1. Home
  2. Prezentacije
  3. Debi hibridnog Porschea 911 se poklopio sa premijerom ažuriranog osnovnog modela
Debi hibridnog Porschea 911 se poklopio sa premijerom ažuriranog osnovnog modela
1

Debi hibridnog Porschea 911 se poklopio sa premijerom ažuriranog osnovnog modela

150
1
Podelite sa prijateljima:

Elektrifikacija je stigla i do jedne od najvećih ikona među benzincima! Nema govora o potpunom prelasku na električni pogon (pa čak i dugoročno), ali Porsche 911 Hybrid je već tu.

Ovo je prva serijska verzija 911 sa električnom asistencijom, jer je Porsche davno započeo eksperimente sa elektrifikacijom trkačkih verzija, a pokušaje da naprave takve automobile imale su i tjuning kompanije.

„Srednja“ verzija Porsche 911 Carrera GTS je podvrgnuta elektrifikaciji, a u tome postoji suptilan nagoveštaj, jer kompanija tradicionalno daje sufiks „GTS“ verzijama svojih modela koji su najviše orijentisani na vozača.

Kažu da hibrid ne bi trebalo da bude ništa manje borben od tradicionalnih „elfera“. Nije uzalud što sami inženjeri nazivaju pogonski sistem terminom Performance Hybrid, odnosno dizajniran je ne samo za uštedu goriva, već i za izvanredne karakteristike snage. Iako je komercijalni naziv ovog sistema T-Hybrid.

Zasnovan je na novom šestocilindričnom bokser motoru zapremine 3,6 litara, koji je napravljen na osnovu postojećeg trolitarskog motora povećanjem prečnika cilindra (sa 91 na 97 mm) i hoda klipa (sa 76,4 na 81 mm). Umesto dva turbopunjača, ugrađen je jedan, ali sa električnim pogonom.

Na serijskim automobilima, Mercedes-Benz već koristi ovu šemu svom snagom: kompaktni elektromotor snage 11 kW ugrađen je na vratilo između radnih kola turbine i kompresora. Uključuje se odmah na komandu elektronike, ubrzavajući radno kolo kompresora čak i pre nego što tok izduvnih gasova zavrti turbinu, a onda se elektromotor prebacuje u generatorski režim da bi dopunio bateriju. Snaga benzinskog motora je 485 KS i 570 Nm.

Pored toga, hibrid ima punopravni trakcioni elektromotor (54 KS, 150 Nm), koji je ugrađen u osmostepeni robotizovani menjač PDK. Da bi sve povezane elemente (invertore, kontrolne jedinice i slično) postavili u motorni prostor 911, inženjeri su morali da sklone remen kompresora klima uređaja, zamenivši ga kompaktnim elektromotorom.

Kao rezultat, ukupna snaga sistema je 541 KS uz 610 Nm. Prethodna čisto benzinska verzija GTS, podsećamo, imala je 480 KS uz 570 Nm.

Trakciona baterija kapaciteta samo 1,9 kWh ugrađena je u prednji prtljažnik radi optimizacije raspodele mase. Ima radni napon od 400 volti, a po veličini i težini je uporediva sa konvencionalnim automobilskim baterijama.

Istovremeno, hibrid zadržava i bateriju od 12 volti, ali ne olovno-kiselinsku, već kompaktnu litijum-jonsku: nalazi se ispod police blizu zadnjeg stakla. Kao rezultat toga, inženjeri tvrde da je hibridni Porsche 911 Carrera GTS samo 50 kg teži od svog prethodnika.

Hibridi se nude i sa pogonom na zadnje točkove i sa pogonom na sve točkove. Mogu se odabrati kupe, kabriolet ili Targa (poslednja dolazi samo sa pogonom na sve točkove).

Standardna oprema uključuje potpuno upravljivu šasiju, adaptivno vešanje PASM i aktivne šipke protiv prevrtanja PDCC, od kojih su poslednje deo 400-voltnog hibridnog sistema.

Standardne gume su 245/35 ZR 20 na prednjoj osovini i 315/30 ZR 21 na zadnjoj osovini. Kupe GTS sa pogonom na zadnje točkove može da ubrza do 100 km/h za samo 3,0 s u odnosu na 3,4 s za isti prethodni model, a ovo je samo 0,2 s više od verzije Turbo (580 KS, 750 Nm). Maksimalna brzina je 312 km/h.

Planirano ažuriranje porodice 911 serije 992, koja se proizvodi od 2018. godine, takođe je tempirano da se poklopi sa debijem hibrida. Ali od čisto benzinskih verzija, predstavljen je samo osnovni Porsche 911 Carrera sa pogonom na zadnje točkove.

Trolitarski biturbo motor je modifikovan: dobio je efikasnije turbo punjače iz prethodnog GTS-a i interkuler iz Turba. Snaga je povećana sa 385 na 394 KS, ali je obrtni moment isti (450 Nm). Osmostepeni PDK se nije promenio. Međutim, skromna modifikacija omogućila je smanjenje vremena ubrzanja do stotke za jednu desetinu sekunde: 4,1 s za standardni kupe i 3,9 s za automobil sa paketom Sport Chrono. A maksimalna brzina je porasla sa 293 na 294 km/h.

Ažuriranje je donelo ne samo tehnička poboljšanja. 911 je dobio nove branike, a za hibride „GTS“ je pripremljen ekskluzivni dizajn sa aktivnim vertikalnim klapnama u prednjim otvorima za vazduh.

Otvaraju se elektronski samo kada je potrebno, a kada su zatvoreni poboljšavaju aerodinamiku: koeficijent Cx nakon restilizacije smanjen je sa 0,32 na 0,285. A naručivanjem specijalnih točkova sa oblogama od ugljeničnih vlakana, može se postići 0,27.

Sva „sekundarna“ optika je nestala sa prednjeg branika: pokazivači pravca i bočna svetla su sada ugrađeni u ažurirane glavne farove. Karakteristične četiri tačke navigacionih svetala pretvorile su se u četiri trake.

Matrični farovi visoke rezolucije se nude uz doplatu: oni uključuju 32 hiljade piksela i pucaju 600 metara u daljinu. Promenjena je jedna traka zadnjih svetala, a preuređena je i rešetka iznad motornog prostora.

Konfuguracija „2+2“ je sada besplatna opcija, a podrazumevano će svi Porschei 911 imati samo dva sedišta i prostor za odlaganje iza. Postoje i druge značajne promene. Na primer, umesto ključa za pokretanje motora, sa leve strane volana sada je instalirano obično dugme.

Povučen je i analogni obrtomer, koji je zauzimao centralno mesto u instrument tabli. Porsche 911 sada ima potpuno virtuelnu instrument tablu sa 12,6-inčnim zakrivljenim ekranom. Postoji sedam režima prikaza, uključujući klasični sa tradicionalnom paradom od pet okruglih brojčanika.

Medijski sistem PCM (Porsche Communication Management) je zadržao ekran od 10,9 inča, ali je grafika promenjena i proširene su onlajn mogućnosti.

Okrugli birač režima vožnje na volanu je redizajniran. Tu je i hlađena ostava sa bežičnim punjačem za pametne telefone.

U Nemačkoj je ažurirani Porsche 911 već dostupan za naručivanje, a cene su značajno porasle. Bazna Carrera sada košta od 128.700 evra, dok je ranija cena bila 122.500 evra. A za hibrid je potrebno najmanje 170.600 evra. iako je ranije Carrera GTS koštala od 155.300 evra. Turbo košta od 176.900 evra.

Zatim sledi dosledna modernizacija svih verzija u porodici.

AutoRepublika

(150)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
MRN

Šta je ovo ? MHEV sa EM od 54 KS i 150 Nm sa baterijom od 1,9 kWh ?

A ovaj trubopunjač sa elektromotorom od 11 kW je genijalno rešenje.