1. Home
  2. Life
  3. Dizajn
  4. Ažurirani krosover Kia EV6 – prve tizer-fotografije
Ažurirani krosover Kia EV6 – prve tizer-fotografije
0

Ažurirani krosover Kia EV6 – prve tizer-fotografije

111
0
Podelite sa prijateljima:

Kia EV6 je debitovala pre tri godine i postala je prvi model južnokorejskog brenda koji je izrađen na modularnoj platformi E-GMP sa električnom arhitekturom od 800 volti.

Glavno tržište za Kia EV6, kako statistika pokazuje, bila je Evropa. Njena prodaja ovde prošle godine, prema JATO Dynamicsu, iznosila je 34.896 jedinica, što je 21% više od rezultata iz 2022. godine. Međutim, Kia EV6 nije ni ušla u prvih dvadeset najpopularnijih električnih vozila na evropskom tržištu, ostavljajući iza sebe malo kompaktniji i pristupačniji krosover Kia Niro EV (38.104 prodate jedinice u 2023, -1%).

Pa, glavni konkurenti su otišli ​​daleko ispred – Tesla Model Y (251.617 jedinica, +84%), Volkswagen ID.4 (85.088 jedinica, +26%) i Škoda Enyaq (66.247 jedinica, +34%).

U prvom kvartalu ove godine, prodaja Kije EV6 u Evropi je opala: prodato je 6.933 jedinica. (-5% u poređenju sa prodajom u periodu januar-mart 2023). U SAD je prošle godine EV6, prema samoj kompaniji, prodata u 18.879 jedinica (-7,9%), u rodnoj Južnoj Koreji – 17.227 jedinica (-30,7%). Najbliži tehnički srodnik EV6 je krosover Hyundai Ioniq 5, koji je prošao restilizaciju u martu, ali se očekuje da će Kia predstaviti ažurirani EV6 pre kraja ovog meseca.

Kao što se može videti iz prvih tizer-fotografija (na naslovnoj je stari model), restilizacija je donela Kiji EV6 agresivnije dizajniran prednji deo sa složenim LED preklopima farova, koji su postali zaštitni znak svih najnovijih Kijinih modela, a svaki novi proizvod ima drugačije preklope, tako da raspon modela je prilično raznolik. Napajanje krosovera ostalo je praktično nepromenjeno.

Još nema fotografija unutrašnjosti ažurirane Kije EV6, kao ni informacija o tehničkoj evoluciji, ali sudeći po novom Ioniqu 5, maksimalni kapacitet baterije EV6 će se povećati sa 77,4 na 84 kWh, što će značajno povećati domet sa jednim punjenjem (sada je maksimum 528 km po WLTP-u). Ne zna se da li će biti promena u motorima; trenutno vrhunski dvomotorni Kia EV6 GT oslobađa 585 KS i 740 Nm, do prve „stotke“ stiže za 3,5 sekundi, maksimalna brzina je 260 km/h.

Dodajmo da je Kia u aprilu predstavila ažurirani razvojni plan, u kojem je obećala da će proširiti liniju plug-in hibridnih modela kao odgovor na globalno usporavanje potražnje za električnim vozilima. Istovremeno, Kijina linija električnih vozila će porasti sa sadašnja tri modela (Niro EV, EV6 i EV9) na petnaest do 2027. godine.

Predstojeće premijere su subkompaktni krosover EV3, limuzina srednje veličine EV4 i kompaktni krosover EV5.

AutoRepublika

(111)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments