1. Home
  2. Vesti
  3. Automobilski proizvođači u Americi opet na udaru zbog deljenja informacija
Automobilski proizvođači u Americi opet na udaru zbog deljenja informacija
4

Automobilski proizvođači u Americi opet na udaru zbog deljenja informacija

148
4
Podelite sa prijateljima:

General Motors se našao na optuženičkoj klupi ne baš tako davno, nakon što je tužen da je prodavao lične podatke svojih mušterija. Do istine se verovatno nikada ne bi ni došlo da vlasnik modela Cadillac XT6 po imenu Romeo Čiko nije odbijen od strane osiguravajuće kuće zato što je najveći američki automobilski proizvođač prodao informacije o njegovom načinu vožnje.

Više o tome možete da pročitate ovde.

Voleli bismo da možemo reći da je to kraj priče, ali naravno situacija nije tako crno-bela. Automobilski proizvođači tvrde da sakupljaju informacije o nama da bi unapredili svoje proizvode, što verovatno i jeste istina, ali će ih takođe prodati svakome ko je voljan da plati. Kolege iz Automotive Newsa sada tvrde da je osam kompanija reklo američkom kongresu da će im isporučiti takve informacije ukoliko dokumenti budu zatraženi.

To su Toyota, Subaru, Mazda, Nissan, Kia, BMW, Mercedes i Volkswagen, pod uslovom da dobiju odgovarajuće pismeno (molbu) od suda.

Međutim, potrebno je reći da prema američkom zakonu, samo dobijanje zahteva poslatog od strane suda ne znači da je neko dužan da isporuči dokumente i da postupi po zahtevu, već firma mora to da uradi samo ako to sud izričito naloži. U prevodu na neki jednostavniji jezik, na ovaj poziv se gleda kao na „molbu“, a sudski nalog je taj koji mora biti ispunjen.

U zvaničnom izveštaju se navodi da takve informacije mogu poslužiti vladinim organizacijama kao dokazi, ukoliko se vodi sudski postupak protiv vas. Posebno se napominje vožnja u druge savezne države da bi osoba prisustvovala protestima, podržavala organizacije koje ne rade u interesu političara, ali i pokušaji prekida trudnoće (abortusa) gde se zakoni izvan saveznih država razlikuju. Takve informacije se takođe mogu dobiti i preko vašeg mobilnog telefona, ali u tom slučaju je još uvek potreban sudski nalog.

Naravno, neće biti potrebno puno vremena pre nego što krenu da pljušte tužbe, a ni spomenuta dokumentacija neće moći biti korišćena tokom sudskih procesa ako se pokaže da je do informacija dođeno na ilegalan način…

AutoRepublika

(148)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

4 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Matija

Pozdravljam akciju drzave, dosta je trgovine sa licnim informacijama!

Yankee

Drzava je ta koja kupuje licne informacije.

Matija

OK, u pravu si. Informacije kupuje CIA.

Drugo, interesantno je pitanje da li nacin voznje dovodi do povecanog broja udesa. Konkretno, da li je Romeo Čiko uzrokovao vise udesa od prosecnog vozaca.

Izmenjeno 4 meseci pre od strane Matija
Bungi

Eto stigosmo do toga, da oni koji istrijebise 150 miliona americkih indijanaca, sebe nazivaju „drzavom“.“Gusarska banda“ bi bila prikladniji naziv.