1. Home
  2. Vesti
  3. VW planira obične hibride posle decenijskog odbacivanja
VW planira obične hibride posle decenijskog odbacivanja
20

VW planira obične hibride posle decenijskog odbacivanja

577
20
Podelite sa prijateljima:

Budućnost Volkswagena je električna. Barem je tako najavio generalni direktor Herbert Dis pre šest godina. Pre toga je inicirao razvoj arhitekture MEB na kojoj se danas zasnivaju svi „ID“ modeli. Njegov naslednik Oliver Blume takođe se drži ovog pravca i želi da samo do 2027. na put izveze još jedanaest električnih vozila na baterije (BEV), od kojih je većina u Evropi.

Međutim, VW-u novac trenutno dolazi od konvencionalnih motora sa unutrašnjim sagorevanjem i elektrifikovanih modela na MQB-u. Ovo će verovatno ostati slučaj i u narednim godinama. Električna vozila marke iz Volfsburga čine samo 12,5 odsto prodaje u Evropi, što je ispod očekivane prodaje uprkos rastućem trendu. Oni barem dosta pomažu da se smanji prosečna emisija CO₂ iz motora sa unutrašnjim sagorevanjem i da se ispune suludi zahtevi Brisela.

VW je nedavno predstavio nove generacije Tiguana i Passata. Njihovi pogonski sistemi uključuju benzinske, dizel i benzinske plug-in hibride, kod kojih je električni domet veći od 100 kilometara. Golf, sada u osmoj generaciji, prošao je kroz unapređenja. Drugi deo ažuriranja bi mogao da usledi već 2026. godine.

Plan je da se uvede novorazvijeni potpuni hibrid (zasnovan na Toyotinom principu), koji je bivši izvršni direktor Martin Vinterkorn uvek odbacivao. Sledeći T-Roc će takođe dobiti potpuni hibrid (HEV) oko godinu dana nakon lansiranja (2025).

VW-ov najprodavaniji krosover u Evropi 2023. godine dobija drugu generaciju, baziran je na unapređenoj platformi MQB evo i dobiće iste motore kao i Golf. T-Roc Cabrio, s druge strane, neće imati naslednika. Međutim, VW će zadržati poslednji automobil bez krova u svojoj 75-godišnjoj istoriji do oko 2027. godine.

T-Cross i njegov kupeoliki izdanak Taigo su u nižoj klasi. Sa sedmogodišnjim ciklusom modela, novi T-Cross bi zapravo trebalo da se pojavi 2026, ali VW takođe nekad prolongira životni vek nekih modela. Stratezi iz Volfsburga produžavaju životni ciklus Pola još više, narednih nekoliko godina.

Na strani pogona za ovo su neophodna podešavanja za ispunjavanje Euro 7. Verzije s manuelnim menjačima će nestati, a menjač DSG će postati deo standardne opreme. Malom turbo trocilindrašu od jednog litra nije potrebna blaga hibridna elektrifikacija za Euro 7, koja troškove drži u granicama.

VW će ostati veran Touranu, iako je na tržištu od 2015. Kompaktni kombi ima lojalnu bazu obožavatelja. Arteonu se bliži kraj. Od prošle godine postoji samo Shooting Brake. Očekuje se da će se njegova proizvodnja završiti 2026. godine bez naslednika.

AutoRepublika

(577)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

20 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
MRN

„Plan je da se uvede novorazvijeni potpuni hibrid (zasnovan na Toyotinom principu), koji je bivši izvršni direktor Martin Vinterkorn uvek odbacivao. Sledeći T-Roc će takođe dobiti potpuni hibrid (HEV) oko godinu dana nakon lansiranja (2025)“. Tako je VW nekada davno po pitanju dizel motora jako dugo odbijao da prihvati prednosti CR tehnologije, a kada je ipak sa zakašnjenjem odlučio da zaigra i na tu kartu, u vreme važenja Euro 5 normi nije bio u stanju da uhvati korak sa konkurentima i sa važećim „pravnim okvirom“. Više sreće VW-u ovaj put. Mada, ako iza njih po pitanju tehnologije klasičnih hibrida tehnološki… Pročitaj više »

M M

VW je tradicionalni proizvođač. Seti se Bube… Do koje godine se lkao takva u Nemačkoj proizvodila? Nikad ne srljaju u ne provereno. To nije njihov stil. Na kraju, ti hibridi nikad nisu predstavljali neku okosnicu na tržištu. Pokrivali su samo krajeve i ćoškove. Ali kad se dođe da se dalje nemože, onda se mora i drugačije. Nije da sam pristalica VW VW je sjeban sa dizelgejtom. Da ne bi te Američke poturaljke, ne bi ovo danas ovako izgledalo. VW je imao svoje tradicionalne proizvode, kao Golf, Audi i sl…… Taj Golf se prodavao na pola planete a imao je produkciju,… Pročitaj više »

MRN

Evo ispod iz vesti od pre neki dan, koja govori koja kategorija pogonskog sklopa ima najveći rast prodaje u Evropi, tako da ti ne stoji da klasični hibridi „pokrivau samo krajeve i ćoškove“ – što je i VW napokon shvatio: „Najveći rast zabeležili su automobili sa hibridnim pogonom, čak 19,7 odsto. Prodato je 801.315 ovih automobila, a u periodu januar-mart 2023. kupci su se odlučili za 669.409 ovih vozila.“ Cela VW grupa je do sada po pitanju hibrida pokrivala samo priključne hibride, a oni imaju značajno manje učešče i manji rast u Evropi: „Prodaja plag-in hibrida je kvartalno porasla za… Pročitaj više »

M M

Naravno, zato oni omasovljavaju hibrid.
I nemoj sumljati, da će za neko vreme, par godina biti lideri na tom polju. Ako stvar ostane ovakva.
A da li će?
Ovo se menja kao vetar. Kriza. Nema više planiranja tržišta. Lude političke odluke ruše sve pred sobom. kao da su učili od Vučića, Malog & CO. Danas BG na vodi, sutra EXPO, prekosutra metro…. A šta će biti naredne nedelje. Ček da smisle. Nešto kao pametno 🙂

Radovan

Sta bi ti, da ti prosire Lazu?

Radovan

I plata u Nemackoj 4000€, a kad dobijes Nemacku prosecnu platu od 1600€ ti se ceses, naravno ako nisi zensko onda imas 1200 tzv zenska plata i puno se razlikuje od one koju propagira Nemacka ambasada kroz textove u novinama. Imaju oni super prodaju, a Nemci voze Daciju i Kia . To su cifre koje si i ti mogao da izlupas i nikom nista. Danas slobodan dan u stranci, pa ajd da pametujes o prodaji vrhunske plastike vw. Bolje da si se uhvatio za starost planete od par stotina milijardi godina, mozda bi ti te cifre isle bolje. Potpuni hibrid,… Pročitaj više »

Radovan

Seti se bube? Oces da kazes da je ta nakarada bila nesto wou? Bila jeftina. Golf dvojka 18 hiljada maraka tzv mercedes 190e ok sa 4 brzine 32 hiljade. Kauboji ih sjebali sto im bilo jeftinije da laziraju izduvne gasove nego novi motor, koji datira iz golfa 1. Sad im krivi Kinezi. “ podpuni hibrid“? Kakav je taj sto nije podpun? Ima kabl za punjenje? Njima jos u spisku dodatne opreme el prozori uz pristojnu doplatu. Golf 8 kao da nije izasao, vidis 1 u mesecu, a cifre prodaje kao da su 90e, naravno uz placenu reklamu kod Dzeremija i… Pročitaj više »

Neko sa strane

VW, kao uostalom i drugi proizvodjaci jednostavno moraju da uvedu hibride hteli-ne hteli jer je klasicni SUS motor dostigao svoj zenit – ovo je jedini nacin da SUS prezivi ekoloske propise koji su u planu za blizi i srednji rok. Kao sto znamo, dalji rok ih trenutno ne predvidja uopste a tek cemo videti kako ce se stvari razvijati u vremenu pred nama. Konstatacija da je VW nekada davno po pitanju dizel motora odbijao da prihvati prednosti CR tehnologije je pogresna: CR tehnologija je ite kako koriscena unutar grupacije na motorima sa vise od 5 cilindara. Razlog forsiranja PD tehnologije… Pročitaj više »

s mile

interesantna priča, delimično sam je svestan, ali, kako je kasnije VW rešio prelazak na CR, svakako je plaćao licencu, pre ili kasnije je prešao na CR

Neko sa strane

– Inace, svako ko je u to vreme (druga polovina devedesetih) intenzivno pratio u stranim specijalizovanim medijima stanje u automobilskoj industriji bi trebalo da moze da potvrdi ovu pricu – puno je pisano o tome. – Kao dokaz za tvrdnju da je pogresna konstatacija da je VW po pitanju dizel motora odbijao da prihvati prednosti CR tehnologije imamo podatak da je prvi auto u masovnoj proizvodnji sa CR tehnologijom bila Alfa Romeo 156 2.4 JTD koja se pojavila 1997. Audi je izbacio A8 3.3 TDI Quattro takodje sa CR tehnologijom samo dve godine kasnije. – Kako je kasnije VW rešio… Pročitaj više »

Radovan

Placao licencu posle 20 god?

M M

CR dizel ubrizgavanje je s početka bilo jako nepouzdano. Mnogi su se osramotili na tom polju. Belje rečeno, samo je BOSCH znao i zna da napravi CR diznu i pumpu. Kao i pripadajuće senzore. Drugi problem je bio kvalitet goriva za CR, koji je u skorije vreme stabilizovan. Po pitanju performansi PD je bio dugo jako dobar, čak i iznad CR sa prve trećine ere CR-a. S početka, PD je imao značajno veće pritiske goriva, a mana je bila nedovoljan broj sekvenci ubrizgavanja u jednom ciklusu. Kad se čipuje dizel, broj sekvenci se sve jedno smanjuje na 2-3, a CR… Pročitaj više »

MRN

Da, čitah na dosta mesta da je bilo „puno lomova“ (pucanja glava) kod PD tehnologije sa 16V …

BB

Mogu da potvrdim iz prve ruke da je PD žešće s*anje. Ostavio me ma putu na veoma ružan način

MRN

Nije valjda ?

Laki

👍

Radovan

Bosch? Pa u dizelima samo se to i kvari, bas zato sto je wau bosch djubre. Kasnis u razvoju zato i imas problem lupetanja. Dizne i pumpa su sekundarni deo motora sa CR. Stavis CR dizne i pumpu u 200d 124 mercedesa i on radi? To mozda moze kod tebe. Zato vw i nije uveo u svoje motore CR , jer to na 16 dizel iz golfa 1, 2 ,3,4…. nije moguce, jer su se bazirali na motoru iz 1977, a ni danas nisu odmakli dalje.Te pritiske prvi resio Volvo i uveo na trziste ’93god, a posle njega fiat u… Pročitaj više »

Neko sa strane

Da si ti nama ziv i zdrav, proveri malo cije je dizel motore koristio Volvo ’93god, jer ih Volvo u to vreme nije ni imao svoje.

Serbiko

A kako su svi znali da komentarisu, da ce Tojota proci kao Nokia, ako nastavi sa hibridima umesto sa EV. I, gde je sad Tojota, a gde VW? Tojota ima petu generaciju savrsenih hibrida, a VW se sprema da kopira to.

MRN

Baš tako.