 litra). Sa jednom konjskom snagom više po litri zapremine su se mogli pohvaliti AMC Matador (140 KS iz 5,9 litara) i Lincoln Continental (159 KS iz 6,6 litara). U suštini, kada bismo gledali snagu „osmaka“ iz sedamdesetih godina, videli bismo da je većina razvijala manje od 30 „konja“ po litri zapremine. Radi poređenja, čak i naš Stojadin iz istog perioda se mogao pohvaliti sa 50 „grla“ po litri zapremine.

Ovde moramo da spomenemo još nekoliko bitnih detalja u celoj priči. Ključni je onaj da su i pored relativno male „konjaže“, svi spomenuti motori i dalje pružali izuzetno veliki obrtni momenat. Detroit nije mogao da priušti da prestane sa proizvodnjom velikih i profitabilnih četvorotočkaša, pa su glomazni motori morali da opstanu bez obzira na snagu. Većina kupaca takvih automobila je navikla na sporije krstarenje, pa im je zapravo i nije bilo bitno koliko su motori efikasni.

I za kraj moramo da kažemo koju reč i na račun toga kako se merila snaga, pre i posle 1972. godine. Štaviše, zakona gotovo da i nije bilo pre spomenute godine, što znači da su automobilski proizvođači često spominjali nerealne brojke, pa čak i lažne.

To se posebno odnosi na takozvane četvorotočkaše iz kategorije „muscle“, gde je snaga motora direktno igrala ulogu u cenama osiguranja. General Motors, Ford, Chrysler i ostali bi često objavljivali nižu brojku od realistične, baš da bi kupci plaćali jeftinije osiguranje i na taj način kupovali više automobila.

Ali istovremeno, reklamirana snaga je često bila i veća od one stvarne zahvaljujući načinu na koji je merena. Pre spomenute 1972. godine, proizvođači su mogli da izmere snagu dok je vozilo još razvijano u labaratoriji i pre nego što su ugrađeni mnogi delovi za pročišćavanje izduvnih gasova, auspuha i slično.

Primera radi, motor radne zapremine 5,7 litara u modelu Chevrolet Corvette je reklamiran sa 370 „konja 1970. godina, zatim sa 330 „grla“ godinu dana kasnije, a onda sa tek 255 konjskih snaga 1972. godine, iako razlike u njemu nije postojalo. Eksperti smatraju da je reklamirana snaga bila u nekim slučajevima i za 30% manja od realistične, pa je 1972. godine uvedeno pravilo da snaga mora biti testirana na vozilu, u onoj formi u kojoj je isporučeno vlasniku. Kada bismo sagledali realističnu snagu pre perioda „malaise“, došli bismo do zaključka da broj „konja“ i nije bio značajno manji nego ranije.

„Malaise“ je došao i prošao, a Amerikanci ga i dalje vide kao period koji bi najradije zaboravili. Retko koji model iz tih vremena danas ima kultni status, sa izuzetkom možda čuvenog Pontiaca Firebirda Trans Ama iz filma „Smokey and the Bandit“.

Jenkiji su prošli kroz svoju prvu veću krizu, a proizvođači iz Japana su je iskoristili da privuku veliki broj kupaca, posebno one koji su tražili pouzdani, ekonomični gradski automobil. Međutim, to je priča za neki drugi put…

Zoran Tomasović

(13381)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

17 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Mustang

da ali oni su pravili velike luksuzne i u to vreme atraktivne krstarice o kojima su japanci i evropljani mogli samo da sanjaju

MRN

“ kada bismo gledali snagu „osmaka“ iz sedamdesetih godina, videli bismo da je većina razvijala manje od 30 „konja“ po litri zapremine. Radi poređenja, čak i naš Stojadin iz istog perioda se mogao pohvaliti sa 50 „grla“ po litri zapremine.“

😊😊😊

Zoca

Bolje da je rekao Fiatov licencni motor .

Izmenjeno 28 dana pre od strane Zoca
M M

Zoki-ce, samo da te „obavestim“ da se snaga na ovakvim Hamer – Amer đubradima mogla lako menjati, jednostavnim izmenama karburatora, ili je dovoljno bilo zameniti setove dizni u njima. To se tada uveliko radilo, a snaga je sa takvim zahvatima znala da osciluje i više od 20%. Potrošnja goriva takođe.
Takođe, Bregaste na oko iste, samo saa drugim fazama i sl a snaga motora na takav način se mogla menjati i duplo. (naravno i druge karakteristike uz to).

Podred Amer Googla treba imati i neštto u glavi, pa da pišeš ovakve članke.
Pozz

Izmenjeno 28 dana pre od strane M M
Yankee

Iskoristi google da naucis neke najosnovnije stvari, kao recimo ko pravi odredjene aute koje pljujes I koji brend pripada kojoj korporaciji. Kad naucis te osnove, koje ne znas po sopstvenom priznanju, onda mozemo dalje pricati. Do tada, ne trudi se da komentarises ono sta sam napisao…
To je sve sta cu ti reci.

M M

Ne bi da se bavim vežbanjem imena Hamer – Amer đubradije. Ne interesuje me. I baš mi je drago da to ne znam da pobrajam te amer tipe ko papiga…. Osećam se čovečnije, vrednije.
Što se tiče Google, o ovim mehaničkim „tematikama“ o kojima ti zboriš, samo „on“ može od mene da nauči i ispravi greške. I to baš onako ohooo – hooo

No, ja ti objasnih, a ti kako hoćeš.

PS
Kako ovo stiže da mi „nabiješ“ 10 crvenih. Od kad se probudi, odma prelete s jedne na 10

Kitittelj

Kakva je razlika u laziranju snagu ovih motora americkih vozila sedamdesetih i Dizelgejta, moze neko da mi objasni?

igi

Što Nemci nisu tužili Amere 🙂

Yankee

Laziranje snage tokom 1960-ih godina je bilo na delu kada nisu postojali jasni zakoni kako se meri snaga. Zakon je uveden tek cini mi se 1972. godine ili tako nesto (pocetkom 1970-ih godina sigurno). I nisu samo Ameri lazirali, lazirali su svi. Primera radi, 1968 Buba 1.5 je reklamirana sa 53 ks dok je 1974 Buba 1.6 reklamirana sa 46 ks. Ali najvise snage je bilo lazirano na racun drumskih verzija trkackih motora. Recimo Chryslerov Hemi je reklamiran sa 425 ks iako je realnosti razvijao 525-550 ks. Ili Fordov R-Code, isto reklamiran sa 425 ks, a u realnosti je imao… Pročitaj više »

Kitittelj

Ok, slažem se – bilo je dozvoljeno, tj. nije bilo zabranjeno, ali htedoh da kažem princip je isti, zar ne? Malo licemerno dodje…

Zoca

Ameri su to pravili sa niskim stepenom kompresije,da moze da guta i slabije gorivo.Sa manjim brojem oktana.Imao sam u vlasništvu 5.2 V8 ,anlaser je kao na vozilu duplo manje radne zapremine.Lako se pokrene,a te motore stavljaju i u manje kamione.

Yankee

Koji auto ako mogu da pitam? 5.2, to je 318 cid, znaci neki Mopar.

BB

Stoji podatak o prosječnoj potrošnji od 17 litara prije ograničenha snage, bilo bi dobro da vidimo koliko je ova akcija imala za rezultat smanjenje potrošnje, imamo li takav podatak?

Yankee

Sudeci po ovome, potrosnja je vise-manje bila ista.

https://www.eia.gov/totalenergy/data/annual/showtext.php?t=pTB0208

BB

Logično, snaga ne troši gorivo, već energija koja je potrebna za pokretanje vozila tj. da savlada unutrašnje otpore osam cilindara i pogon velike made automobila…

Izmenjeno 27 dana pre od strane BB
Vuksan

Ideologija amerikanaca iz tog a i sadašnjeg perioda se zasnivala na jeftinom gorivu. Njima potrošnja nikad nije bio problem, jer je gotivo kod njih oduvek bilo jeftini. Zapitačete se kako, pa tako što su kolonizovali i pljačkali više od pola sveta.

Yankee

Nije bas tako. Ovi automobili sa glomaznim motorima i malo snage su nastali bas u vreme kada je u Americi bila velika nestasica goriva i mnoge pumpe uopste nisu imale gorivo da prodaju posle OPEC-ovog embarga iz ranih 1970-ih godina. Tako da ne samo sto gorivo tokom 1970-ih godina nije bilo jeftino vec ga uopste nije bilo.

comment image