1. Home
  2. Hedonizam & Adrenalin
  3. Koncept BMW Skytop debituje na Konkursu elegancije
Koncept BMW Skytop debituje na Konkursu elegancije

Koncept BMW Skytop debituje na Konkursu elegancije

339
5
Podelite sa prijateljima:

Priprema neobičnih izložbenih automobila za godišnji Vila d’Este Concours d’Elegance već je postala dobra tradicija za BMW. Na primer, prošle godine je na ovom događaju prikazan BMW Concept Touring Coupe sa troja vrata.

A sada je debitovao veći automobil – BMW Concept Skytop sa „targa“ karoserijom.

Prema zvaničnoj verziji, dizajnerski tim predvođen Adrijanom van Hojdonkom je inspirisao klasični BMW 503 iz 1956. i BMW Z8 iz 1998. godine.

Postoji malo direktnih referenci na ove automobile osim što su uske pruge zadnjih svetala napravljene u približno istom stilu kao kod roudstera Z8.

U stvari, BMW Concept Skytop je „presvučeni“ kabriolet trenutne serije 8. Svi paneli karoserije su napravljeni od nule, optika je potpuno originalna, a umesto zadnjeg reda sedišta ugrađen je masivni luk koji skriva spušteno zadnje staklo.

Umesto tradicionalnih kvaka na vratima, tu su neupadljivi „jezičci“ postavljeni direktno ispod linije prozora.

Krov se sastoji od dve čvrste ploče koje se mogu skidati, sa unutrašnje i spoljašnje strane presvučene pravom kožom. Moraju se ukloniti i montirati ručno, a čuvaju se u prtljažniku.

Unutrašnjost originalne „osmice“ ostala je praktično netaknuta, osim što su za dekoraciju korišćeni monotoni materijali – plastika i prava koža.

Navodi se da je BMW Concept Skytop opremljen najmoćnijim V8 motorom u gami. To znači da je za osnovu uzeta modifikacija M8 Competition, u kojoj biturbo motor 4.4 proizvodi 625 KS i 750 Nm. Ne pominju se bilo kakva tehnička poboljšanja. Kao i mogućnost male proizvodnje takve mašine. Očigledno, BMW Concept Skytop će ostati jednokratni izložbeni automobil.

AutoRepublika

(339)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

5 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Matija

Najnovija dizajnstudija BMW donosi dva velika iznenadjenja:

1. gorivni V8 motor a ne baterijski pogon.
2. Veoma emotivno kreirana karoserija koja po estetskom nivou znatno odskace od kompletne aktuelne produkcije BMWa pa i od tzv. „nove generacije“!

U poredjenju sa aktuelnim rodsterom Z4, ova studija je znatno atraktivnija!!!
Da li je to BMW preko noci promeno dizajnera a da to nikome nijerekao? 🙂

MRN

Lepo je ovo. Lepše od nekih ranijih najava.

s mile

videh ovaj komentar, i saglasan sam sa njim

„Verovatno ga neće proizvoditi pošto za trenutno važeće standarde BMW-a nije dovoljno ružan. Štaviše, veoma je lep.“

Bungi

E ovako elegantno treba da izgleda nova 7-ca a ne kao onaj Djukecov kamion djubretar.

Laki

👍👍